santa Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Swoje nowe po wypiciu płuczę i nie muszę robić żadnych zabiegów jak powyższe. To zależy też jak przechowujesz - jak przeszedłem na chlor i zacząłem płukać swoje butelki to później bardzo się zdziwiłem... Nie do końca chyba zrozumiałem . Co do przechowywania, to trzymam je w piwnicy, w ktorej mam porządek. Budynek ma 3 lata, nie ma wilgoci, temperatura średnio 17C (14C-18C, na przestrzeni roku). Butelki po użyciu płuczę, lecą do piwnicy. Dzień przed rozlewem przynoszę, psikam nadwęglanem sodu, w dzień rozlewu tak samo. Przed samym rozlewem wlewam ciepłej wody z węża po zdemontowaniu słuchawki, płuczę i idą do rozlewu. Wiem, że nie trzeba, ale płuczę. Woda w kranie jest mikrobiologicznie czysta, zdatna do picia, przyłącze do budynku nowe. Reasumując, nie cuduję, a od 22 warek nie miałem niespodzianek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Też tylko płukałem zaraz po opróżnieniu i wydawało mi się, że nie muszę robić żadnych dodatkowych zabiegów. Do czasu aż nie przyjrzałem się takiej butelce pod światło... Denko nie było w pełni przejrzyste, tylko lekko zamglone, centymetr, dwa od szyjki pod lustrem piwa też lekkie zamglenie. Choć pewnie zależy też od stosowanych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Ja mogę tylko potwierdzić słowa Kosciaka. Dodam, że ten nalot u mnie był widoczny dopiero po 3-4 warkach samego płukania wodą natychmiast po wypiciu i ClO2 przed rozlewem. Teraz dodatkowo każdą butelkę dokładnie 100 ml 3% NaOH płuczę i chyba daje radę z tym nalotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Co kilka warek zmywara i jest git. Normalnie tylko płukanie wodą ClO2 przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się