l96a1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 ależ oczywiście, żę ruszy. stąd bombelki w butelce ile czasu fermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l96a1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 ależ oczywiście, żę ruszy. stąd bombelki w butelce ile czasu fermentuje? http://www.piwo.org/topic/12684-14-dni-fermentacji-brewkit/ Tak, tak rozumiem, że ruszy źle się wyraziłem, ale czy nie ruszy tych 4 blg co zostało i po dodaniu tych 76 nie wyjdzie jakoś kosmicznie przegazowane lub co gorsza nie zrobię granatów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 więcej tematów się nie dało napisać? butelkuj. i jak coś to pij piwo w kasku l96a1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów? Kolego, jestem po 3 warkach z puszek i wszystkie nie odfermentowują głęboko. Nie patrz ile ma BLG tylke czy jest już stabilne. ja fermentowałem 2 tygodnie w tym 1 tydzien cichej. Cukru dodajesz w zaleznosci od stylu i preferencji. W pierwszej warce dałem 2g na 0,5l i był to Imperial Pale Ale i uważam że było za mało. W 2 warce dałem 3g na 0,5l i jest perfekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać. A co to za styl imperial pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Kolego, te 4 Blg to cukry niefermentowalne dla drożdży szlachetnych. Stąd też dodatek cukru żeby drożdże miały co jeść i mogły tym samym wytworzyć CO2, który to objawia się w postaci bąbelków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 a ja mam pyyanie troszeczke z i nej bczki, mój brewkitowy stout ma za sobą już tydzień burzliwej i przypuszczam, że łpod koniec przyszłego tygodnia będe butelkował. I tu rodzi się moje pytanie, ponieważ wszędzie widziałem podłączone do kraników rurki, czy mogę zlewać piwko przez kranik prosto do butelki bez żadnych dodatkowych rurek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać. A co to za styl imperial pale ale? http://www.ratebeer....-ale-ipa/58489/ niekiedy nazywane Double IPA chyba. z puchy wyszło srednio-słabe. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Maciek Cieslak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Moja pierwsza warka z brewkitu Irish Stout odfermentowała do 4 blg, jeżeli zabutelkuje teraz i dodam według kalkulatora 76 g glukozy na 22 l nie będę miał granatów? Bo jeżeli rozumiem, cukru w tych 22l zostało 4 blg (tylko drożdże już tego nie przerabiają) czy jezeli jeszcze dodam te 76 g na 22 l to fermentacja nie ruszy na nowo i nie będę miał granatów? W zasadzie nie ważne do ilu piwo odfermentuje, nie licząc oczywiście mocnych piw. Ważne żeby piwo odfermentowało do końca. Czy to będzie 2°Blg czy 5, nie będzie granatów przy prawidłowym odfermentowaniu. Z moich obserwacji wynika, że przy mocnych piwach np. Blg końcowe na poziomie 6 lub 8, należy zastosować trochę więcej surowca do refermentacji. Wynika to z tego, że mocne piwa mają wysoki poziom alkoholu co utrudnia drożdżom funkcjonowanie w takim środowisku, alkohol wręcz zabija drożdże. Wysoki ekstrakt też im nie sprzyja. Z czasem bez problemu będziesz sobie z tym radzić. Maciek Cieslak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Mój Bitter od Coopers'a fermentuje już 9 dni, na areometrze mam 5 Blg, a "bulgocze" co 1,5-2 minuty. Butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 W takim razie na co czekać? Na niższe Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Aż odfermentuje do końca. Jak Ci przez trzy dni nie zmieni wartości to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Użytkownik tomato dnia 08 luty 2014 - 08:54 napisał Fermentacja 2 tygodnie, cicha tydzień. Nier rób tak. Rób odwrotnie. 1 burzliwej 2 cichej. Przelewasz totalnie płaskie piwo na cichą i może Ci się jakiś tlenowiec przypałętać. A co to za styl imperial pale ale? http://www.ratebeer....-ale-ipa/58489/ niekiedy nazywane Double IPA chyba. Imperialna India Pale Ale, nie imperialne pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Imperialny India Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się