Jump to content

Zapasy chmielu

wojosik

Recommended Posts

Czołem,

Jak z reguły pakowane są chmiele dostępne w polskich sklepach internetowych? Przymierzam się do zakupów i nie wiem czy warto myśleć o zrobieniu zapasów.

Z góry dziękuje za informacje

Pakowane są zwykle przyzwoicie, w browamatorze w buteleczki jak od lekarstw, w piwodzieju w folię srebrną, a najlepiej chyba u elroya - w folię i próżniowo. Śmiało możesz robić zapasy, nowy chmiel dopiero będzie najwcześniej póżna jesienią, a sam na pewno lepiej go będziesz przechowywał niż sklep.

Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania.

Widać zależy od czasu kiedy się kupowało, ja dostałem zapakowane w folie zgrzewaną.

Edited by GaGacek

Najczęściej kupuje chmiel prasowany, albo pakowany próżniowo.

Ostatnio kupiłem trochę chmieli u elroya, i przez jimsbeerkit forum, w całości coś kolo 2kg.

Całość popakowałem próżniowo w porcjach 50-70g. Kolega udostępnił mi swoją maszynę do pakowania próżniowo. Pytanie jest jak długo można tak popakowany chmiel przechowywać?

A właśnie jakby ktoś do tej pory nie wiedział, to smak i zapach zepsutego chmielu w piwie objawia się zapachem przepoconych skarpet, albo zepsutego sera. Bardzo wyraźny zapach.

Dodaj do każdej porcji chmielu pakowanej próżniowo kilka gram pirosiarczynu potasu lub sodu.

Niestety nie mam dostępu do pakowaczki próżniowej i trzymam zasiarkowany chmiel w wiadrach 33l.