Gość pitupitu Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Tak w skrócie: -naprawdę potrzebujesz tej rurki- wywal do śmieci -przepłukując roztworem piro osiągasz efekt placebo, to gaz dezynfekuje a nie roztwór, choć to pewnie jakiś kwas -piszą, że po niektórych chemicznych preparatach nie trzeba płukać, jakoś nie widzę picia piwa z taką chemią a że sporo zostaje to wylej na czysty talerz i zostaw aby wyschło -drobny sprzęt trzymaj w wiadrze z 5-10% sodą, NaOH, nie w roztworze piro bo żre metal i gumy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Wg powyższych opisów w temacie dezynfekcji to ja mam chyba wszystko z bakteriami, o jeju. Myję dokładnie, zazwyczaj ciepłą wodą, potem piro albo nadwęglanem przemyję i czasami spirytusem potraktuję. Wszystko mam z kranikami i bulgo-rurkami. Każdy robi po swojemu. Może drożdże były źle zadane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Piro i nadwęglan to dobre środki dezynfekujące. Poza tym zdecydowanie lepiej przesadzić z myciem i dezynfekcją i zrobić 3 czynności za dużo, niż czegoś nie domyć i mieć kwasiżurka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Brzmi w sumie ok. Na twoim miejscu zrezygnował bym z używania wrzątku, tylko się poparzyć możesz, a efekt dezyfekcyjny nie jest zbyt dobry. Nie wiem jak z piro, ale OXI (nadwęglanu sodu) płukać nie musisz, wystarczy że odcieknie. Zwracaj szczególną uwagę na wężyki, miarki, wszystko co ma kontakt z brzeczką/młodym piwem. Do dekantacji używaj dużej strzykawki (jeśli teraz zaciągałeś paszczą). Pilnuj w domu wszystkiego co może pleśnieć. Na początek może po prostu zrezygnuj z przelewania na cichą i przedłuż "burzliwą" o tydzień. Daj komuś doświadczonemu swoje piwo i niech oceni, czy to rzeczywiście problem z infekcją, czy coś innego. Bardzo młode piwo może jeszcze być trochę słodsze jeśli drożdże nie zjadły jeszcze całego cukru dodanego do refermentacji, to też może być powodem, że po kolejnych paru tygodniach straciło trochę pełni i stało się bardziej wytrawne. nie zdarza mi się zaciągać paszczą... w najgorszym wypadku mam pompkę (biowin) drugie - bursztynowe wyszło o niebo lepsze ( wykonane na tym samym algorytmie - bez wpadki z zassaniem wody z rurki..czy czegokolwiek fakt za pierwszym razem byłem tak zgrzany ..ze temperatura otoczenia była za duża na zadanie drożdzy...... (termometr przed każdym pomiarem tylko zlewam wrzątkiem).... ale czeka w miejscu wczesniej zdezynfekowanym.... może do blatów użyć jakiegoś propylenu ? teraz jest spokojniej i powoli wychodzi..... robi się ciemne ....zobacze jako trzecia próba - do porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Wrzątkiem nie zalewasz. Jak wodę przestaniesz gotować i polewasz nią termometr to 100°C już nie ma tylko 90pare. Dodatkowo termometr jest chłodny i woda od razu się schładza. Poza tym aby coś wodą odkazić to trzeba z 10 minit minimum gotować, albo użyć pary o temperaturze 120°C. Do takich rzeczy dobry jest 70% roztwór alkoholu albo ClO2. Wystarczy psiknąć i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Wrzątkiem nie zalewasz. Jak wodę przestaniesz gotować i polewasz nią termometr to 100°C już nie ma tylko 90pare. Dodatkowo termometr jest chłodny i woda od razu się schładza. Poza tym aby coś wodą odkazić to trzeba z 10 minit minimum gotować, albo użyć pary o temperaturze 120°C. Do takich rzeczy dobry jest 70% roztwór alkoholu albo ClO2. Wystarczy psiknąć i po sprawie. rozumiem że po psiknięciu mogę spłukac przegotowaną wodą... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Nie spłukiwać niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się