wojosik Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 Czołem, Jak z reguły pakowane są chmiele dostępne w polskich sklepach internetowych? Przymierzam się do zakupów i nie wiem czy warto myśleć o zrobieniu zapasów. Z góry dziękuje za informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 Pakowane są zwykle przyzwoicie, w browamatorze w buteleczki jak od lekarstw, w piwodzieju w folię srebrną, a najlepiej chyba u elroya - w folię i próżniowo. Śmiało możesz robić zapasy, nowy chmiel dopiero będzie najwcześniej póżna jesienią, a sam na pewno lepiej go będziesz przechowywał niż sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 Browamator pakuje chmiel w butelki? To jakieś jaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 (edited) Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Widać zależy od czasu kiedy się kupowało, ja dostałem zapakowane w folie zgrzewaną. Edited June 6, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted June 6, 2009 Share Posted June 6, 2009 Najczęściej kupuje chmiel prasowany, albo pakowany próżniowo. Ostatnio kupiłem trochę chmieli u elroya, i przez jimsbeerkit forum, w całości coś kolo 2kg. Całość popakowałem próżniowo w porcjach 50-70g. Kolega udostępnił mi swoją maszynę do pakowania próżniowo. Pytanie jest jak długo można tak popakowany chmiel przechowywać? A właśnie jakby ktoś do tej pory nie wiedział, to smak i zapach zepsutego chmielu w piwie objawia się zapachem przepoconych skarpet, albo zepsutego sera. Bardzo wyraźny zapach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 Dodaj do każdej porcji chmielu pakowanej próżniowo kilka gram pirosiarczynu potasu lub sodu. Niestety nie mam dostępu do pakowaczki próżniowej i trzymam zasiarkowany chmiel w wiadrach 33l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 Ja trzymam granulat w słoiku w zamrażarce. Lubelski wytrzymał tak trzy lata, obce zapachy nie pojawiły się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted June 7, 2009 Share Posted June 7, 2009 Tutaj jest parę cennych informacji o przechowywaniu chmielu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80643 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now