kilis Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Czy w mieszadle trzeba użyć dwóch magnesów, czy taki jeden od dysku twardego wystarczy? Przetrenowałem obie opcje. Działają obie. Od dysku trudno wyważyć środek ciężkości i wogóle ustalić sam środek. Czasami wypadał rdzeń, dlatego mam dwa magnesy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) U mnie przy dyskowym magnesie mieszadło nie ruszało samo, trzeba było je popychać. Ostatecznie magnes się złamał i zamówiłem 2x okrągły 20mm/2mm. Polecam, bo mieszało nie blokuje się i rdzeń stabilnie wiruje. Edytowane 25 Marca 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Ostatecznie użyłem jeden magnes neodymowy z dysku - przy dwóch w kształcie banana nie chciało wycentrować rdzenia. Wziąłem więc jeden, ale ze starego Caviara (porządny, gruby magnes, większy niż środek wentylatora 120mm ). Kręci jak wariat pięknie, rdzeń nigdy nie wypada. Jest to więc kwestia odpowiednio mocnego magnesu Mam jednak pytanie - jak mocno powinno się kręcić takim starterem? Jechać na fulla, aż wir dojdzie do dna? Czy raczej delikatnie? Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r1u52 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Mam jednak pytanie - jak mocno powinno się kręcić takim starterem? Jechać na fulla, aż wir dojdzie do dna? Czy raczej delikatnie? Do dna, lepiej napowietrzysz starter, o oto chodzi - drożdże namnażają się zamiast zjadać cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Mam jednak pytanie - jak mocno powinno się kręcić takim starterem? Jechać na fulla, aż wir dojdzie do dna? Czy raczej delikatnie? Do dna, lepiej napowietrzysz starter, o oto chodzi - drożdże namnażają się zamiast zjadać cukier. Dzięki. A czy na starterze powinna być piana? U mnie na ten moment brak - generalnie starter na ekstrakcie płynnym WES jest bardzo mętny, wygląda jak sok marchewkowo-brzoskwiniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 po drugie powstawanie leja podczas mieszania jest zjawiskiem NIEKORZYSTNYM. Mimo że nam się wydaje że się super miesza, tak naprawdę tworzy się bryła sztywna i mieszanie odbywa się na drodze dyfuzji czyli równie dobrze jakbyśmy nie mieszali. Dlatego w zbiornikach stosuje się przegrody, które mają łamać lej i powodować lepsze mieszanie. bo ma się kręcić, ale tak aby się nie tworzył lej. Jak się tworzy lej, to wydaje się że ciecz cały czas wiruje, ale tworzy się bryła sztywna, wiruje cała ciecz jednocześnie i odległości między poszczególnymi punktami płynu nie zmieniają się. Dlatego mieszadło powinno chodzić tak, aby się kręciło, ale nie było leja. To jest jedna z pierwszych rzeczy o które pytają na zaliczeniu inżynierii procesowej i jak się tego nie wie to jest mała szansa na pozytywną ocenę... m4r1u52 dałeś super poradę, do dna... może lepiej nie udzielać porad niż dawać takie? ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Dobrze wiedzieć... ale już po ptokach - śmigało ok. 36h na znacznych obrotach (wir był cały czas dosyć spory, aczkolwiek przez pierwsze 16h nie do dna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Nie mam mieszadła. Mało tego, nigdy mieszadła na własne oczy nie widziałem. W związku z tym mam pytanie: Czy rdzeń to jest magnes, czy po prostu kawałek metalu w teflonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Magnes Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Magnes Dzięki.To co jest utopione nazywa się "dipol(ek)" i to jest drut w otulinie Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A nie pręt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A nie pręt? Byle co metalowego, drut, gwóźdź... aby neodym pociągnął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 W takim razie mój dipol(ek) wczoraj utopił się w wiadrze z Belgian Pale Ale, bo zapomniałem o nim przy wlewaniu startera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Wyciągnij magnesem silnym albo niech tam siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) MagnesDzięki.To co jest utopione nazywa się "dipol(ek)" i to jest drut w otulinie Co do nazwy to bywa różnie, rdzeń mieszadła, polygon, dipol, ale chodziło mi o to z czego jest zrobiony i już myślałem, że wiem a po Twojej odpowiedzi dalej jestem durny. http://www.homebrewing.pl/rdzen-do-mieszadla-magnetycznego-6x30mm-p-529.html Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez MaciejAdamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 dalej jestem Oj, tam od razu durny, zerknij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Takie coś jest fajnym rozwiązaniem - mam u siebie i się świetnie sprawdza: http://allegro.pl/aab-cooling-fc3-regulator-obrotow-wentylatora-i4053151722.html A co zrobiłeś, żeby ten cholerny głośniczek nie piszczał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi