Wania Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Wymyśliłem sobie takie ryżowe, lekkie pale ale Oczekiwane BLG około 12. Jakieś sugestie do receptury? Zasyp: Strzegom Pale Ale - 4,5kg Skleikowany ryż - 500g Strzegom Pszeniczny - 300g Strzegom Karmelowy 300 - 100g Zacieranie: 67 stopni - 60 minut Chmielenie: Sorachi Ace 12,4% 20g - 60 minut Sorachi Ace 12,4% 15g - 20 minut Sorachi Ace 12,4% 15g - 0 minut Fermentacja: US05 Na cichą: Sorachi Ace 12,4% 2x15g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Ja bym zamiast ryżu wziął płatki ryżowe błyskawiczne - łatwiejsza robota, bo nie kleikujesz. Edytowane 7 Lutego 2014 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 myślę, że spokojnie możesz zwiększyć udział ryżu/płatków ryżowych w zasypie fermentowałbym us05 w dolnym zakresie pracy tych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 No właśnie ilość tego ryżu mnie najbardziej zastanawia, bo nigdy go nie używałem To ile go najlepiej sypnąć? Co do temperatury fermentacji to dokładnie tak zamierzam zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 ja bym szedł w stronę zasypu podobnego jak ten dla Lite American Lager tyle, że fermentowany górniakami czyli ryż do 40% zasypu ps. fajny pomysł spróbujemy w przyszłości zrobić podobny eksperyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Ryżowe to bym widział jako piwo jasne aby zobaczyć,/ poczuć?/ ten ryż. Nie dawał bym tego karmela 300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Sorachi Ace znasz? Nie każdemu ten chmiel podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak jak kolega fidoangel - ryżowe ma być jaśniutkie słomkowe, a karmel zabije cały efekt lekkości ryżowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak jak kolega fidoangel - ryżowe ma być jaśniutkie słomkowe, a karmel zabije cały efekt lekkości ryżowego piwa. Oke, to karmel wywalam. To faktycznie bez sensu, ale przerabiałem inną recepturę i tak zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 A płatków ryżowych błyskawicznych bym nawet z kilogram sypnął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak sobie właśnie w brewtargecie licze i pomyślałem nawet o 1,5kg Wtedy bedzie ich 25% w zasypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Za tydzień do kotła trafi Ryżowe Pale Ale: Pilzneński 45% Ryż 22% Wiedeński 18% Monachijski 10% Płatki owsiane/owies 5% (na polepszenie piany) Chmielenie: Marynką 30g/60'+20g/30' Cascade 20g/0' Citra 30g/4dni Będzie z tego 14°Blg, 50Ibu i jakieś 6,5% alkoholu. Ma to ręce i nogi? Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Płatki owsiane/owiec nie zabieraj karmy biednym owieczkom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na pianę to bym dał pszenicznego zamiast płatków owsianych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na pianę to bym dał pszenicznego zamiast płatków owsianych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sypnąć garść pszenicy nie zabieraj karmy biednym owieczkom Wszystkie zjadłem, bo zima była ciężka i długa - został mi owiec, więc trza go zużyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Moje RPA już od jakiegoś czasu w butelkach. Ostatecznie tak wyszło: Zasyp: Strzegom Pale Ale 4kg Płatki Ryżowe 1,5kg Strzegom Pszeniczny 0,3kg Zacieranie: 67 stopni - 60' Chmielenie: Sorachi Ace 12,4% 25g - 60 minut Sorachi Ace 12,4% 20g - 20 minut Sorachi Ace 12,4% 15g - 0 minut Fermentacja Drożdże S05 Original Gravity: 1.0546 (13.46°P) Estimated Final Gravity: 1.0158 (4.02°P) Alcohol by Volume: 4.9% (4% ABW) Niestety przy wysładzaniu skończył mi się garnek i ostatecznie wyszło wyższe BLG początkowe Ale zapowiada się bardzo fajne piwko na lato. Sorachi Ace wbrew obawom bardzo mi odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się