Szinek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) ~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~ Spis treści: Sezon 2013/2014, start 30.12.2013: #1 Australian Pale Ale (brewkit) #2 Chyba Indie (American (India) Pale Ale) #3 Jantar (Amber Ale) #4 Full Aroma Hops #5 Czorno Marylka (Cascadian Dark Ale) #6 Red Rabbit (NZ Red Ale) #7 Full Aroma Nelson (American Pale Ale) #8 Das Pale Ale (German Pale Ale) #9 Galaktyczny Cytrus (American India Pale Ale) #10 Cmoknięty (Smoked Oatmeal Stout) #11 Cydr (Gozdawa brewkit + dodatki) #12 Pszyciemno (Dunkelweizen) #13 Hefeweizen #14 Jadźka (Blond Ale) Koniec sezonu - 10.07.2014 Uwarzono 294.5 litra. Sezon 2014/2015, start 29.08.2014: #15 Pumpkin Ale #16 California Rare (Northern Brewer Pale Ale) #17 Bed and Beer (IPA) ~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~*-_~ Warka #1 - Australian Pale Ale Pierwsza warka 20L z ekstraktu Australian Pale Ale z dodatkiem 20g Fuggle leży sobie od 16 dni w 10C i niech leży do lutego, bo próbna butelka mocno średnia. Zobaczymy później. Warka #2 - Chyba Indie (American (India) Pale Ale) - 18.01.2014 Czyli pierwsza zacierana warka, receptura użytkownika Fidel z minimalną modyfikacją słodu karmelowego i dodatkiem Amarillo. Zakładane OG było 13, jednak zamiast 22 litrów, nastawiłem 20, stąd też te "(india)", bo wyłamałem się za ramy APA. OG: 15°BLG przy wydajności 73% FG zakładane: 3.5°BLG Szacowane IBU 38 Barwa 25 EBC Alkohol zakładany 6.1% Słody: - Pale Ale Strzegom 5kg, - Karmelowy Strzegom 150 0.5kg. Zacierane w 67°C przez 60 minut, wysładzane podobnie. Chmielenie: - Magnum 13.5% 10g 60', - Perle 6.5% 14g 30', - Cascade 8.6% 28g 10', - Cascade 8.6% 28g 5', - Cascade 8.6% 30g na 6 dni cichej. Drożdże Safale S-05. Etykieta: (klik, aby powiększyć) Edytowane 1 Listopada 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #3 - Jantar (Amber Ale) Objętość końcowa: 20 litrów przy wydajności 73% OG: 12.7°BLG FG: 2°BLG Szacowane IBU 28 Barwa 28 EBC Alkohol zakładany 5.3% Słody: - Pale Ale Strzegom 3.5kg, - Monachijski II Strzegom 1kg, - karmelowy ciemny 333 0.2kg, - Cara-Crystal 150 0.25kg. Zacierane w 67°C przez 60 minut, wysładzane 70-78°C Chmielenie: - Magnum 13.5% 10g 60', - Perle 6.5% 10g 20', - Fuggle 5.4% 10g 15', - Cascade 8.6% 14g 10', - Cascade 8.6% 14g 5'. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. Drożdże Safale S-05. Etykieta: Uwarzony 31.01.2014 Cicha 10.02.2014 Rozlany 24.02.2014 Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Chyba Indie rozlane (36x0.5, 5x0.33). Jantar wczoraj uwarzony, niestety kompletnie zapomniałem zmierzyć ekstraktu przed zadaniem gęstwy US-05. A po ruszeniu drożdży to już nie chcę grzebać. A w poniedziałek planuję Amarillo Single Hop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Amarillo jednak czekają inne plany, trzeba poczekać na surowce, więc robię to co mogę: Warka #4 - Full Aroma Hops Warka testowa, która ma na celu wprowadzić mnie w różnotemperaturowe zacieranie. (głównie zmierzenie zmiany temperatury/minuta) Objętość końcowa: 20 litrów przy wydajności 76% OG: ~11°BLG FG zakładane: 2.5°BLG Szacowane IBU 46.5 Barwa 6 EBC Alkohol zakładany 4.2% Słody: - pilzneński 4kg. Zacieranie: 10' 61°C, 45' 71°, mash out. Chmielenie: - Magnum 13.5% 18g 60', - Lubelski 4.2% 32g 45', - Lubelski 4.2% 12g 10'.[/font] 30g Lubelskiego na 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. Drożdże Safale S-04. Lubelski to najmniej przyjemniej pachnący chmiel z jakim pracowałem. ugh. Uwarzone 04.02.2014 Cicha 24.02.2014 Rozlane 07.03.2014 Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Warka #5 - Czorno Marylka (Amarillo SH Cascadian Dark Ale) Objętość końcowa: 22 litry przy wydajności 72% OG: 13.7°BLG - mogłem dłużej gotować FG zakładane: 3.5°BLG Szacowane IBU 50 Barwa 61 EBC Alkohol zakładany 6.4% Słody: - Pale Ale Strzegom 5kg, - karmelowy pszeniczny 0.25kg, - karmelowy jasny 0.2kg, - czekoladowy 1200 0.2kg, - Carafa II Special 0.1kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0.194kg. Zacieranie: - 45' 62°C, - dorzucenie pszenicznego karmelowego, - 20' 72°C, - słód czekoladowy i palony, - 5' 72°C, - mash out. Chmielenie: - Amarillo 8.9% 30g 60', - Amarillo 8.9% 20g 20', - Amarillo 8.9% 10g 10', - Amarillo 8.9% 25g 5', - Amarillo 8.9% 25g 1', - Amarillo 8.9% 40g 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. - zapomniałem Protip dla naśladowców: wincyj, wincyj chmielu, bo czekoladowe posmaki go trochę wyprą, co nie zmienia faktu, że piwo jest meega pijalne. Drożdże Safale US-05. Uwarzone 1.03.2014 Cicha 12.03.2014 Rozlane 16.03.2014 Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Szinek arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) A co to za żarłoki te Safale S-04? Zjadły mi blisko 4 litry piwa Jantar rozlany, mech irlandzki czyni cuda - jest prawie idealnie klarowne. FAH cicha, Czorno Marylka czeka na swoją kolej do warzenia, coś z czasem mocno nie ten ten. Dodałem do receptury płatki owsiane. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zjadły mi blisko 4 litry piwa Że jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zjadły mi blisko 4 litry piwa Że jak? Razem z gęstwą tyle odpadło, nie było szans na odzyskanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zjadły mi blisko 4 litry piwa Że jak? Razem z gęstwą tyle odpadło, nie było szans na odzyskanie. To bardzo dziwne. Sam co prawda używałem tych drożdży 2-3 razy, ale za każdym razem drożdże na dnie fermentora były dobrze zbite i praktycznie obywało się bez większych strat przy dekantowaniu. Opinie na forum są podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jedyne co mi przychodzi do głowy to zlanie całej zawartości gara warzelnego, wraz z całym chmielem i osadami do fermentora. Ale i tak 4l to jakoś podejrzanie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jedyne co mi przychodzi do głowy to zlanie całej zawartości gara warzelnego, wraz z całym chmielem i osadami do fermentora. Ale i tak 4l to jakoś podejrzanie dużo. Zawsze robię whirlpoorl i dekantuję wężem. Być może przyczyną było to, że przed do przelewania przenosiłem pojemnik i niesłabo nim wstrząsnąłem, a nie pozwoliłem mu się uleżeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Piszesz o FAHu i przelewaniu na cichą? Po 20 dniach S-04 powinny dać bardzo zbity osad i w sumie już klarowne piwo. Trzeba by się bardzo postarać z wstrząsaniem i mieszaniem by ponownie je zmętnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Warka #6 - Red Rabbit (New Zealand Red Ale) Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 70% OG: 12.2°BLG FG: 4°BLG Szacowane IBU 35 Barwa 25 EBC Alkohol zakładany 5% Słody: - pilzneński 3kg, - monachijski 0.5kg, - Carared 0.5kg, - karmelowy 30 0.25kg, - melanoidynowy 0.25kg, - Caraaroma 0.15kg do filtracji. Zacieranie: - 60' 68-66°C Chmielenie: - East Kent Goldings 7.4% 15g 60', - Southern Cross 13% 20g 20', - Kohatu 6.9% 10g 20', - Dr Rudi 11.9% 1', - Southern Cross 13% 10g 1', - Kohatu 6.9% 20g 1', - skórka słodkiej pomarańczy 25g 1', - trawa cytrynowa 20g 1'. 30g Dr Rudi i po 20g SC i Kohatu na 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. Dwie saszetki Brewferm Top. Uwarzone 22.03.2014 Cicha 29.03.2014 Rozlane 07.04.2014 Piwo niedofermentowało i uciekało z butelek, bez granatów, ale i tak nie nadające się do picia - piasek drożdżowy. Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Dzisiaj, 5 marca 2014, otworzyłem butelkę pierwszej, brewkitowej, warki i... żałuję. Piwo jest niepijalne, pachnie jak mydło, w smaku płaskie, wręcz puste. Rozcieńczony eurolager z dodatkiem płynu do mycia rąk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki. Jaki to problem dodać +2 do odczytu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki. Jaki to problem dodać +2 do odczytu? Za każdym zanurzeniem cieczy w środku jest coraz więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Drugi ballingometr sobie zaczął gdzieś ciecz podpijać i mierzenie było tak dokładne, że dla wody wskazywał -2 A tym samym przyszła pora na refraktometr i kilka kolejnych warek będzie ślepych - co zrobić Chyba, że ktoś z okolic Ostrowa Wielkopolskiego miałby chęć pożyczyć jakikolwiek mierz na dwie próbki. Jaki to problem dodać +2 do odczytu? Za każdym zanurzeniem cieczy w środku jest coraz więcej. Aha, myślałem, że to taki żart z tym nabieraniem wody a on Ci po prostu pękł. No to nie masz innego wyjścia niż zakup nowego. Poszukaj, może masz w mieście Bricomarche, tam raczej na pewno powinien być ballingomierz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Warka #7 - Full Aroma Nelson (NZ Pale Ale) Objętość końcowa: 24 litrów przy wydajności 63% OG: 12°BLG FG: 3.2°BLG Szacowane IBU 42 Barwa 13.3 EBC Alkohol zakładany 5.1% Słody: - pale 3.5kg, - monachijski 2.5kg, - karmelowy jasny 0.2kg. Zacieranie: - 60' 66°C, - mashout Chmielenie: - Polaris 18% 10g 60', - Nelson Sauvin 12.6% 25g 20', - Nelson Sauvin 12.6% 75g 1', 100g Nelson Sauvin na 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. SafAle US-05 Uwarzone 29.03.2014 Cicha 15.04.2014 Rozlane 22.04.2014 Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 200g nelsona na warke, teraz juz rozumiem dlaczego nie ma go już w sklepach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 200g nelsona na warke, teraz juz rozumiem dlaczego nie ma go już w sklepach Uwielbiam ten chmiel, przepraszam bardzo Będzie to też moja pierwsza "większa" warka, bo aż 26 litrów, więc chcę mieć pewność, że aromat nigdzie nie zwieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Warka #10 - Cmoknięty (Smoked Oatmeal Stout) Objętość końcowa: 25 litry przy wydajności 77% OG: 13.9°BLG FG zakładane: 2.9°BLG Szacowane IBU 21 Barwa 52 EBC Alkohol zakładany 5.5% Słody: - pilzneński 3kg, - monachijski 1kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0.8kg, - słód pszeniczny wędzony dębem 0.5kg, - słód whisky 0.5kg, - palony jęczmień 0.25kg, - karmelowy 150 0.15kg, - Caraaroma 0.1kg, - słód czekoladowy 0.1kg. Zacieranie: - 60' 66°C, - słód czekoladowy, Caraaroma, - mashout, - jęczmień prażony do wysładzania. Chmielenie: - EKG 7.4% 16g 60', - Polaris 18% 1g 60', - EKG 7.4% 8g 30' - EKG 7.4% 8g 10'. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. SafAle S-04 Uwarzone 17.05.2014 Cicha 13.06.2014 Zabutelkowane 20.06.2014 Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #8 - Das Pale Ale (German Pale Ale) Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 58% OG: 12°BLG FG zakładane: 3.2°BLG Szacowane IBU 38 Barwa 15 EBC Alkohol zakładany 5.5% Słody: - pale ale 3.5kg, - monachijski 2kg, - karmelowy 30 0.1kg. Zacieranie: - 75' 67°C, - mashout, Chmielenie: - Polaris 18% 5g 60', - Mandarina Bavaria 7.6% 20g 20', - Huell Melon 6.3% 10g 20', - Mandarina Bavaria 7.6% 30g 5', - Huell Melon 6.3% 10g 5', - Hallertau Blanc 7.6% 50g 1', - Mandarina Bavaria 7.6% 20g 1', - Huell Melon 6.3% 15g 1'. 30g Mandarina Bavaria, 50g Hallertau Blanc i 15g Huell Melon na 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. SafAle US-05 Uwarzone 15.04.2014 Cicha 05.05.2014 Zabutelkowane 13.05.2014 Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ups, kompletnie zapomniałem o czekoladowym i palonym słodzie -> stout przełożony na jak będą słody, a teraz kończy się chmielić niemieckie pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #9 - Galaktyczny cytrus (American India Pale Ale) Objętość końcowa: 26 litrów przy wydajności 69% OG: 16°BLG FG: 4.2°BLG Szacowane IBU 66 Barwa 18 EBC Alkohol zakładany 7% Słody: - pale ale 7.5kg, - pilzneński 1kg, - karmelowy pszeniczny 0.5kg, Zacieranie: - 70' 67°C -> 65°C, - 10' 73°C, - mashout, Chmielenie: - Polaris 18% 19g 60', - Citra 11.9% 20g 40', - Galaxy 14% 30g 15', - Galaxy 14% 70g 1'. 100g Galaxy oraz 30g Citry na 4 dni cichej. Uwodniona łyżeczka (4g) mchu irlandzkiego 10 minut przed końcem. SafAle S-04 Uwarzone 05.05.2014 Cicha 17.05.2014 Zabutelkowane 23.05.2014 Edytowane 8 Lipca 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się