wojosik Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Czołem, Jak z reguły pakowane są chmiele dostępne w polskich sklepach internetowych? Przymierzam się do zakupów i nie wiem czy warto myśleć o zrobieniu zapasów. Z góry dziękuje za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pakowane są zwykle przyzwoicie, w browamatorze w buteleczki jak od lekarstw, w piwodzieju w folię srebrną, a najlepiej chyba u elroya - w folię i próżniowo. Śmiało możesz robić zapasy, nowy chmiel dopiero będzie najwcześniej póżna jesienią, a sam na pewno lepiej go będziesz przechowywał niż sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Browamator pakuje chmiel w butelki? To jakieś jaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Jakie butelki?Są zapakowane w plastikowe pojemniczki z plombą.Nie róbcie afery i zamiaszania. Widać zależy od czasu kiedy się kupowało, ja dostałem zapakowane w folie zgrzewaną. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Najczęściej kupuje chmiel prasowany, albo pakowany próżniowo. Ostatnio kupiłem trochę chmieli u elroya, i przez jimsbeerkit forum, w całości coś kolo 2kg. Całość popakowałem próżniowo w porcjach 50-70g. Kolega udostępnił mi swoją maszynę do pakowania próżniowo. Pytanie jest jak długo można tak popakowany chmiel przechowywać? A właśnie jakby ktoś do tej pory nie wiedział, to smak i zapach zepsutego chmielu w piwie objawia się zapachem przepoconych skarpet, albo zepsutego sera. Bardzo wyraźny zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Dodaj do każdej porcji chmielu pakowanej próżniowo kilka gram pirosiarczynu potasu lub sodu. Niestety nie mam dostępu do pakowaczki próżniowej i trzymam zasiarkowany chmiel w wiadrach 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ja trzymam granulat w słoiku w zamrażarce. Lubelski wytrzymał tak trzy lata, obce zapachy nie pojawiły się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Tutaj jest parę cennych informacji o przechowywaniu chmielu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80643 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi