Skocz do zawartości

Dubbel


Dario

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o ocenę receptury na dubbla:

5 kg pilzneński/Castle Malting

200 g Biscuit

200 g Caramunich II

200 g Special B

500 g cukru kandyzowanego brązowego

 

drożdże Belgian Ardennes

chmiel Saaz albo Styrian Goldings

 

Brewtarget wylicza mi 16 Blg. Nie wyjdzie za ciemne? Nie wiem ile EBC ma cukier.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zostawił słód Biscui. Ewentualnie pomyślał bym nad zastąpieniem go słodem Abbey.

 

Dokładnie też się nad tym zastanawiałem. Co do drożdży to będzie to starter z gęstwy Belgian Ardennes.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brewtarget wylicza mi 16 Blg.

To tylko teoria. Ja dodałbym 0,5 kg pilzneńskiego. Nawet jeśli wyjdzie więcej niż 16 Blg, to i tak zmieścisz się w stylu. Lepiej mieć piwo w górnej granicy stylu, niż poniżej dolnej, a tak może się stać, gdy zawierzysz programowi.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i masz rację. Dam 6 kg pilzneńskiego i po 250 g Biscuita, Caramunicha i Special B plus 750 g syropu kandyzowanego. Powinno być tak 18 Blg. I teraz pytanie na ile minut dać ten syrop do gotowania?

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.