osovsky Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Dwa tygodnie temu rozpocząłem fermentację lagera z brewkitu. Wystartowało zaskakująco szybko (po kilku godzinach), prawdopodobnie z powodu słabego natlenienia przy zadawaniu drożdży. Ekstrakt początkowy - 10,5. W ten piątek sprawdziłem BLG i wyszło 4,5. Słabo, dlatego pokołysałem fermentorem w celu pobudzenia drożdży. Dziś rano pomiar wskazał... 3 BLG. Jest to możliwe, żeby drożdże tak szybko zaczęły żreć? I druga sprawa - młode piwo jest jakby lekko kwaśne. Przez te dwa tygodnie fermentor nie był otwierany, na brzeczce żadnych objawów infekcji, w związku z tym czy infekcja jest możliwa? Może to bakterie, a nie drożdże, zjadły te cukry obniżając ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Po pierwsze słabe natlenienie brzeczki wpływa negatywnie na start, nie na odwrót. Po drugie 1.5Blg w dwa dni to nic dziwnego. Po trzecie infekcja zawsze jest możliwa , a smak kwaśny może być jej skutkiem, ale też nie musi. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 W jakiej temperaturze fermentujesz tego lagera? A co do kwaśnej brzeczki to jeśli po miesiącu od zabutelkowania dalej będzie kwaśne to może być infekcja. Moje ale często są lekko kwaśne po 4-5 dniu fermentacji a po paru tygodniach piwko idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osovsky Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Po pierwsze słabe natlenienie brzeczki wpływa negatywnie na start, nie na odwrót. Słabe natlenienie negatywnie wpływa na rozmnażanie drożdży, stąd wysnułem wniosek (być może błędny), że rozmnażanie zakończyło się przedwcześnie i od razu wzięły się za robotę. W jakiej temperaturze fermentujesz tego lagera? W piwnicy temperatura waha się w okolicach 10-13C, biorąc pod uwagę wydzielające się ciepło zakładam, że w środku fermentora jest to jakieś 11-14C. Czyli wedle zaleceń producenta drożdży (Brewferm Lager). Moje ale często są lekko kwaśne po 4-5 dniu fermentacji a po paru tygodniach piwko idealne Uff, płomień nadziei na dobre piwo ciągle się tli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Lekko kwasne to jeszcze nic. Jesli za to kwasnosc bedzie coraz bardziej wyrazniejsza to juz nalezy sie obawiac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osovsky Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Po odleżakowaniu piwo jest ok. Gdyby ktoś kiedyś spotkał się z tym samym problemem (kwaśne młode piwo), nie wpadać w panikę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się