scooby_brew Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Duszona wieprzowina z porterem wędzonym (Pulled Pork w/ Smoked Porter) 2.5 kg pork shoulder (po polsku chyba łopatka) nacieramy chojnie przyprawami I kładziemy w slow cooker (crock pot albo po polsku wolnowar). Najlepiej użyć łopatkę z kością. Łopatkę kładziemy na pokrojonych 2 cebulach. Zalewamy 2 butelkami wędzonego portera na wysokość ok 3/4 łopatki. Ustawiamy wolnowar na "low" przykrywamy I gotujemy przez 8 godzin. Po tym czasie wyjmujesz łopatkę z wolnowaru. Będzie ci sie rozpadać w rękach, więc najlepiej uzżyj do tego dużej łychy z dziurkami (z tąd nazwa "pulled pork"). Najlepiej zrobić tego więcej I zamrozić w woreczkach na później. Do czego to użyć? W zasadzie 2 rodzaje dań, barbecue pulled pork z sosem BBQ I wszelkie meksykańkie dania np. tacos asada, enchiladas, burritos, etc. Ale, jak masz ochotę, możesz to nawet rzucić na pizze Edytowane 23 Stycznia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 nie jestem pewny co do tłumaczenia pork shouldera. to chyba karczek. a przepis przypomniał mi o puerco pibil. Także miej się na baczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Łopatka ponad wszelką wątpliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na fotach jest łopatka, jaki to był mięsień i temp. tak długiego gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 "Scooby gotuje z piwem" sugeruje otwarcie dłuższego cyklu, więc może rozważ użycie funkcjonalności blogu zamiast płaskiej listy (jak w przypadku zapisków, gdzie nigdy nie wiadomo jak znaleźć konkretne piwo a jak już się znajdzie informacje są rozpirzone po całym wątku w kilku postach) lub osobnych tematów dla każdej potrawy (to z kolei ciężko będzie zebrać w jednym miejscu by przejrzeć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Scooby ta kanapka wygląda genialnie. Mógłbyś wrzucić twój przepis na sos bbq? Czy ktoś wie jak można tak przygotować mięso bez kupowania "wolnowaru"? Może by podsmażyć na rondlu a potem do szybkowaru na długie duszenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Obstawiam albo właśnie powolne i długie duszenie, albo pieczenie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w niskiej temperaturze, tak ok. 110 - 120 stopni przez kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Slotish, kociołek z Lidla by się na upartego nadawał. 8h gotowania, tyle samo z przygotowaniem zajmuje wędzenie kiełbaski czy warzenie łatwego piwa. Scooby daj coś łatwiejszego /szybszego. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) W szybkowarze też się uda, nie będzie dokładnie takie samo, no chyba że utrzymasz temperaturę taką jak w wolnowarze, po mojemu jakieś 75-85°C Edytowane 21 Stycznia 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Gdzieś kiedyś na youtubie widziałem jak robili pulled pork na grillu (chyba w jakimś garze), więc podejrzewam, że powolne duszenie, na najmniejszym ogniu w żeliwnym rondlu też by dało radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Nie jestem pewien jaki to jest mięsień łopatki. Ja po prostu idę do sklepu I proszę o "około 5 funtów pork shoulder najlepiej z kością, na bbq pulled pork". Następnym razem w sklepie się spytam dokładniej. Wikipedia podaje taki rysunek na pork shoulder, wygląda jak po prostu łopatka świni, ale jest podzielona na "gorną łopatka (blade shoulder)" i "ramie (arm shoulder)": http://en.wikipedia....n_Pork_Cuts.svg Wydaje mi się że temperature gotowania w slow cooker na ustawieniu "low" jest 200 F, czyli ok. 93°C. Jednak nie jestem tego pewien. Zwykle w slow cooker są ustawienia na "low" (niska temperatura) I wtedy gotujesz to przez 8 godzin, i ustawienie na "high" gotowanie na 4 godziny, I tez ustawienie na "serve" tzn "temperatura serwowania objadu". Większość ludzi po prostu nastawia slow cooker na low, idziesz do pracy na 8 godz, po pracy masz objad gotowy. To jest dosyć standartowa receptura na pulled pork, tylko że normalnie dodaje się rosół z kury zamiast wędzonego portera. Co ciekawe, z wędzoności portera pozostajre bardzo mało, tylko posmak nic więcej, ale sama słodowość piwa daje bardziej bogatszy smak niż rosół. . Edytowane 23 Stycznia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się