05paw Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) http://allegro.pl/ga...82595679.html�� Chyba chodzi bardziej z czego dno jest zrobione Edytowane 25 Lutego 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Sam mam indukcję z IKEI, najtańszą http://www.ikea.com/...ducts/40222829/ Mój garnek to 20l, jak robiłem ostatnią warkę to było 13 litrów wody + 4,7kg słodu. Z płytą nic się nie dzieje. Mam, a właściwie miałem taką samą z IKEI i wytrzymała do 18 warki. Teraz jestem mądrzejszy i wiem, że nie wolno wykonywać żadnych ruchów garem. Mi się to parę razy zdarzyło i lekko wyszczerbiły się brzegi płyty, bo gar stał na dwóch polach i wystawał poza płytę, aż którego razu pękła po całości zaczynając od jednego z wyszczerbień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Mam, a właściwie miałem taką samą z IKEI i wytrzymała do 18 warki. Teraz jestem mądrzejszy i wiem, że nie wolno wykonywać żadnych ruchów garem. Mi się to parę razy zdarzyło i lekko wyszczerbiły się brzegi płyty, bo gar stał na dwóch polach i wystawał poza płytę, aż którego razu pękła po całości zaczynając od jednego z wyszczerbień. Dzieki za ostrzezenie! Ja garem nie ruszam, a jesli juz to podnosze i przenosze, bron Boze nie przesuwam. Garnek staram sie ustawiac centralnie na srodku pola co powoduje ze wystaje poza krawedz plyty. Teraz chyba sprobuje jednak caly garnek miec na plycie, wtedy bedzie po prostu grzalo po jednej stronie, zobaczymy. Edytowane 25 Lutego 2014 przez viking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ktoś ma jeszcze doświadczenia z indukcją i garnkiem emalia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Łapie bez problemu. Na indukcję istnieje prosty test, wszystko co dobrze przyciąga magnes nadaje się do indukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ktoś ma jeszcze doświadczenia z indukcją i garnkiem emalia? ja...miałem emalię ale nie olkuską tylko tą rumuńską generalnie wszystko działało...tylko ze względu na cienką blachę, garnek się wybrzuszał na dnie i bujał się na płycie jak wańka-wstańka po roku przeszedłem na nierdzewkę i zdecydowanie polecam ominąć okres emalii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Dobrze wiedzieć, cenna informacja. Mam nadzieję że już nidlugo będzie pierwsza warka na nowym sprzęcie. Witam, też mam problem z gazem i rozważam nabycie takiej 3500W indukcji. 05paw: Miałeś już może okazję przetestować ten taboret indukcyjny? Do jakiej objętości warki ma sens taka 3500W indukcja 30 40 50 100L ? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 ja raz zrobiłem warkę na indukcji. Przeszedłem na taboret gazowy (chmielenie) ponieważ gar się nagrzewał i przekazywał ciepło na kuchenkę i na blat kuchenny (którego nie dotykał). Nic się nie działo złego, nawet zabezpieczenie przeciw przegrzaniu się nie włączyło, ale wszystko było baardzo gorące i chłodzenie trwało długo (kilkadziesiąt minut). Piszę gwoli informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) . Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 wiewiur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Dokładnie taką mam. Działa wszystko dobrze, a gar mam 50L i robiłem już na niej 40L warkę. Jedynie co nieco wolno trwa to zagotowanie przed chmieleniem. Tempo wzrostu tamp. to 1-2°/min. więc ostatnio wysładzałem do garnka ala lidl i było wstępnie podgrzewane. Ogólnie ja jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. wiewiur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 dzięki za pomoc, starałem się ogarnąc inne fora ale rozmowa zawsze zwraca się na materiał garczków 05paw - próbowałeś zaizolowac garczek karimatą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Nie próbowałem, tak jak jest teraz w zupełności mi wystarcza. W czasie w którym czekan ma wrzenie szykuję sprzęt do fermentacji i ogarniam kuchnie po zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinp Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 zrobiłem 9 warek na płycie indukcyjnej - izolowanie garnka zarówno przy zacieraniu jak i gotowaniu było chyba największym udogodnieniem na jakie wpadłem do tej pory: oszczędność czasu i pieniędzy, mogę warzyć z dzieciakiem i nie boje się że dotknie garnka i się poparzy (no dobra - sam dotknąłem gara podczas gotowania...). garnek 36l stal nierdzewna, materiałem izolującym jest cienki koc polarowy złożony na 3 części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja izoluję swój 30l garnek i podczas zacierania temperatura spada o ok 1 stopień Celsjusza na pół godziny. Dodatkowo jest bezpieczniej, bo nie da rady się oparzyć. Do tej pory używałem do izolacji takiego ekranu, który się montuje za kaloryferem. ALE UWAGA!!! Ekran ten składa się ze styropianu i warstwy cienkiej folii aluminiowej i rozgrzewa się na indukcji. Ostatnio przez przypadek włączyłem pole obok, przez którego środek przechodził ekran i zaczął się w nim topić styropian. NIE POLECAM! W następnej warce użyję koca jak Marcin. Bezpieczniejsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Super czyli działa. W takim razie mój plan to taboret indukcyjny plus zaizolowany karimatą 50L gar z kranem. Dziękuję za info, dam znać po pierwszej warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jak masz zamiar kupić kuchenkę podobną do mojej to polecam poszukać używanej w PL lub gdzieś na ebay, ja swoją kupiłem za niecałe 400zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 No i po 2 warkach na taborecie indukcyjnym. 1. - pszeniczne 11Blg 25L, 2. - pseudo owsiany staut 15Blg 40L. Wstępne testy robiłem grzejac około 45L wody bez izolacji. przy 3,5kW wzrost był 1st/min, startowałem z 10C. Podczas ważenia (gar zaizolowany karimatą) kozystałem z wbudowanego sterownika temperatury i nawet jestem zadowolony. W garze było około 1-3C mniej niż nastawiono, (szkoda że kuchenka ma interwał +/-5C). Przy zaizolowanym prowizorycznie garze karimatą, utrata temperatury to około 1,5C/10min (dla temperatur około 71C) i 1C/10min (dla temperatur około 67C) -przy 25L zacieru. Podczas gotowania brzeczki z uchyloną pokrywą, moc mozna było zredukowac do 2kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bergie Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Długo wzbraniałam się przed warzeniem, bo zniechęcały mnie zasłyszane czy zaczytane na forach głosy, że "na indukcji się nie da" - nie każdy garnek styknie z płytą, wolniejsze podgrzewanie i oddawanie ciepła, itp. Jeden ze znajomych piwowarów zachęcił mnie: to spróbuj popracować na mniejszych warkach, może da się chociaż z 10 litrów. I się dało 15-litrowy emaliowany gar pięknie sobie radzi (zauważyłam zresztą dużo wcześniej gotując potrawy, że na płycie indukcyjnej najlepiej sobie radzą poczciwe Olkusze, a nie jakieś ekskluzywne stwory z kosmicznej stali), nie odczułam problemów z kontrolą temperatury, zero przypalania, zagotowanie do chmielenia idzie niemal ekspresowo. Teraz korci mnie (pewnie pożyczę garnek do testów na początek), żeby spróbować, czy z większą warką się da, skoro z małymi sobie radzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Wiewiur możesz podać konkretny model jaki kupiłeś? Ten co tomo33 podawał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 To ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Fajna,pewnie można płynnie regulować moc,tylko cena..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 tylko cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 Niestety cena jest kiepska, ale nie mam możliwości użycia taboretu gazowego. Zapomniałem podać największą zaletę czyli nic się nie nagrzewa poza garem ale dzięki karimacie przy 40 L nikt się nie poparzy, mogę spokojnie ważyć w mieszkaniu na meblach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 wiewiur-czy moc można płynnie regulować,czy są jakieś "zakresy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewiur Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) moc reguluje się skokowo od 100 do 3500. interwał ma zmienny nie wiem dlaczego, najpierw co 100 (do 500) a potem co 200/300 Edytowane 4 Maja 2014 przez wiewiur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się