Skocz do zawartości

Odfermentowało do 4 blg, ile cukru?


l96a1

Rekomendowane odpowiedzi

Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ależ oczywiście, żę ruszy. stąd bombelki w butelce ;)

ile czasu fermentuje?

http://www.piwo.org/topic/12684-14-dni-fermentacji-brewkit/

Tak, tak rozumiem, że ruszy ;) źle się wyraziłem, ale czy nie ruszy tych 4 blg co zostało i po dodaniu tych 76 nie wyjdzie jakoś kosmicznie przegazowane lub co gorsza nie zrobię granatów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów?

Kolego, jestem po 3 warkach z puszek i wszystkie nie odfermentowują głęboko. Nie patrz ile ma BLG tylke czy jest już stabilne. ja fermentowałem 2 tygodnie w tym 1 tydzien cichej. Cukru dodajesz w zaleznosci od stylu i preferencji. W pierwszej warce dałem 2g na 0,5l i był to Imperial Pale Ale i uważam że było za mało. W 2 warce dałem 3g na 0,5l i jest perfekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać.

A co to za styl imperial pale ale? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja mam pyyanie troszeczke z i nej bczki, mój brewkitowy stout ma za sobą już tydzień burzliwej i przypuszczam, że łpod koniec przyszłego tygodnia będe butelkował. I tu rodzi się moje pytanie, ponieważ wszędzie widziałem podłączone do kraników rurki, czy mogę zlewać piwko przez kranik prosto do butelki bez żadnych dodatkowych rurek?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać.

A co to za styl imperial pale ale? :)

 

http://www.ratebeer....-ale-ipa/58489/ niekiedy nazywane Double IPA chyba.

 

z puchy wyszło srednio-słabe.

Edytowane przez Maciek Cieslak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów?

 

W zasadzie nie ważne do ilu piwo odfermentuje, nie licząc oczywiście mocnych piw. Ważne żeby piwo odfermentowało do końca. Czy to będzie 2°Blg czy 5, nie będzie granatów przy prawidłowym odfermentowaniu. Z moich obserwacji wynika, że przy mocnych piwach np. Blg końcowe na poziomie 6 lub 8, należy zastosować trochę więcej surowca do refermentacji. Wynika to z tego, że mocne piwa mają wysoki poziom alkoholu co utrudnia drożdżom funkcjonowanie w takim środowisku, alkohol wręcz zabija drożdże. Wysoki ekstrakt też im nie sprzyja. Z czasem bez problemu będziesz sobie z tym radzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

 

 

 

snapback.pngUżytkownik tomato dnia 08 luty 2014 - 08:54 napisał

 

 

Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać.

 

A co to za styl imperial pale ale? :)

 

 

http://www.ratebeer....-ale-ipa/58489/ niekiedy nazywane Double IPA chyba.

 

Imperialna India Pale Ale, nie imperialne pale ale
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.