eslord Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich postanowilem przeniesc swoje zapiski na to forum, jakos lepiej sie tu czuje O poczatku mojej przygody piwowara domowego mozna poczytac tutaj http://www.browar.bi...ead.php?t=96698 Lecimy... Warka nr. 33 Single hop Cascade 10 Zasyp: 2kg - lager malt 1kg - munich malt 0.25 - wheat malt Zacieranie: 50/50 RO/kran 66 - 35' 74 - 35' 79 - 8' Chmielenie: 70' - 10g cascade 30' - 10g cascade 20' - 10g cascade 5' - 10g cascade 20l - 10blg Fermentacja: S-05 Edytowane 1 Lutego 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Warka nr. 34 Single hop Nelson Sauvin 10 Zasyp: 2kg - lager malt 1kg - munich malt 0.25kg - wheat malt Zacieranie: 50/50 RO/kran 66 - 35' 74 - 35' 79 - 8' Chmielenie: 70' - 10g NS 15' - 10g NS 5' - 10g NS 20l - 10blg Fermentacja: S-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Warka nr. 32 przelana do chmielenia na zimno 6.01 Chmielenie na zimno: centennial - garść nelson sauvin - garść citra - garść culumbus - garść 11.02.14 Warka nr. 32 zabutelkowana dodane 111g cukru na 19l Edytowane 11 Lutego 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Ale malutki zasyp, jak wędzonka typu grodziskie. Fajne sikacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 hehe...to sikacze pod kran:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) A oto warka nr.32 AIPA dostałem nowe szklanki do AIPA i nie wytrzymałem po 7-u dniach nagazowanie bardzo słabe, ale mimo to obfita piana i oblepia ładnie szkło:) Bardzo ładny aromat i nieułożony smak. Edytowane 17 Lutego 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Warka nr. 35 Zasyp: 6kg - Maris Otter 1kg - Smoked 0.89kg - wheat malt 0.57kg - crystal 40 ebc 0.30kg - biscuit malt 0.30kg - aromatic malt 0.20kg - crystal 200ebc 0.20kg - chocolade malt 0.5kg - brown sugar 0.20kg - rosted barley ( ekstrakt dodany do wysladzania ) Zacieranie: 65stopni - 60' 72stopnie - 30' Chmielenie: 70' - chinook 50g 5' - Amarillo 30g chlodzenie 20g Amarillo Wyszlo 21l 25.1 blg Fermentacja: 20stopni gestwa s-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Cześć Warka nr. 35 Urodzinowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Heh zgadza sie tradycyjnie... pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Warka nr. 36 test kociołka ala braumeister https://www.youtube.com/watch?v=U9nniXrLT_w Zasyp: 5kg - lager malt 2kg - munich malt 0.4 - wheat malt Zacieranie: woda 50/50 ro/kran 40L 66 - 60' 72 - 40' 79 - 1' Chmielenie: 70' 60' - 25g Iunga 15' - 20g sybilla 5' - 10g sybilla 37L - 12.5 blg Fermentacja: podzielone na dwa so4 i so5 Edytowane 11 Maja 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Warka nr. 37 Zasyp: 6kg -maris otter 0.5 - cara red Zacieranie: woda 50/50 ro/kran 60L 66 - 60' 72 - 40' 79 - 1' Chmielenie: 80' - 25g amarillo 20' - 20g amarillo 5' - 20g amarilllo , 20g cascade 42L - 11.5 blg Fermentacja: podzielone na dwa so4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Warka nr. 38 Mial byc SAISON? Zasyp: 4.75 kg 3.5 - lager malt 0.3 - wheat malt 0.1 - acid malt 0.05 - cara red 0.05 - aromatic malt 0.7 - candi sugar amber Zacieranie: woda 50/50 ro/kran 35l + 5l wysładzanie 64 - 35' 72 - 40' 79 - 1' Chmielenie: 120' - 10g magnat do zacierania 70' - 10g magnat 30' - 10g sybilla 5' - 20g sybilla 5' - 120g skorka pomarańczowa ( 4 pomarańcze , 3 cytryny ) 5' - candi sugar Fermentacja: belgian ardens Zawaliłem to warzenie miało być około 22 litry 12-13 blg a wyszło 28 litrów 10.2blg przez moja pazerność bo chciałem wysłodzić następnym razem przy warkach 20+ L nie wysładzać!!!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Mogłeś spróbować przedłużyć gotowanie i odparować nadmiar wody. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Wiem ale nie chcialem tez podniesc IBU. Wyszedlem z zalozenia ze drozdze zachowam i uwarze raz jeszcze a jak smak tego cienkusza mi podejdzie to moze nawet uwarze dwa kegi na raz bo drozdzy bede mial pod dostatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ale jak podnieść IBU? Chmiel wrzucasz jak normalnie, tylko gotują dłużej przed dodaniem pierwszej porcji. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Tak Kolego jeno zawsze duzo tracilem po gotowaniu tym razem sie przeliczylem, a ze warzylem przy okazji innych prac w domu zorientowalem sie ze beda klopoty dopiero po drugiej porcji chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ma sens rzucanie po 50g słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Pytanie akurat nie do mnie, ale co tam, sam tak robię wiec odpowiem... Czemu by miało nie mieć sensu? Czasem takie 50g wystarczy by np delikatnie podbić kolor i dodać troszkę charakteru, zwłaszcza w przypadku ciemnych, czy zdecydowanych w smaku karmelowych, czy wręcz czekoladowych. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Dokladnie to dla koloru czasem tak robie nie chcialem piwa ciemnego i karmelowego ale nie chcialem tez bardzo jasnego... zobaczymy co z tego wyjdzie ale czasami z takich pomylek wychodza calkiem ciekawe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Pytalem z ciekawości. Ja mam odwrotną kwestię, chce wnieść z ciemnych a nie chcę koloru ciemnego mieć. Doświadczenie pokazuje, że piwa są ciemniejsze niż to co policzy BT wiec boje się dodawać tam carafy czy pszenicy czarnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Kurde ciezko bedzie z ciemnych slodow wyciagnac bez przyciemniania piwa ja uzywam BS i jest raczej celny, byly problemy z monachijskim bo mi ciemne piwa wychodzily ale juz naprawione Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez eslord Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Warka nr. 39 Zasyp: 5.5 kg 5.5 kg Maris Otter Zacieranie: 60 - wrzucony slod 69 - 60' 79 - 10' Chmielenie: 70' 70' - 12g Mosaic 5' - 20g Mosaic do chlodzenia w 75 stopniach 20g Mosaic 21L - 13.6 blg Fermentacja: safale us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Warka nr. 40 Zasyp: 5 kg 5kg - lager malt Zacieranie: 58 - wrzucony slod 69 - 60' 79 - 20' Chmielenie: 80' 60' - 6g citra 20' - 7g citra 5' - 15g citra do chlodzenia w 75 stopniach 10g Citra 23L - 12.6 blg Fermentacja: white labs kolsh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Warka nr. 39 na pewno do powtórzenia przepyszne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Warka nr. 41 Zasyp: 4.5 kg 4.5kg - maris otter Zacieranie: woda modyfikowana crs i gipsem 67- 120' Chmielenie: 80' 60' - 10g citra 15' - 20g citra 15' - 15 mosaic 22L - 12.2 blg Fermentacja: us- 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się