Lewelyn Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam, mam na fermentacji burzliwej pilsnera/pilsa z zestawu BA i chce przeprowadzić lagerowanie lecz nie mam idealnie dopasowanego pojemnika do objętości piwa (piwo 17,5 L pojemnik 20 L) czy w takiej sytuacji jest sens lagerowania w owym pojemniku czy lepiej krótka cicha i do butelek? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Myśle, że spokojnie możesz zrobić 1-2 tygodnie lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Czy 1-2 tygodnie lagerowania to nie za krótko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Jak na brak dopasowanego pojemnika wystarczająco. Ogólnie, za krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Ostatnio popełniłem Kölsch. Fermentuje już 2 tyg, ale jeszcze 0.5 blg mu brakuje do FFT. Za tydzień planuję przelać część do lagerowania, a resztę zabutelkować. W fermentorze jest 28L. Balon szklany pod sam korek ma 16,5L. Mam możliwość balon przenieść w temperaturę ok 3 - 6 °C. Jest sens bawić się w przelewanie do balona i lagerowanie? Jeśli tak, to ile czasu? Resztę po rozlaniu i nagazowaniu również będę miał możliwość przeniesienia w to samo miejsce. Czy w ogóle będzie wyczuwalne różnica? Czy po lagerowaniu do rozlewu dodać trochę drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Kolońskie nawet zaleca się lagerować. Zasada taka sam jak dla dolnej fermentacji. Różnica jest, zlagerujesz cześć to sam zobaczysz, będziesz miał porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi