wojosik Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Czołem, Jak z reguły pakowane są chmiele dostępne w polskich sklepach internetowych? Przymierzam się do zakupów i nie wiem czy warto myśleć o zrobieniu zapasów. Z góry dziękuje za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pakowane są zwykle przyzwoicie, w browamatorze w buteleczki jak od lekarstw, w piwodzieju w folię srebrną, a najlepiej chyba u elroya - w folię i próżniowo. Śmiało możesz robić zapasy, nowy chmiel dopiero będzie najwcześniej póżna jesienią, a sam na pewno lepiej go będziesz przechowywał niż sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Browamator pakuje chmiel w butelki? To jakieś jaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Widać zależy od czasu kiedy się kupowało, ja dostałem zapakowane w folie zgrzewaną. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Najczęściej kupuje chmiel prasowany, albo pakowany próżniowo. Ostatnio kupiłem trochę chmieli u elroya, i przez jimsbeerkit forum, w całości coś kolo 2kg. Całość popakowałem próżniowo w porcjach 50-70g. Kolega udostępnił mi swoją maszynę do pakowania próżniowo. Pytanie jest jak długo można tak popakowany chmiel przechowywać? A właśnie jakby ktoś do tej pory nie wiedział, to smak i zapach zepsutego chmielu w piwie objawia się zapachem przepoconych skarpet, albo zepsutego sera. Bardzo wyraźny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dodaj do każdej porcji chmielu pakowanej próżniowo kilka gram pirosiarczynu potasu lub sodu. Niestety nie mam dostępu do pakowaczki próżniowej i trzymam zasiarkowany chmiel w wiadrach 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ja trzymam granulat w słoiku w zamrażarce. Lubelski wytrzymał tak trzy lata, obce zapachy nie pojawiły się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Tutaj jest parę cennych informacji o przechowywaniu chmielu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80643 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się