jareczek85 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam, Wykonałem instalację na wzór Braumeister, ale mam problem z sitami. sita wykonane są o dużym prześwicie z otworami fi 5mm Słód mielony jest w sklepie. Zacier robię 16 kg na 100 litrów wody. Problem polega na tym że przy zastosowaniu dodatkowej siateczki o mniejszych otworach pompa dopycha słód do siateczki następnie widać na lustrze cieczy bulgotanie a po chwili zaczyna sikać do góry Czasami nawet przy wielkości oczka sita 5mm całość się zapycha pomagam sobie wtedy mieszadłem które zgarnia od strony wew. nadwyżkę warstwy filtracyjnej i na jakiś czas mam spokój. Wykonałem również sito z ponacinanymi rowkami o szerokości 1mm - ale to też nie pomaga. Wydaje mi się, że pompa ma za dużą wydajność na tabliczce jest max 1 MPa ( moc 120 W) Niestety ma tylko jedną moc i nie mam opcji regulacji. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma wiedzę jak temu zaradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Zawór dławiący za pompą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Zawór dławiący za pompą. Na tą chwilę jest za mało miejsca żeby zamontować zawór - musiałbym sporo przerabiać. Myślałem o dławieniu za pomocą zamontowania cienkiej podkładki na śrubunku pompy. Cały czas jednak nie mam pewności czy jest to za duża wydajność pompy. Wymyśliłem sobie jeszcze żeby wrzucić stary słód z powrotem do kadzi i spróbować przez upuszczanie cieczy podczas procesu zacierania wąż bym podpiął do zaworu którego używam do wypuszczania resztek po myciu który to znowu jest połączony z pompą. wypuszczana ciecz trawi wężem z powrotem do kadzi i tym sposobem będę mógł łatwo wyeliminować pompę. Jak ktoś ma jeszcze inny pomysł to czekam na podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Wykonałem instalację na wzór Braumeister, ale mam problem z sitami. sita wykonane są o dużym prześwicie z otworami fi 5mm Słód mielony jest w sklepie. Zacier robię 16 kg na 100 litrów wody. Problem polega na tym że przy zastosowaniu dodatkowej siateczki o mniejszych otworach pompa dopycha słód do siateczki następnie widać na lustrze cieczy bulgotanie a po chwili zaczyna sikać do góry Czasami nawet przy wielkości oczka sita 5mm całość się zapycha pomagam sobie wtedy mieszadłem które zgarnia od strony wew. nadwyżkę warstwy filtracyjnej i na jakiś czas mam spokój. Wykonałem również sito z ponacinanymi rowkami o szerokości 1mm - ale to też nie pomaga. Wydaje mi się, że pompa ma za dużą wydajność na tabliczce jest max 1 MPa ( moc 120 W) Niestety ma tylko jedną moc i nie mam opcji regulacji. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma wiedzę jak temu zaradzić. Możesz spróbować to jakoś przydławić ale idealna by była regulacja na pompie , przy różnych zasypach będziesz miał problem raz za mało przepływu raz za dużo , w moim kotle( Braumeister ) zdjąłem blokadę regulacji przy zasypie 4 kg. daje minimalne obroty a przy siedmiu prawie maks i w trakcie zacierania też czasem reguluję Edytowane 9 Lutego 2014 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam, Wykonałem instalację na wzór Braumeister, ale mam problem z sitami. sita wykonane są o dużym prześwicie z otworami fi 5mm Słód mielony jest w sklepie. Zacier robię 16 kg na 100 litrów wody. Problem polega na tym że przy zastosowaniu dodatkowej siateczki o mniejszych otworach pompa dopycha słód do siateczki następnie widać na lustrze cieczy bulgotanie a po chwili zaczyna sikać do góry Czasami nawet przy wielkości oczka sita 5mm całość się zapycha pomagam sobie wtedy mieszadłem które zgarnia od strony wew. nadwyżkę warstwy filtracyjnej i na jakiś czas mam spokój. Wykonałem również sito z ponacinanymi rowkami o szerokości 1mm - ale to też nie pomaga. Wydaje mi się, że pompa ma za dużą wydajność na tabliczce jest max 1 MPa ( moc 120 W) Niestety ma tylko jedną moc i nie mam opcji regulacji. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma wiedzę jak temu zaradzić. Możesz spróbować to jakoś przydławić ale idealna by była regulacja na pompie , przy różnych zasypach będziesz miał problem raz za mało przepływu raz za dużo , w moim kotle( Braumeister ) zdjąłem blokadę regulacji przy zasypie 4 kg. daje minimalne obroty a przy siedmiu prawie maks i w trakcie zacierania też czasem reguluję W takim razie idealnym rozwiązaniem będzie falownik Tylko 3ba znaleźć jakiś w rozsądnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Znalazłem jeszcze regulator obrotów do silników jednofazowych. Czy miał ktoś z tym styczność i może mi doradzić czy zda to egzamin ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Tak mi się wydaje, że każda współczesna wiertarka ma takie ustrojstwo do regulacji obrotów. Edytowane 10 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Tak, ale w wiertarce jest silnik uniwersalny (komutatorowy). Jaki w pompie zainstalowanej w klonie - nie wiemy. W mojej pralkowej czy zmywarkowej jest silnik jednofazowy indukcyjny. Dla nich regulator od wiertarki się nie sprawdzi. Zostaje tylko falownik lub zawór (dławiący lub lepiej obejściowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Prawda. Dopóki nie wiadomo jaki silnik ma pompa trudno coś poradzić. Dławienie jest najbardziej uniwersalne. Falownik to niestety spore koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Koszty nie koszty http://allegro.pl/regulator-3-fazy-alternatywa-dla-falownik-a-tanio-i3938587446.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 No to jeszcze taniej Regulator napięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A będzie to działało z silnikiem innym niż komutatorowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 te regulatory są do silników komutatorowych ,nie nadają się do silników klatkowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 No właśnie. Zamiast zaworu dławiącego można by jeszcze o jakim bajpasie pomyśleć. Dla pompy to nawet zdrowsze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Czy może ktoś fachowym okiem rzucić na dane pompy i powiedzieć jaki to rodzaj silnika. Z tego co wiem pompa była przywieziona z Anglii. http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Details?productnumber=98057222&freq=50&lang=ENU Moim zdaniem najlepsza była by opcja z wykorzystaniem regulatora obrotów, najlepsza i najtańsza, używałem kiedyś przy nagrzewnicy wodnej i zdawało egzamin. Pytanie tylko z jakim mamy do czynienia silnikiem. Wydaje mi się że jest to indukcyjny, ale nie jestem pewien. Bajpas - upuszczanie cieczy czy jakaś wkładka w rurę tłoczącą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Bajpas - upuszczanie cieczy czy jakaś wkładka w rurę tłoczącą ? Chyba chodzi o równoległą do pompy rurę z zaworem. A silnik to raczej indukcyjny. P.S. Ta pompa nie ma biegów? ( I-II-III ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Niestety pompa nie ma biegów a to by raczej załatwiło sprawę. Silnik indukcyjny będzie kompatybilny z reduktorem obrotów ? Jest ktoś wstanie odpowiedzieć na to pytanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 są 3 rzeczy - dławienie pompy - pompa pralkowa z 3 króćcami ( jeden jako bajpas) - sterowanie pompą pulsacyjne, np 4 s pracy 2 s wyłączona ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 ten silnik jest asynchroniczny klatkowy jednofazowy z kondensatorem 2,5µF i do takich silników zwykły regulator jakie były tu w linkach się nie nadaje pozostaje ci dławienie zaworem ps. czy to jest taka pompa? https://www.google.pl/search?q=up+20+45n+150&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ZDD5Uo--G4rI4ASmmoHYAw&ved=0CGQQsAQ&biw=1680&bih=882 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Capacitor size - run: 2.5 µF Świadczy to o tym, że silnik jest indukcyjny jednofazowy. Przeczytaj wobec trgo mój poprzedni post. Bajpas lub obejście, to zawór połączony równolegle z pompą. Jeżeli zamknięty - najwyższa wydajność tłoczenia pompy, jeżeli otwarty - najnizsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek85 Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Przebywam za granicą i w tej chwili nie ma mi kto nierdzewki pospawać, I to trochę utrudnia wybór. Bajpas ja to nazywam regulacją upustową, myślałem też o tym w sumie u mnie łatwe dość do wykonania, ale będzie wyglądać mało profesjonalnie bo myślałem o pociągnięciu wężyka od dolnego zaworu do którego bezpośrednio tłoczy pompa, i z powrotem do kadzi. Zawór dławieniowy również będzie wymagać interwencji spawacza. Pompy nie chciałbym wymieniać bo zapłaciłem za nią 400 zł i jest nie używana pasuje jak ulał. Jak wygląda sterowanie pulsacyjne i na ile zdaje to egzamin ? Jeszcze raz wrócę jak pijany do płotu czyli do regulatora obrotów jeżeli nie taki jaki pojawił jak się powyżej to może inny ? http://allegro.pl/transformatorowy-regulator-obrotow-aro2-0-2-0a-i3942334633.html http://allegro.pl/show_item.php?item=3941993399 lub inny Albo poszukać taniego falownika ? Zdjęcie pompy poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 co do regulatora to jedynie ten z pierwszego linka ,to jest transformator z odczepami ,a może lepiej jakiś autotransformator byłby lepszy http://allegro.pl/inco-autotransformator-al-2500-10-a-i3951850386.html http://allegro.pl/autotransformator-regulowany-0-250v-210va-0-85a-i3930879967.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 No ale jak chcesz regulować obroty silnika indukcyjnego za pomocą napięcia? Mnie uczyli, że tak się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) regulator tyrystorowy to co innego niż transformator z odczepami oczywiście jest jakiś próg napięcie przy którym pompka nie ruszy Edytowane 11 Lutego 2014 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) No dobra ale napięciem NIE DA się sterować obrotów silnika asynchronicznego tylko komutatorowy. Nie ma znaczenia, czy wartość napięcia skutecznego jest wynikiem działania regulatora tyrystorowego czy transformatora. Ale się za bardzo zrobił offtop. Przecież w temat jest o sicie Co do bajpasa to w tym wypadku ominąć należy wkład ze słodem, czyli puścić część brzeczki do przestrzeni między rurę a ściany zbiornika. Edytowane 11 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi