ras13 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Witam Z dniem jutrzejszym zaczynam pierwszą warkę, przygotowania trochę trwały, święta, nowy rok, kompletowanie sprzętu, poślizgi z przesyłkami itp, itd. Wrzucam póki co zdjęcie filtratora z oplotu, dość długi bo uważam, że im większa objętość filtracyjna tym lepiej. Jutro wrzucę kolejne zdjęcia z warzenia. Stay Tuned Folks! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Cześć, moim skromnym zdaniem filtrator się sprawdzi sam mam 2,5m i nic niepokojącego nie zauważyłem. Powodzenia jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Wrzucam etykietę którą zrobiłem, tło nawiązuje do struktury guinnessa. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Jestem w trakcie chmielenia, Niestety przy myciu garnka po zacieraniu okazało się, że ma wadę fabryczną, przepala się w jednym miejscu. Zostanie zwrócony do sprzedawcy, kurier na jego koszt i zwrot pieniędzy. Może jak mi się uda kupić dziś jeszcze nierdzewke z auchana. Niżej pare zdjęć z warzenia i wada garnka. Dodam jeszcze, że pierwszą warką jest zestaw surowców z Browamatora DRY STOUT. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Dziś dorobiłem się a raczej zrobiłem chłodnice, zajęło mi to trochę czasu ( kilka dobrych godzin) i sporo nerwów moich i pomocnika przy zwijaniu. Rura strasznie sprężynuje. W trakcie pracy plułem sobie w brodę zadając pytanie dlaczego nie kupiłem gotowca. Ale efekt jest zadowalający. Wykorzystałem 8 metrów rury. Wkrótce zamierzam ją przetestować, kolejne piwo do uwarzenia AIPA z zestawów surowców centrum piwowarstwa. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Bardzo ładna robota. Przy swojej też nerwy mi puszczały (skręcałem ją sam) ale jednak statysfakcja z własnej pracy jest ogromna. Jedna sprawa - chyba wydajniejsze chłodzenie jest gdy wlot zimnej wody idzie z góry na dół. Edytowane 12 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Stout dziś rozlany. Wyszło 38 butelek 0,5 i jedna 0,33, blg 2, początkowe 12. Mam nadzieję, że nie wda się zakażenie oraz, że nie porozrywa butelek (dałem 130gram glukozy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Stout prawie skończył się, wyszedł fajny. American India Pale Ale warzone 17.2.2014 fermentuje, 17stego wrzucam chmiel na zimno i parę dni później zlewam do butelek. AIPA z zestawu surowców z Centrum Piwowarstwa. Dziś popełniłem warkę numer 3, tym razem własna receptura. Polskie Pale Ale 11,5 BLG (miało być 12 ale przelałem litr na koniec po chłodzeniu) alk. wg brewtarget 4,5 IBU 32,4 EBC 4,5 Pale Ale Strzegom 4kg Pszeniczny Strzegom 0,4kg Carapils Weyermann 0,35kg Marynka 25g- 60 min Lubelski 25g -20 min Lubelski 25g- 1 min Mech irlandzki 4g- 15 min Safale s-04 Zacieranie 60minut w temp. 67 stopni, potem podgrzanie do 75 edit Cały proces trwał rekordowy czas 6h! Piwo na święta Wielkiej Nocy, dla rodzinki (co by nie krzywiła się, że za wytrawne albo za gorzkie) i dla znajomych. Edytowane 13 Marca 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Właśnie skończyłem Sweet Coffee Stouta, minimalnie zmodyfikowaną recepturę użytkownika ScoobyBrew. Słody: 4 kg pilzneński strzegom 0,5 kg pszeniczny strzegom 0,5 kg karamelowy strzegom 0,25 kg czekoladowy strzegom 125 g /Carafa III Chmiele: 25 g Marynka 60 min 25 g Willamette 10 min Dodatki: 100 g tchibo espresso 1 min 500g laktoza 15min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Miało wyjść 21 litrów ale wyszło 22 litry brzeczki o BLG 13,5 AIPA zabutelkowana, wyszło 37 butelek 0,5l i jedna 0,33. Sporo poszło do kanału z chmielinami niestety. Dzisiejsze warzenie zajeło mi 5h30 minut. Kolejna warka to American Pale Ale klon kultowego piwa Sierra Nevada Pale Ale. Edytowane 27 Marca 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 AIPA zabutelkowana z etykietą: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 W poniedziałek zabutelkowane Polskie Pale Ale- 40butelek 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Pale ale poszło całe w święta- chwalili i było całkiem niezłe. Wczoraj rozlałem Sweet Coffee Stouta, wyszło 41x 0.5l plus 1x0,33. Piwo smakowało bardzo interesująco, czuję, że będzie hit. Dziś etykietowane- zdjęcie nędznej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 9.05.14 Uwarzyłem American Amber Ale 26 litrów docelowo, IBU 30, Ekstrakt 13 obliczane w brewtarget Pale Ale- strzegom- 5kg Monachijski II - strzegom- 1kg Karmelowy 150- strzegom- 0,5kg Końcówki, które zamierzam wykorzystać Carapils- 150g Pszeniczny - strzegom-100g Czekoladowy 1200 - strzegom- 75g (korekta barwy) Drożdże US-05 Zacieranie 68 stopni 60min Chmielenie: Chinook 25g-60min Willamette 25g-15min Cascade 15g- 0min Vic Secret 15g-0min 5litrów odleje i wrzucę coś na zimno resztę zabutelkuję Dziś robiłem Belgian Pale Ale z homebrewing.pl Grand Championa Doroty Chrapek. W najbliższym czasie IPA Victoria Secret single hop- 15blg i 55ibu. Stay Tooned Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Wczoraj warzyłem IPA Vic Secret Single Hop 23l, BLG 15,2, IBU 61,4, Zacieranie 67 stopni 60minut Wszystkie słody strzegom Pale Ale- 5kg Monach I -1kg Karmelowy 150 -0,5kg pszeniczny- 0,5kg Chmielenie Vic Secret 20g- 60min 20g-15min 20g-10min 20g-5min 20g- 1min Na zimno 100g US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2014 Dziś zabutelkowany cydr z brewkitu: 20litrów 10,5 BLG ABV 5,4% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 English IPA uwarzona 3.11.14 Plato 15, temp. yacierania 62, temp. fermentacji 16 stopni C Pale Ale otpima 4,3kg Pszeniczny optima 0,5kg Monachijski optima 0,25kg Karmelowy ciemny optima 0,15kg magnum 10g 60min perle 20g 20min EKG 50g 20min EKG 50g 10min EKG 50g 0min poniżej 78 stopni C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się