ja2 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Uprzedzony błędami z przegazowanymi piwami i aby ich uniknąć ponownie, postanowiłem, że syrop glukozowy przy rozlewie do mojego American Pale Ale i Milk Stout będzie w proporcjach; APA - 3,6 g glukozy/1L (3,2 blg. po cichej), MS - 2,5 g glukozy/1L (4,9 blg. po cichej), Po zabutelkowaniu piwo postało kilka dni w temp. pokojowej, następnie przeniesione zostało do piwnicy, gdzie panuje temp. ok. 14oC. Po ok. 8 dniach otworzyłem APA i MS w celu sprawdzenia co tam się dzieje. Efekt jest podobny; wysycenie bardzo nikłe, piany prawie nie ma. Pytanie; Czy piwo ma jeszcze szanse na nagazowanie czy jednak dodałem zbyt małą ilość glukozy? Zostawić w piwnicy w tych 14oC. czy wstawić butelki do mieszkania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Nie napisałeś jakie drożdże ale dobrą praktyką jest trzymanie ale'i w temperaturze pokojowej aż się nagazują, a to może być 3 dni jak i 3 tygodnie. Ja bym wstawił do mieszkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 APA - US-05 MS - US-04 Dzięki, w takim razie przeniosę je do mieszkania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 2.5g glukozy na litr da niskie wysycenie nawet jeśli drożdże dojedzą wszystko w temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dopiero teraz zwróciłem uwagę na ilość glukozy 2,5g glukozy/1L to wysycenie ok 1,5v/v co dla jest prawie bez gazu 3,6 g glukozy/1L to ok 1,8v/v co też jest bez szaleństwa Potrzymaj tydzień w pokojowej ale pewnie jest już nagazowane. Jak ja chce nisko nasycone piwo to celuję w ok 1,9-2,1 v/v, mniej dla mnie jest zbyt wodniste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 nagazowanie a wodnistość to dwie różne sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Przecież odczucie w ustach mocno zależy od nagazowania. Piwo mocno nagazowane, raczej nie będzie wodniste nawet przy niskiej pełni. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Co stałoby się gdybym w obecnym stanie odkapslował piwo dodał nieco syropu glukozowego i zakapslował z powrotem piwo? Wyjdzie coś z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dałeś wystarczającą ilość cukru do refermentacji. Masz nienagazowane piwo ponieważ przeniosłeś je w temperaturę w której drożdże poszły spać. Przenieś piwo w cieplejsze miejsce aż się nagazuje, dopiero wtedy przenieś w chłodne miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Możesz tak zrobić. Kiedyś mi się zdarzyło dodać za mało glukozy do refermentacji. Uszykowałem odpowiednią ilość syropu i dozowałem do każdej butelki odpowiednią ilość strzykawką. było dobrze. ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Możesz tak zrobić. Kiedyś mi się zdarzyło dodać za mało glukozy do refermentacji. Uszykowałem odpowiednią ilość syropu i dozowałem do każdej butelki odpowiednią ilość strzykawką. było dobrze. Dobra wiadomość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Dozujac surowiec do refermentacji strzykawka nalezy pamietac ze po odmierzeniu wody (liczac np 5ml czy 10ml na butelke) i dodaniu do niej glukozy wymieszana ciecz zmieni objetosc(zwiekszy sie). Wstrzykujac potem planowane 5 czy 10 ml dodajemy okolo 30%(nie znam dokladnej wartosci) mniej glukozy niz planowalismy (ciecz zwiekszyla objetosc wiec stezenie glukozy jest nieco nizsze). Zatem obliczajac ilosc potrzebnej cieczy nalezy wziac mniej wody biorac pod uwage zwiekszenie objetosci po dodadniu glukozy. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Wstrzykujac potem planowane 5 czy 10 ml dodajemy okolo 30%(nie znam dokladnej wartosci) Jak dodajesz cukru w strzykawce 10ml na butelkę to masz niedomiar ((510ml/500ml - 1))*100%=2% a nie 30% W zasadzie jest to pomijalne bo w strzykawce 20ml to możesz dozować z dokładnością max 0,2-0,3ml ale formalnie należało by zwiększyć ilość cukru. Także w przypadku dodawania cukru rozpuszczonego w wodzie do fermentora przed rozlewem też powinno się uwzględniać tą ilość wody. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja mialem na mysli ze po zmieszaniu 100ml wody i 100g glukozy otrzymuje sie ok 150 ml syropu. Jesli liczysz sobie wode per jedna butelka (czyli np 5ml x liczba butelek ) to po dodaniu glukozy otrzymasz wiecej syropu niz zakladales. Wstrzykujac wowczas pierwotnie zakladane 5ml wstrzykuje sie odpowiednio mniej glukozy. Dla mnie ta roznica napewno nie rowna sie 2 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Dlatego najpierw wsypujesz cukier do wyskalowanego naczynia (np. kufel z kreską lub coś bardziej profesjonalnego) a następnie dopełniasz wodą do kreski mieszając i masz określoną ilość roztworu z określoną ilością cukru Edytowane 30 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 I to jest sluszna koncepcja, ja zrobilem odwrotnie i mialem niedogazowane piwo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się