michal1910g Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam Chciałbym uważyć coś w stylu guinnessa i mam pomysł na taki zasyp. Może ktoś używał podobnego zasypu bądź mógłby skorygować mój (zwłaszcza odnośnie chmielu nie jestem pewien) 4.50 kg Pale Ale (dingenmans) (9.0 EBC) 85.2 % 0.50 kg Barley, Flaked (3.9 EBC) 9.5 % 0.28 kg Roasted Barley from home brew (1300.0 EBC) 5.3 % 25.00 g Challenger [7.50 %] - Gotowanie 60.0 min 20.9 IBUs 11 g Marynka [10.50 %] - Gotowanie 60.0 min 12.6 IBUs Irish Ale Yeast (White Labs #WLP004) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dobrze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Guinnesa nie powtórzysz idealnie, bo cześć brzeczki oni odejmują do fermentacji mlekowej - zakwaszają ją, a potem mieszają z brzeczką fermentującą normalnie w odpowiednich proporcjach, aby uzyskać tą specyficzną kwaskowatość Ale przepis który podajesz na Dry Stouta jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Tylko ja bym dodał dużo wody, żeby wyszło równie wodniste. To jak ma przypominać Gaynessa. pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 W książce "Znakomite piwa - sprawdzone receptury" B.Banasiak proponował dry stouta a`la guiness z dodatkiem słodu zakwaszającego. Popełniłem swego czasu to piwo z lekką modyfikacją i nie powiem, żeby to był Guiness, ale za to zbliżony i bardzo smaczny: pale ale 3,4kg coffee light 0,2kg karamel pils 0,1kg zakwaszający 0,15kg płatki jęczmienne 0,2kg carafa II special 0,2kg palony black 0,35kg 27L, 12,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1910g Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Ok więc na razie będę się trzymał tego zasypu z pierwszego postu, a potem ewentualnie będę modyfikowal. Nie liczę na to, że zrobię kopię Guinnessa a raczej dobrego dry stouta podonego w smaku. Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 wątek z przed paru miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Gaynessa Gay-ness - hahaha, ale to śmieszne tak (jak rozumiem) pogardliwie przekręcić nazwę! Tyle, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Dla mnie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Kolego tylko guiness ma okolo 9,85 ekstraktu, wiec zmniejsz zasyp, bo 12.5 to troche za duzo, na clona Na forach amerykanskich, brytyjskich znajdziesz mnostwo informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Tylko ja bym dodał dużo wody, żeby wyszło równie wodniste. To jak ma przypominać Gaynessa. To co sprzedają u nas, to faktycznie Gaynessy. Natomiast podczas wizyt w Cork piłem wielokrotnie wyśmienite ciemniaki z kija, Guinness, Beamish i Murphy's. Każdemu polecam, kto będzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się