Neptune Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) SPIS WAREK: Milk Stout 14blg (sezon 2014) AIPA 16blg Irish Red Ale 11blg Witbier 12blg Peated Stout 16blg Grodziskie 8blg APA 10blg Imperial Stout 25blg Hefeweizen 12blg Irish Red Ale 11,6blg AIPA 16blg (infekcja) Imperial Milk Stout 24blg APA 11blg (infekcja) Milk Stout 14blg Pale Ale 10,5lblg APA SH Pacifica 12blg Red IPA SH Motueka 14blg Black IPA SH Waimea 16blg Sahti 18blg Pumpkin Ale 16blg American Stout 13blg Chocolate & Orange Dry Stout 12blg (sezon 2017/2018) Imperial Oatmeal Stout (Ardbeg/Jim Beam Oak Aged) 24blg Barley Wine (Cognac/Pedro Ximenez Oak Aged) 23blg Bitter 12,5blg West Coast IPA 16blg Imperial Stout (Sherry & Bourbon Oak Aged) 31,5blg Amber Ale SH Nelson Sauvin 13blg Peated Barley Wine (Pedro Ximenez Oak Aged) 27blg Peated Imperial Stout (Islay Whisky Oak Aged) 27blg AIPA SH Simcoe 16blg Oatmeal Stout 12blg Milk Imperial Stout (Bourbon & Rum Oak Aged) 26,5blg Barley Wine (Bourbon Oak Aged) 25,3blg Porter Bałtycki z suską sechlońską 26blg Tea APA 12,5blg (sezon 2018/2019) Christmas Imperial Stout 20,3blg New England APA 12,5blg New England DIPA 17blg Imperial Stout (Bourbon Oak Aged/Mint & Chocolate) 30,4blg Barley Wine (Scotch Whisky/Brandy de Jerez Oak Aged) 29,6blg Belgian Session IPA Single Hop Cascade 13,2blg Quadrupel (Bourbon Oak Aged/z dodatkiem suski sechlońskiej) 24,5blg Braggot (klasyczny/z dodatkiem suszonych daktyli) 28,5blg Session New England IPA (Citra, Galaxy & Mosaic DH/Cenrennial & Chinook DH) 13,5blg Imperial Stout (Islay Whisky Oak Aged/Blended Whisky Oak Aged + Suska) 26blg Dry Stout (cienkusz po #46) 11,5 blg Smoked Barley Wine (Islay Whisky Oak Aged/Brandy de Jerez Oak Aged) 25,5blg Smoked Brown Ale (cienkusz po #48) 14blg Session IPA (DDH Single Hop Zula/Earl Grey IPA) 11blg Sweet Coconut Chocolate Vanilla Imperial Stout 28blg 100% Peated Barley Wine 22,5blg Summer Ale 11blg New England IPA 15blg (sezon 2019/2020) Imperial Stout (czysty/kakao+maliny) 27,8blg American Wheat (Mango/Earl Grey) 11blg Barley Wine (Brandy Oak Aged/z wędzoną gruszką) 25blg Barley Wine (Bourbon/Rum Oak Aged) 28,5blg West Coast IPA SH Simcoe 14,5blg Imperial Stout (Bourbon Oak Aged) 28,7blg Foreign Extra Stout 17,2blg American IPA 14,2blg Pastry Maple Coffee Imperial Stout 35,5blg Barley Wine (Pedro Ximenez/Single Malt Whisky Oak Aged) 30,4blg Extra Special Bitter 15blg Braggot (Amontillado Sherry Oak Aged) 28,5blg Gose / Mango Pastry Sour 10blg Session IPA/Earl Grey Ale 10blg American IPA 13blg (sezon 2020/2021) RIS 25,7blg FES 15,2blg APA SH Simcoe/Tea Apa (sezon 2021/2022) FES 18blg Dnia 6.02 zostało uwarzone moje pierwsze piwo. Zgodnie z twierdzeniem, że najlepiej od razu rzucić się na głęboką wodę, warzyłem od razu z zacieraniem. Obecnie już 24 godziny sobie "bulka". Warka #1 - Milk Stout "Droga Mleczna" Zasyp: Pale Ale Maris Otter - 3kg Płatki Jęczmienne - 0,5kg Caramunich - 0,3kg Pszeniczny - 0,3kg Palony Jęczmień - 0,3kg Czekoladowy - 0,2kg Chmiele: Fuggles - 70g Drożdże: Safale S-04 Dodatki: Laktoza - 0,5kg Mech Irlandzki - 5g Zacieranie: 67-69 C - 60' (po 45' negatywna próba jodowa, wsypanie słodów ciemnych) 78C - 5' Chmielenie i dodatki: Fuggles 40g - 60' Fuggles 30g - 15' Laktoza 0,5kg - 15' Mech Irlandzki 5g - 15' Wyszło jakieś 17l brzeczki 19 blg, co po rozcieńczeniu 6 l wody daje około 23 litry 14blg. Fermentacja w około 20C. Błędy: Oczywiście nie do uniknięcia przy pierwszym warzeniu. - Zadanie drożdży w zbyt wysokiej temperaturze (ok.30C) - Prawie pomyłka przy rodzaju drożdży, w wyniku czego saszetka S-33 popłynęła do rury. - Nieporadne, zbyt wolne wysładzanie, oraz zbyt szybkie przerwanie filtracji, w wyniku czego jakieś 0,5l brzeczki kilkanaście blg poszło w odpływ. Planowane statystyki: Alc: 4,5-5% IBU: ~25 Barwa: ~38 Za jakieś 6 dni zlewam na cichą i tu pytanie, czy ktoś eksperymentował z dodawaniem wanilii, bądź kawy do tego typu piwa? Jeśli tak to w jakiej postaci? Szklanki zaparzonej, mocnej kawy i laski wanilii, czy jak? Edytowane 26 Listopada 2021 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Co do kawy to czytałem ze najlepiej dodac ją do gotowania . A co do wanili to dodaje sie ja na cichą . Poszukaj w zapiskach piwowarów domowych tam napewno znajdziesz odpowiedz na pytanie ile jej dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Można też dać wywar espresso na cichą ale rezultaty nie zadowalają. Dodatkowo kawa wnosi smaki kwaśne co się z milk stoutem nie zgrywa. Aczkolwiek wanilia może być ciekawa w tym stylu i sam chętnie bym skosztował takiego piwka: I tak jak kolega wyżej napisał daj na cichą zmieloną wanilię tylko nie wiem ile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Warka #2 - American India Pale Ale "Wolna Amerykanka" Data warzenia: 13.02.2014 Zasyp: Pilzeński - 5kg Pale Ale - 0,5kg Carared - 0,3kg Pszeniczny - 0,2kg Carapils - 0,1kg Drożdże: Safale S-05 Zacieranie: 65-67 C - 60' Chmielenie: Palisade 25g - 60' Citra 15g - 60' Palisade 25g - 30' Cascade 25g - 15' Citra 25g - 5' Cascade 25g - 0' Amarillo 25 g - do chmielenia na zimno Simcoe 25g - do chmielenia na zimno Wyszło 20l brzeczki 16 blg. Fermentacja w około 18C. Planowane statystyki: Alc: 6-6.5% IBU: ~70 Barwa: ~7 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Po 3 dniach, na AIPA utrzymuje się zwarta piana wysoka na jakieś 3cm. Jak na razie piwo odfermentowało z 16 na 7 blg i dalej fermentuje jak dzikie. Próbka FFT wykazała zdolność zejścia do 4blg. Pytanie: czy na cichą przelewać dopiero jak zejdzie do owych 4, czy po przysłowiowym tygodniu? Milk Stout niestety zatrzymał się na 9blg i stoi tak już od 4 dni, fermentacja już stanęła. Jest to zapewne wynik nienapowietrzenia brzeczki. Czy w takim razie mogę już zacząć myśleć o butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Pytanie: czy na cichą przelewać dopiero jak zejdzie do owych 4, czy po przysłowiowym tygodniu? Jak zejdzie do 4, względnie 4,5 Milk Stout niestety zatrzymał się na 9blg i stoi tak już od 4 dni, fermentacja już stanęła. Jest to zapewne wynik nienapowietrzenia brzeczki. Czy w takim razie mogę już zacząć myśleć o butelkach? A jak FFT? Wydaje się że nawet pomimo dodawania laktozy 9 Blg to zbyt dużo jeszcze. Spróbuj podnieść drożdże z dna i lekko napowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Jako, że była to moja pierwsza warka, nie wiedziałem w ogóle o możliwości zrobienia takiego testu, więc go nie zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 po przysłowiowym tygodniu? Jakie to przysłowie??? Ten milk stout powinien Ci zejść niej więcej do 5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Powinien, ale niestety on chyba o tym nie wie Jak mówię, fermentacja już stanęła, blg jest niezmienne od kilku dni, a piana podczas burzliwej była bardzo nikła (jakiś 1cm). Czy ma sens robienie jeszcze próby FFT? I co jeśli wykaże, że faktycznie powinno jeszcze zjechać do tych 5blg? Nowych drożdży dodać? A jeśli próba wykaże, że 9 jest prawidłowe, to czy mogę butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Warka #3 - Irish Red Ale "Czerwony Kapturek" Data warzenia: 19.02.2014 Zasyp: Pale Ale - 2kg Monachijski -1,5kg Carared - 0,7kg Caraamber - 0,3kg Drożdże: Safale S-04 Zacieranie: 65-67 C - 60' Chmielenie: Fuggles - 30g - 60' Fuggles - 30g - 15' Wyszło 21l brzeczki 10 blg, więc nieco za mało. Fermentacja w około 18C. Planowane statystyki: Alc: 4% IBU: ~25 Barwa: ~10 * - Milk Stout zabutelkowany * - AIPA przelane na cichą Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Temat nieco zaniedbany, a praca wre. AIPA zabutelkowana 3 dni temu, jutro butelkowanie Irlandzkiego Czerwonego, oraz warzenie czwartej warki, Witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Warka #4 - Witbier "Biała Dama" Data warzenia: 9.3.2014 Zasyp: Pszeniczny - 1,5kg Pilzeński - 1,5kg Pszenica - 1kg Płatki owsiane - 0,4kg Zakwaszający - 0,1kg Drożdże: S-33 Zacieranie: 61-62 C - 60' 68-69 C - 30' 76 C - 5' Chmielenie: Citra 10g - 60' Kolendra 15g - 15' Skórki curacao 15g - 15' Skórki pomarańczy 20g - 15' Wyszło 20l brzeczki 12 blg Planowane statystyki: Alc: 4,6% IBU: ~15 Barwa: ~4 Fermentacja była błyskawiczna, po dwóch dniach zjechało do 4blg. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Fajna nazwa podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #5 - Peated Stout "Oddech Islay" Data warzenia: 2.4.2014 Zasyp: Słód whisky Château wędzony torfem 45ppm - 3kg Pale Ale - 2kg Monachijski - 0,5kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,3kg Jęczmień Palony - 0,2kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 61-62 C - 20' 68-69 C - 40' 78 C - 5' Chmielenie: Target - 35g - 60' Fuggles - 18g - 15' Wyszło 22l brzeczki 16,4 blg; wegług Brewtargeta, wydajność 83% (co jest dużą ilością dla mnie, biorąc pod uwagę poprzednie warki). Na cichą dodam 50g płatków z beczki po whisky. Planowane statystyki: Alc: 7% IBU: ~37 Barwa: ~29 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #6 - A'la Grodziskie "Grodziskie" Data warzenia: 3.4.2014 Zasyp: Pszeniczny - 1,5kg Wyermann wędzony - 1kg Pilzeński - 0,5kg Drożdże: S-33 Zacieranie: 61-62 C - 20' 71-72 C - 40' 78 C - 5' Chmielenie: Lubelski - 25g - 60' Lubelski - 25g - 15' Wyszło 20l brzeczki 8,4 blg, co daje wydajność na poziomie 73%. Planowane statystyki: Alc: 3,5% IBU: 21 Barwa: ~3 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #7 - Blonde Ale "Summer Ale" Dziś proste, lekkie piwo, miało być z przeznaczeniem na majówkę, ale raczej na pewno już się nie wyrobię. Data warzenia: 15.4.2014 Zasyp: Pilzneński 4,5kg Pszeniczny 0,5kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 66 C - 60' Chmielenie: Cascade - 25g - 60' Cascade - 25g - 15' Cascade - 50g - do chmielenia na zimno Wyszło 22l brzeczki 12 blg, co daje wydajność na poziomie 73%. Planowane statystyki: Alc: 5,2% IBU: 34 Barwa: ~4 Grodziskie zabutelkowane, Peated stout dopiero zakończył fermentację burzliwą (odfermentowało jedynie do 6 blg). Następny w kolejce jest RIS, a potem powtórka bardzo udanego AIPA i ulepszenie także udanego IRA. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #8 - Russian Imperial Stout "Devil" Data warzenia: 24.4.2014 Zasyp: Pale Ale - 3kg Whisky wędzony torfem 45ppm - 2kg Pszeniczny - 1,3kg Jęczmień Palony - 0,5kg Płatki jęczmienne - 0,4kg Pszeniczny czekoladowy - 0,2kg Ekstrakt słodowy płynny bursztynowy - 1,7kg Ekstrakt słodowy płynny ciemny - 0,5kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 62 C - 20' 66 C - 40' 78 C - 5' Chmielenie: Simcoe - 50g - 60' Citra - 25g - 30' Simcoe - 25g - 15' Citra - 25g - 5' Mosaic - 25g - 0' Simcoe - 25g - do chmielenia na zimno Mosaic - 25g - do chmielenia na zimno Wyszło ok. 19l brzeczki 25,3 blg. Planowane statystyki: Alc: ~ 10% IBU: 97 Barwa: 46 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) Warka #9 - Hefe-Weizen "Reinheitsgebot" Data warzenia: 12.5.2014 Zasyp: Pilzneński - 2,5kg Pszeniczny - 1,5kg Biscuit - 0,5kg Drożdże: WB-06 Zacieranie: 62 C - 30' 72 C - 30' 78 C - 5' Chmielenie: Hallertau - 25g - 60' Wyszło ok. 23l brzeczki 12,4 blg, co daje wydajność na poziomie 85%. Statystyki: Alc: 6.1% IBU: 7 Barwa: 6 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Warka #10 - Irish Red Ale 2.0 "Czerwony Kapturek" Druga warka tego piwka, gdyż poszło szybko, wszystkim smakowało i jest idealne na ciepłe miesiące. Data warzenia: 21.5.2014 Zasyp: Pale Ale - 2kg Monachijski - 1,5kg Carared - 0,7kg Caraamber - 0,3kg Jęczmień Palony - 0,05kg Drożdże: S-04 Zacieranie: 67 C - 60' 78 C - 5' Chmielenie: Fuggles - 30g - 60' Fuggles - 30g - 15' Wyszło ok. 20l brzeczki 11,6 blg. Statystyki: Alc: 4.1% IBU: 27 Barwa: 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Warka #11 - American IPA 2.0 "Wolna Amerykanka" - INFEKCJA Data warzenia: 29.05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #12 - Imperial Sweet Stout "Angel" Nawiązanie do warki #8 Data warzenia: 5.6.2014 Zasyp: Pilzneński - 5kg Czekoladowy Pszeniczny - 0,5kg Płatki Owsiane - 0,4kg Ekstrakt słodowy ciemny - 1,2kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 70 C - 60' 78 C - 5' Chmielenie: Fuggles - 40g - 60' Cascade - 25g - 60' Cascade - 25g - 15' Laktoza - 0,45kg - 15' Karmel - 0,25kg - 2' Wyskrobane laski wanilii - 3 szt. - 2' Kardamon - 5g - 0' Wyszło ok. 17l brzeczki 24 blg. Statystyki: Alc: 9.1% IBU: 58 Barwa: 40 Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Warka #13 - Blonde Ale 2.0 "Summer Ale" - INFEKCJA (Apteka) Numer 13 okazał się tym razem być pechowym Data warzenia: 9.6.2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Warka #14 - Milk Stout 2.0 "Droga Mleczna" Data warzenia: 27.6.2014 Zasyp: Pale Ale - 3kg Pszeniczny - 0,5kg Płatki Owsiane - 0,4kg Kawowy - 0,3kg Czekoladowy - 0,2kg Jęczmień Palony - 0,2kg Drożdże: S-04 Zacieranie: 70 C - 60' Chmielenie: Fuggles - 50g - 60' Laktoza - 0,5kg - 15' Wyszło ok. 19l brzeczki 14 blg. Statystyki: Alc: 4.1% IBU: 27 Barwa: 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #15 - Blonde Ale 3.0 "Summer Ale" Jeszcze jedno podejście do tego samego piwa, po ostatniej infekcji (warka #13). Przy okazji pozbywam się resztek chmieli. Data warzenia: 30.6.2014 Zasyp: Pilzneński - 3kg Pszeniczny - 1kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 62 C - 60' Chmielenie: Fuggles - 10g - 60' Hallertau Hersbrucker - 25g - 60' Summer - 25g - 15' Summer - 25g - na zimno Wyszło ok. 20l brzeczki 10,5 blg. Statystyki: Alc: 4.5% IBU: 25 Barwa: 4 Edytowane 30 Czerwca 2014 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Po drodze - latem i jesienią 2014 - były jeszcze warzone: Warka #16 - Australian single hop pale ale "Pacifica" Warka #17 - Australian single hop red ipa "Motueka" Warka #18 - Australian single hop black ipa "Waimea" Warka #19 - Sahti Warka #20 - Pumpkin Ale "Jeździec bez głowy" Warka #21 - American Stout, już bez nazwy Potem jakoś mi się odechciało, by teraz po trzech z górą latach wrócić do warzenia. Na pierwszy ogień, aby rozhulać drożdże przed prawdziwym wyzwaniem: Warka #22 - Orange & Cocoa Stout "Silly Orange" Data warzenia: 22.12.2017 Zasyp: Pilzneński - 2kg Pale ale - 2kg Płatki owsiane - 0,8kg Fawcett Czekoladowy - 0,5kg Jęczmień Palony - 0,2kg Drożdże: US-05 Zacieranie: 70 C - 60' Chmielenie: Marynka - 20g - 60' Lubelski - 30g - 15' Dodatki: Zmiażdżone ziarna kakaowca - 100g Skórki pomarańczy słodkiej - 20g Skórki pomarańczy curacao - 20g Powyższe dodatki w czasie fermentacji burzliwej macerowały się w około 150ml złotego rumu. Po 7 dniach maceracji, w całości poszły na 7 dni na cichą. Wyszło ok. 24l brzeczki 12,5 blg. Statystyki: Alc: 5% IBU: 28 Edytowane 5 Lutego 2018 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się