Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Witam dzisiaj biore sie za zamawianie mojego pierwszego piwa z zacieraniem wybór padł na http://homebeer.pl/pl/piwo-domowe-milk-stout-12-blg-zestaw-ze-slodow.html moje pytania 1.Czy to dobry wybór ? 2.Czy przypadkiem nie daja zbyt mało chmielu do zestawu ? 3. Czy Gdybym chciał zrobić 20l tego piwa uda mi sie to zrobic w 30l garze 4.Drożdże podane za najbardziej optymalne faktycznie takimi sa ? 5. Co moge zrobić by to piwo uzyskało troche więcej VOLT tak z 1% wiecej jak najmniej tracąc ze smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 1. Jak lubisz milk stout to tak. Ja wolę zdecydowanie wersję Dry. 2. Nie. 3. Tak. 4. S 04 jak najbardziej 5. Po co Ci wiecej % ? Najprosciej wygotowac bardziej brzeczke/uzyc mniej wody do wysladzania. Wtedy masz mniej piwa. Inny sposob to dodatek cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 1% wiecej jak najmniej tracąc ze smaku Inny sposob to dodatek cukru. jedno drugie wyklucza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Nie. PS. Na 20 L brzeczki nastawnej trzeba 350 g cukru (sacharozy) aby podbić zawartość alkoholu o 1%. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 5. Co moge zrobić by to piwo uzyskało troche więcej VOLT tak z 1% wiecej jak najmniej tracąc ze smaku Ustalenie % alk. w gotowym piwie jest raczej nie możliwe, jeżeli nie masz aparatury i doświadczenia. Nie wiadomo jak bardzo odfermentują drożdże. Z resztą, tu chyba nie o to chodzi, żeby gonić za %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 A ja teraz zrobiłem eksperyment:) Choć dla mnie piwo może być bezalkoholowe to do 10L 12blg ale dałem 1kg cukru o jakieś 4-5% powinno być więcej alkoholu. Ciekawy jestem jak będzie bimbrem czuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) będzie bimber o smaku słodowym Edytowane 22 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 owszem nie chodzi o pogoń za procentem aczkolwiek lubie mocniejsze piwa a zarazem z duzym bukietem smakow i aromatow polaczenie takie jest bardzo rzadkie dlatego chce sie dowiedziec czy jest mozliwosc podniesienia mocy aromatycznego piwa lekkiego tak zeby nie zniszczyc jego aromatu i samaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 ja bym dodał słodu (0,5 kg pale ale) a nie cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 zgadza sie ,jesli juz chcesz zrobic mocniejsze piwo to nie kombinuj z cukrem tylko dodaj troche wiecej slodu bazowego aby podbic ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Cukier? Robicie bimber czy piwo? Jak chcecie mieć % to uwarzcie RIS'a, portera, albo trippla. Odpowiadając na pytania autora: Ad 1. Kwestia gustu. Pod względem "technicznym" Milk Stout nie jest trudny do uwarzenia, poza tym ciemne piwa mają większą tolerancję na błędy. Ad 2. 20g na 15l piwa będzie ok. Ad 3. Tak Ad 4. Podane drożdże są jak najbardziej ok. Ad 5. Zwiększyć zasyp jeżeli nadal chcesz mieć 15l, albo dłużej gotować, ale wtedy będziesz miał mniej piwa. 0,5 kg laktozy to trochę mało, ja robiąc Milk Stouta dałem 0,75 kg, a i tak była średnio wyczuwalna, następnym razem dodam 1kg. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez awakening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zwiększyć zasyp chyba słaba rada jak kolega pyta o gotowy zestaw to znaczy, że kupuje dokładnie odważoną ilość słodów. Mówisz uwarzyć tripla, a tam cukru się przecież stosunkowo sporo sypie, jak w znacznej części piw belgijskich. Do RISów, czy mocnych porterów też dodaje się cukru. Nie sam cukier zły tylko trzeba świadomie go używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 1 KG słodu pale Ale kosztuje 4,5zł wiec dokupic do zestawu to nie powinien byc jakis wielki problem jeżeli może to spełnić moje wymagania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awakening Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Zwiększyć zasyp chyba słaba rada jak kolega pyta o gotowy zestaw to znaczy, że kupuje dokładnie odważoną ilość słodów. Mówisz uwarzyć tripla, a tam cukru się przecież stosunkowo sporo sypie, jak w znacznej części piw belgijskich. Do RISów, czy mocnych porterów też dodaje się cukru. Nie sam cukier zły tylko trzeba świadomie go używać. No własnie, świadomie używać, czyli np. w piwach w których pożądane są nuty alkoholowe, czyli np. w mocnych piwach belgijskich. Aromat alkoholowy w Milk Stoucie nie jest pożądany. Nie spotkałem się z dodawaniem cukru do RISa, przy takiej mocy piwo to i tak musi leżakować przynajmniej pół roku, żeby alkohol się "ułożył" sypanie cukru tylko by ten proces wydłużyło. Skoro kolega musi koniecznie kupić gotowy zestaw, to jedyną możliwością jest zwiększenie blg poprzez dłuższe gotowanie, kosztem zmniejszenia ilości brzeczki nastawnej. Ogólnie uważam, że sypanie cukru do piw, które tego nie wymagają, tylko w celu podbicia blg jest kompletnym nieporozumieniem. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez awakening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Nie wiem co wy do tego cukru macie. Owsiany z 450g inwertowanego był przyjemny już po miesiącu, teraz ma 6 tygodni i jest wyborny. Nie ma co się bać cukru, byle bez przesady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Nie wiem co wy do tego cukru macie. Owsiany z 450g inwertowanego był przyjemny już po miesiącu, teraz ma 6 tygodni i jest wyborny. Nie ma co się bać cukru, byle bez przesady. Właśnie o to mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Wszystko zalezy od tego co sie chce uzyskac, wydaje mi sie ze Kolega jako poczatkujacy piwowar powinien uwarzyc bez dodatku cukru aby wiedzial jaki wplyw ma zacieranie .dodatki cukrow moga to zafałszowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się