BAG Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Cześć, nurtuje mnie pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy fermentowanie piwa w pomieszczeniu, w którym jest duże stężenie dymu tytoniowego może mu w jakikolwiek sposób zaszkodzić? Chcę uwarzyć piwo, któremu chcę nadać sporo belgijskiego charakteru wyższą temperaturą fermentacji, którą chcę przeprowadzić w jakichś 21-22 st., niestety jedyne pomieszczenie, które się do tego nadaje, jest de facto palarnią. Druga rzecz, do tego samego piwa chcę dodać na cichą płatków dębowych i tu pytanie o radę doświadczonych w tej kwestii piwowarów - w jakie ilości celować (płatki francuskie medium toasted, warka 20l). Domyślam się, że to zależy od tego, jak intensywnego efektu oczekuję, ale nie wiem o jakich ilościach myśleć. A co ważniejsze, jak długo trzymać? Tak jak normalną cichą czy przedłużyć? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Nie palę ale dym raczej nie zaszkodzi. Płatków daj około 20-30g, mocny efekt to 50g. Tydzień starczy, zdezynfekuj je wcześniej. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BAG Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja też nie palę, tym bardziej mnie to irytuje, ale chcąc utrzymać stałą i wysoką temperaturę burzliwej, nie mam specjalnie wyboru. Jaki sposób dezynfekcji będzie najlepszy? Spotkałem się z różnymi propozycjami. Spirytus, wrzątek, piekarnik... sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wysoko procentowy alkohol, piro, CLO2 itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Na burzliwej dym na pewno nie zaszkodzi - masz wydzielanie dwutlenku, więc ruch gazów jest stale z fermentora na zewnątrz. Przy cichej też bym się nie przejmował - jakieś ciśnienie od dwutlenku rozpuszczonego w piwie też zawsze jest. Poza tym substancje smoliste są nierozpuszczalne w roztworach wodnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się