Dario Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Mam prośbę o ocenę receptury na dubbla: 5 kg pilzneński/Castle Malting 200 g Biscuit 200 g Caramunich II 200 g Special B 500 g cukru kandyzowanego brązowego drożdże Belgian Ardennes chmiel Saaz albo Styrian Goldings Brewtarget wylicza mi 16 Blg. Nie wyjdzie za ciemne? Nie wiem ile EBC ma cukier. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 cukier będziesz sam robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Raczej kupię gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 nie powinno być za ciemne jeśli chodzi o cukier to polecam zrobić samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ok, poszukam receptury. A jak z resztą zasypu? Wystarczy słodów karmelowych czy dać po 250g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 ja bym wywalił Biscuit i dał więcej cukru, ale to ja jak zrobisz wg swojej receptury to będziesz mógł wyciągnąć wnioski na przyszłość i następną warkę skorygować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ma ktoś linka może do tego jak się robi ten cukier kandyzowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Proszę http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja bym zostawił słód Biscui. Ewentualnie pomyślał bym nad zastąpieniem go słodem Abbey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Znalezione gdzieś na forum Cukier & syrop kandyzowany.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Wg mnie nic nie trzeba zmieniać w składzie surowcowym. Tylko do tego dużo dobrych drożdży, kontrolowana fermentacja i będzie z tego dobry klasztorniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Ja bym zostawił słód Biscui. Ewentualnie pomyślał bym nad zastąpieniem go słodem Abbey. Dokładnie też się nad tym zastanawiałem. Co do drożdży to będzie to starter z gęstwy Belgian Ardennes. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Biscuit i Abbey to zamienniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Nie pozostaje nic innego jak poczytać o produkcji tego syropu/cukru i spróbować wyprodukować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Brewtarget wylicza mi 16 Blg. To tylko teoria. Ja dodałbym 0,5 kg pilzneńskiego. Nawet jeśli wyjdzie więcej niż 16 Blg, to i tak zmieścisz się w stylu. Lepiej mieć piwo w górnej granicy stylu, niż poniżej dolnej, a tak może się stać, gdy zawierzysz programowi. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Może i masz rację. Dam 6 kg pilzneńskiego i po 250 g Biscuita, Caramunicha i Special B plus 750 g syropu kandyzowanego. Powinno być tak 18 Blg. I teraz pytanie na ile minut dać ten syrop do gotowania? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się