Skocz do zawartości

Scooby gotuje z piwem: duszona wieprzowina z porterem wędzonym


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Duszona wieprzowina z porterem wędzonym (Pulled Pork w/ Smoked Porter)

 

2.5 kg pork shoulder (po polsku chyba łopatka) nacieramy chojnie przyprawami I kładziemy w slow cooker (crock pot albo po polsku wolnowar). Najlepiej użyć łopatkę z kością. Łopatkę kładziemy na pokrojonych 2 cebulach. Zalewamy 2 butelkami wędzonego portera na wysokość ok 3/4 łopatki. Ustawiamy wolnowar na "low" przykrywamy I gotujemy przez 8 godzin. Po tym czasie wyjmujesz łopatkę z wolnowaru. Będzie ci sie rozpadać w rękach, więc najlepiej uzżyj do tego dużej łychy z dziurkami (z tąd nazwa "pulled pork").

Najlepiej zrobić tego więcej I zamrozić w woreczkach na później.

Do czego to użyć? W zasadzie 2 rodzaje dań, barbecue pulled pork z sosem BBQ I wszelkie meksykańkie dania np. tacos asada, enchiladas, burritos, etc. Ale, jak masz ochotę, możesz to nawet rzucić na pizze :)

post-490-0-69083900-1390318744_thumb.jpg

post-490-0-25302600-1390318779_thumb.jpg

post-490-0-16825500-1390318799_thumb.jpg

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Scooby gotuje z piwem" sugeruje otwarcie dłuższego cyklu, więc może rozważ użycie funkcjonalności blogu zamiast płaskiej listy (jak w przypadku zapisków, gdzie nigdy nie wiadomo jak znaleźć konkretne piwo a jak już się znajdzie informacje są rozpirzone po całym wątku w kilku postach) lub osobnych tematów dla każdej potrawy (to z kolei ciężko będzie zebrać w jednym miejscu by przejrzeć).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem pewien jaki to jest mięsień łopatki. Ja po prostu idę do sklepu I proszę o "około 5 funtów pork shoulder najlepiej z kością, na bbq pulled pork". Następnym razem w sklepie się spytam dokładniej. Wikipedia podaje taki rysunek na pork shoulder, wygląda jak po prostu łopatka świni, ale jest podzielona na "gorną łopatka (blade shoulder)" i "ramie (arm shoulder)": http://en.wikipedia....n_Pork_Cuts.svg

Wydaje mi się że temperature gotowania w slow cooker na ustawieniu "low" jest 200 F, czyli ok. 93°C. Jednak nie jestem tego pewien. Zwykle w slow cooker są ustawienia na "low" (niska temperatura) I wtedy gotujesz to przez 8 godzin, i ustawienie na "high" gotowanie na 4 godziny, I tez ustawienie na "serve" tzn "temperatura serwowania objadu". Większość ludzi po prostu nastawia slow cooker na low, idziesz do pracy na 8 godz, po pracy masz objad gotowy.

To jest dosyć standartowa receptura na pulled pork, tylko że normalnie dodaje się rosół z kury zamiast wędzonego portera. Co ciekawe, z wędzoności portera pozostajre bardzo mało, tylko posmak nic więcej, ale sama słodowość piwa daje bardziej bogatszy smak niż rosół. .

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.