Skocz do zawartości

ras1313


ras13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z dniem jutrzejszym zaczynam pierwszą warkę, przygotowania trochę trwały, święta, nowy rok, kompletowanie sprzętu, poślizgi z przesyłkami itp, itd.

 

Wrzucam póki co zdjęcie filtratora z oplotu, dość długi bo uważam, że im większa objętość filtracyjna tym lepiej.

 

Jutro wrzucę kolejne zdjęcia z warzenia. Stay Tuned Folks!

post-8061-0-58461200-1390511840_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie chmielenia, Niestety przy myciu garnka po zacieraniu okazało się, że ma wadę fabryczną, przepala się w jednym miejscu. Zostanie zwrócony do sprzedawcy, kurier na jego koszt i zwrot pieniędzy. Może jak mi się uda kupić dziś jeszcze nierdzewke z auchana. Niżej pare zdjęć z warzenia i wada garnka.

 

Dodam jeszcze, że pierwszą warką jest zestaw surowców z Browamatora DRY STOUT.

post-8061-0-97804100-1390578233_thumb.jpg

post-8061-0-50560000-1390578234_thumb.jpg

post-8061-0-84305000-1390578235_thumb.jpg

post-8061-0-27507200-1390578236_thumb.jpg

Edytowane przez ras1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dziś dorobiłem się a raczej zrobiłem chłodnice, zajęło mi to trochę czasu ( kilka dobrych godzin) i sporo nerwów moich i pomocnika przy zwijaniu. Rura strasznie sprężynuje. W trakcie pracy plułem sobie w brodę zadając pytanie dlaczego nie kupiłem gotowca. Ale efekt jest zadowalający. Wykorzystałem 8 metrów rury. Wkrótce zamierzam ją przetestować, kolejne piwo do uwarzenia AIPA z zestawów surowców centrum piwowarstwa.

post-8061-0-87711300-1392230557_thumb.jpg

post-8061-0-28535100-1392230558_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna robota. Przy swojej też nerwy mi puszczały (skręcałem ją sam) ale jednak statysfakcja z własnej pracy jest ogromna.

Jedna sprawa - chyba wydajniejsze chłodzenie jest gdy wlot zimnej wody idzie z góry na dół.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Stout prawie skończył się, wyszedł fajny.

American India Pale Ale warzone 17.2.2014 fermentuje, 17stego wrzucam chmiel na zimno i parę dni później zlewam do butelek. AIPA z zestawu surowców z Centrum Piwowarstwa.

 

Dziś popełniłem warkę numer 3, tym razem własna receptura.

 

Polskie Pale Ale 11,5 BLG (miało być 12 ale przelałem litr na koniec po chłodzeniu) alk. wg brewtarget 4,5

IBU 32,4

EBC 4,5

 

Pale Ale Strzegom 4kg

Pszeniczny Strzegom 0,4kg

Carapils Weyermann 0,35kg

 

Marynka 25g- 60 min

Lubelski 25g -20 min

Lubelski 25g- 1 min

Mech irlandzki 4g- 15 min

 

Safale s-04

 

Zacieranie 60minut w temp. 67 stopni, potem podgrzanie do 75 edit

 

Cały proces trwał rekordowy czas 6h!

 

Piwo na święta Wielkiej Nocy, dla rodzinki (co by nie krzywiła się, że za wytrawne albo za gorzkie) i dla znajomych.

Edytowane przez ras1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie skończyłem Sweet Coffee Stouta, minimalnie zmodyfikowaną recepturę użytkownika ScoobyBrew.

 

 

Słody:

4 kg pilzneński strzegom

0,5 kg pszeniczny strzegom

0,5 kg karamelowy strzegom

0,25 kg czekoladowy strzegom

125 g /Carafa III

Chmiele:

25 g Marynka 60 min

25 g Willamette 10 min

Dodatki:

100 g tchibo espresso 1 min

500g laktoza 15min

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

 

Miało wyjść 21 litrów ale wyszło 22 litry brzeczki o BLG 13,5

 

AIPA zabutelkowana, wyszło 37 butelek 0,5l i jedna 0,33. Sporo poszło do kanału z chmielinami niestety. Dzisiejsze warzenie zajeło mi 5h30 minut.

 

Kolejna warka to American Pale Ale klon kultowego piwa Sierra Nevada Pale Ale.

Edytowane przez ras1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Pale ale poszło całe w święta- chwalili i było całkiem niezłe. Wczoraj rozlałem Sweet Coffee Stouta, wyszło 41x 0.5l plus 1x0,33. Piwo smakowało bardzo interesująco, czuję, że będzie hit. Dziś etykietowane- zdjęcie nędznej jakości.

post-8061-0-39473100-1398859803_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

9.05.14 Uwarzyłem American Amber Ale

26 litrów docelowo, IBU 30, Ekstrakt 13 obliczane w brewtarget

Pale Ale- strzegom- 5kg

Monachijski II - strzegom- 1kg

Karmelowy 150- strzegom- 0,5kg

Końcówki, które zamierzam wykorzystać

Carapils- 150g

Pszeniczny - strzegom-100g

Czekoladowy 1200 - strzegom- 75g (korekta barwy)

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie 68 stopni 60min

 

Chmielenie:

Chinook 25g-60min

Willamette 25g-15min

Cascade 15g- 0min

Vic Secret 15g-0min

 

5litrów odleje i wrzucę coś na zimno resztę zabutelkuję

 

Dziś robiłem Belgian Pale Ale z homebrewing.pl Grand Championa Doroty Chrapek. W najbliższym czasie IPA Victoria Secret single hop- 15blg i 55ibu.

 

Stay Tooned

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj warzyłem IPA Vic Secret Single Hop

 

23l, BLG 15,2, IBU 61,4, Zacieranie 67 stopni 60minut

 

Wszystkie słody strzegom

Pale Ale- 5kg

Monach I -1kg

Karmelowy 150 -0,5kg

pszeniczny- 0,5kg

 

Chmielenie

Vic Secret

20g- 60min

20g-15min

20g-10min

20g-5min

20g- 1min

 

Na zimno 100g

 

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

English IPA uwarzona 3.11.14

 

Plato 15, temp. yacierania 62, temp. fermentacji 16 stopni C

 

Pale Ale otpima 4,3kg

Pszeniczny optima 0,5kg

Monachijski optima 0,25kg

Karmelowy ciemny optima 0,15kg

 

magnum 10g 60min

perle 20g 20min

EKG 50g 20min

EKG 50g 10min

EKG 50g 0min poniżej 78 stopni C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.