Mrzon Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) WARKA # 20 25.10.2014 POLSKIE ALE (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 4,0 kg - Pszeniczny 0,25 kg Chmiel: - Marynka ( +- ) 8% szyszka własna 35 gr - Sybilla ( +- ) 5,5% szyszka własna 45 gr Drożdże: - Safale US-05 gęstwa po warce nr. 19 ZACIERANIE: 14,9L wody o temp. 68°C dodane słody 20min w temp. 63°C 40min w temp. 72°C 10min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie ciągłe 18,8L wodą o temp. około 76°C CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 35 gr Marynka - Boil 60,0 min 45 gr Sybilla - Boil 5,0 min Wyszło 12.6 Brix 20,0L Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 12°C - 18°C 05.11 przelane na cichą temp. otoczenia 16°C - 18°C Brix 6.6 11.11 zabutelkowane z 96gr cukru wysycenie 2.1 Brix 6.4 Edytowane 12 Listopada 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Recenzja warki #13 Dark Wizard II Robust Porter Kolor: Calkowicie czarne Piana: jasno kremowa, srednio bujna, drobno i sredniopecherzykowa, srednio trwala Aromat: Kawa, czekolada, chmiel raczej niewyczuwalny, brak wad. Smak: Umiarkowanie pelne, znowu czekolada, palonosc ale nie kwasna, lekka slodycz, goryczka wyczuwalna i przyjemna, brak wad. Wysycenie: srednie, w sam raz tak jak piana Piwo fajnie zbalansowane, bogate w smaku ale nie przegiete w zadna strone i bez wad. Jak na 16-tke bardzo pijalne i przyjemne w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Dzięki za recenzje, cieszę się że smakowało, polecam się na przyszłość Rezerwuje drugą wersję twojego wędzonego z płatkami. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) WARKA # 21 29.10.2014 BELGIAN BLONDE ALE 18BLG, (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 5,0 kg - Pszeniczny 0,20 kg - Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg - Cara-Pils 0,5 kg - Cukier biały - 0,45 kg Chmiel: - East Kent Goldings 5,8% granulat 75 gr Drożdże: - Sawbrew Abbaye gęstwa ZACIERANIE: 17,8L wody o temp. 68°C wsyp słodów 30min w temp. 62°C 40min w temp. 72°C 5 min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie 18,5L wodą o temp. około 78-80°C CHMIELENIE: czas gotowania 70 min 25 gr EKG - Boil 70,0 min 25 gr EKG - Boil 30,0 min 25 gr EKG - Boil 5,0 min Cukier dodany w 60 min gotowania Wyszło 18.8 Brix 19,5L Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 13°C do 24°C 08.11 przelane na cichą temp otoczenia 22°C 20.11 rozlane do butelek 100gr cukru / 0,8L wody, wysycenie 2,2 Brix 9,8 Edytowane 20 Listopada 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Recenzja warki #17 American Amber Ale Kolor: Ciemnobursztynowy/czerwony Piana: niska, drobno i sredniopęcherzykowa, trwała, oblepia szkło Aromat: na pierwszym planie chmiele amerykanskie ale umiarkowanie intensywne, w tle slodowość i karmel. Smak: Srednio pelne, goryczka niska, wyraźny smak amerykańskich chmieli i przyjemne ciało, w pierwszych łykach wyczuwalna jakaś wada której nie umiem opisac Wysycenie: niskie jak w brytyjskim ale, ja bym zwiekszyl, może było niedogazowane Ogólnie piwo wypite z przyjemnością, goryczka niska bo taki styl, jest aromat chmieli amerykańskich (ja bym jednak dał jeszcze na zimno), część słodowa bardzo fajna - nie za pełne i nie za karmelowe pomimo braku kontry. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dzięki za kolejną recenzje. Co do wysycenia to specjalnie jest niskie, ponieważ takie lubię większość piw tak gazuje . Co do chmielenia na zimno może pomyśle następnym razem ewentualnie zwiększę ilość chmielu przez dodanie innych odmian np. cascade, mosaic żeby zwiększyć troszku aromat i dodać na smak. Cieszę się że smakowało. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 (edytowane) WARKA # 22 07.11.2014 STRONG SCOTCH ALE, WEE-HEAVY 20BLG SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 4,0 kg - Monachijski I - 2,0 kg - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg - Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg - Jęczmień palony - 0,05 kg - Caraaroma - 0,25 kg - Cukier biały - 0,35 kg Chmiel: - East Kent Goldings 5,8% granulat 50 gr Drożdże: - Sawbrew Abbaye gęstwa ZACIERANIE: 22L wody o temp. 69°C wsyp słodów 20min w temp. 63°C 55min w temp. 72°C 10min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie 15,2L wodą o temp. 78°C CHMIELENIE: czas gotowania 70 min 40 gr EKG - Boil 60,0 min 10 gr EKG - Boil 10,0 min Cukier dodany w 60 min gotowania Wyszło 21 Brix 21,3L tj. 20,2BLG i wydajność na poziomie 81% Fermentacja burzliwa w temp od 14°C do 20°C 15.11. Brix 11.2 co daje 5.09BLG 21.11 przelane na cichą Brix 11.2 bez zmian temp. 17°C do 20°C 04.12 zabutelkowane wysycenie 2.0 Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) WARKA # 23 11.11.2014 CHRISTMAS ALE, ŚWIĄTECZNE 15BLG (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 3,6 kg - Pszeniczny 0,82 kg - Karmelowy ciemny Litovel 333EBC - 0,29 kg - Czekoladowy ciemny 1200EBC - 0,15 kg - Karmelowy 600 - 0,10 kg - Jęczmień palony - 0,05 kg Chmiel: - East Kent Goldings 5,8% granulat 40 gr - Chinook 11% granulat 10 gr Drożdże: - Sawbrew Abbaye gęstwa po warce #21 Dodatki: - Cukier demerara - 0,5 kg - Cukier waniliowy - 16gr - Cukier migdałowy - 15gr - Goździki - 8 sztuk - Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki - Imbir - pół łyżeczki - Ziele angielskie całe - pół łyżeczki - Cynamon mielony - 7gr - Kminek cały - 1/5 łyżeczki - Skórka tarta z połowy cytryny - Skórka tarta z dwóch pomarańczy - Skórka pomarańczowa suszona KOTÁNYI - 20gr - Kolendra zmiażdżona - 1 łyżeczka Wszystkie dodatki poszły na ostatnie 10 minut gotowania ZACIERANIE: 19L wody o temp. 67°C wsyp słodów 30min w temp. 62°C 35min w temp. 72°C 5min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie 16,5L wodą o temp. 78°C CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 40 gr EKG - Boil 60,0 min 10 gr Chinook - Boil 60,0 min Wyszło 15.6 Brix 22,8L tj. 15BLG i wydajność na poziomie 84% Fermentacja burzliwa w temp od 14°C do 20°C 23.11 przelane na cichą Brix 7.8 tj. 3,4BLG temp. 16°C do 19°C 26.11 Brix 7.0 tj. 2,8BLG temp. 20°C do 22°C 01.12 zabutelkowane 97gr cukru / 0,7l wody wysycenie 2.0 Brix bez zmian Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) WARKA # 24 25.11.2014 BELGIAN TRIPEL 18BLG, (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 5,0 kg - Pszeniczny 0,30 kg - Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg - Cukier biały - 0,8 kg Chmiel: - Iunga 11,9% granulat 15 gr - East Kent Goldings 5,8% granulat 45 gr Drożdże: - Sawbrew Abbaye gęstwa po Belgian Blonde ZACIERANIE: 19,4L wody o temp. 72°C wsyp słodów 60min w temp. 66°C - 65°C 15min w temp. 72°C 5 min w temp. 78°C FILTRACJA: Wysładzanie 18L wodą o temp. 78°C CHMIELENIE: czas gotowania 90 min 15 gr Iunga - Boil 60,0 min 10 gr EKG - Boil 30,0 min 20 gr EKG - Boil 15,0 min 15 gr EKG - Boil 1,0 min Cukier dodany w 80 min gotowania Wyszło 19 Brix tj. 18,3BLG 21,8L wydajność na poziomie 85% Gęstwa zadana w temp. 16°C Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 16°C do 22°C 08.12 przelane na cichą 13.12 Brix 8.6 18.12 zabutelkowane 106gr cukru wysycenie 2.4 piwo miało temp. 13C Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ile trwała praca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ile trwała praca? Ile wody zużyto do chłodzenia? Dodajesz Pan owies na garści czy zamierzasz? Czas pracy to 7 godzin więc do 3,5h nie mam jeszcze startu Schłodzono chłodnicą do 26°C wody zużyto a kto by to k... liczył heheh ale receptura własna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA # 25 07.12.2014 OATMEAL STOUT (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 4 kg - Karmelowy Strzegom 30EBC 0,25 kg - Karmelowy Strzegom 300EBC 0,25 kg - Carafa III R Weyermann 0,25kg - Czekoladowy 1200 0,15kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,6kg Chmiel: - Magnum ( +- ) 9% szyszka własna 50 gr Drożdże: - Safale S-04 suchary ZACIERANIE: 17,5L wody temp. 72°C wsyp słodów bez carafy i czekoladowego 70 min w temp. 68°C - 65°C 10 min w temp. 76°C dodane słody czekoladowy i carafa FILTRACJA: Wysładzanie 15,5L wodą o temp. około 78°C CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 50 gr Magnum - Boil 50,0 min Wyszło 15,4 Brix 21,0L Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C - 19°C 16.12 Brix 9.0 19.12 zlane na cicha temp. 16C 28.12 rozlane do butelek 80gr cukru wysycenie 1.9 Brix bez zmian Edytowane 28 Grudnia 2014 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Recenzja warki #18, Polskie Ale Cream Kolor: Ciemnozłoty, na granicy bursztynu jak American Pale Ale, widoczne zmętnienie na zimno bez farfocli Piana: niska, drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepia szkło, super Aromat: estrowy, mała nuta zielonego jabłka. Smak: średnio pełne do pełnego, goryczka niska, czuć aksamitność, lepkość Wysycenie: niskie jak w każdym piwie z tego browaru sesyjne Sesyjne, uniwersalne piwo, widać w nim cechy zasypu (kolor, aksamitność, zmętnienie od wiekszej ilości białka) ale to nie mój klimat, za bardzo ugrzecznione. Chyba Cream Ale właśnie takie powinno być więc jak najbardziej udane. Gdybym nie wiedział to pewnie bym o owsie nie pomyślał ale czuć go w smaku. Dzieki za możliwość spróbowania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Dzięki za recenzje. Dokładnie takie ma być to piwko sesyjne, grzeczne dla każdego. Dla mnie to taka polska alternatywa dla bittera:) Będę robił niedługo coś podobnego tylko już z większą goryczką, dam znać jak będzie do degustacji. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Będę robił niedługo coś podobnego tylko już z większą goryczką, dam znać jak będzie do degustacji. Pzdr to może dasz więcej karmelów ( tylko nie carapils ) - tak ze 100% - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 No właśnie Przemo kurde może to jest pomysł albo stout na 100% palonym heheh i potem merytoryczny komentarz z procesu warzenia, albo dodać taką kategorie do tego konkursu konsumenckiego co bedzie w Krk ale numer jakby ktoś coś przysłał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Recenzja warki #21, Belgian Blonde Ale Kolor: Jasnobursztynowy, klarowne Piana: niska, oblepia szkło, obrączka trwała Aromat: Kwiatowy, owocowy, słodki Smak: średnio pełne, goryczki brak, bardzo pijalne jak na ten ekstrakt Wysycenie: niskie jak w każdym piwie z tego browaru, trochę go tu brakuje Aromat typowo belgijski chociaż nie złożony (to nie quadrupel), taki słodko-winno-kwiatowy, jednoznacznie kojarzy sie z niektórymi blondami a może troche i z Duvel'em. Mimo 18 blg i dodatku cukru alkohol jest ukryty co mnie zaskoczyło. Piwo bardzo pijalne przez niskie nasycenie ale brak CO2 i goryczki poteguje wrażenie słodkości mimo że nie jest to piwo pełne. Wypiłem prawie całe zanim zabrałem się do pisania. Może być hit wśród płci pięknej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Dzięki za kolejną recenzje. Z tym wysyceniem mam nadzieje że jeszcze z czasem będzię większe, mi odpowiada ale minimalnie wyżej byłoby super. Pijalność super i dlatego muszę schować z czasem piwko robi się troszku wytrawniejsze myślę że jak jeszcze troszku wysycenie wyższe będzie lux. Belgian Tripel już zabutelkowany za jakiś czas będzie do degustacji. Teraz Angielska ipa idzie na warsztat. Super że smakowało. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA # 26 20.12.2014 ENGLISH IPA (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 4 kg - Monachijski typ I 0,35 kg - Monachijski typ II 0,5 kg - Karmelowy jasny 120EBC 0,25 kg - Caraaroma 0,1 kg Chmiel: - Iunga granulat 11,9% 30gr - EKG granulat 6,9% 50gr - Fugles granulat 5,2% 25gr Drożdże: - Safale S-04 gęstwa po warce 25 ZACIERANIE: 15L wody temp. 66°C wsyp słodów 40 min w temp. 62°Ci 20 min w temp. 72°C FILTRACJA: Wysładzanie 18L wodą o temp. 78°C CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 30gr Iunga - Boil 60,0 min 25gr Fugles - Boil 20,0 min 10gr EKG - Boil 20,0 min 15gr EKG - Boil 10,0 min 25gr EKG - Boil 5,0 min Wyszło 16,6 Brix i 20,5L Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 15°C - 18°C 02.01 przelano na cichą Brix 8.6 10.01 zabutelkowano wysycenie 2.3 Brix bez zmian Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) WARKA # 27 28.12.2014 DRY STOUT SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 2,83 kg - Jęczmień palony 0,35 kg (mielony w młynku do kawy na pył) - Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Chmiel: - Hallertau Tradition granulat 6,6% 45 gr Drożdże: - Safale US-05 suche ZACIERANIE: 14,3L wody o temp. 53°C 15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia 60min w temp. 64°C dodany jęczmień na całe 60min 5min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie wodą o temp. około 78°C 15,6L CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 45 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min Wyszło 11,6Brix i 22,3L Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C - 19°C 12.01 przelane na cichą Brix 5.8 18.01 zabutelkowano 97gr cukru wysycenie 2.0 Brix bez zmian. 4,3% alk. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Rok 2015 czas zacząć. W 2014 zmiany były duże w browarze pojawiły się Kegi Cornelius i Petainery, StarSan robi robotę tu podziękowania Dla Tomo33 i Mariusza_CH. Browar wszedł w posiadanie kociołków gastronomicznych z nierdzewki 2 sztuki 70L każdy ponad 10kg wagi następny 35L nierdzewka też ciężki. Kociołek Lidlowski wer.2, refraktometr choinka i sterylizator do butelek ile czasu zaoszczędzone szkoda mówić. W planie zwiększenie wybicia brakuje jeszcze kilku rzeczy ( taboret ) ale z czasem pewnie będzie komplet. Zakupy bezpośrednio z słodowni po 50kg jaka wygoda dzięki dla Dr2, Malinowego i Furio. Pozdrowienia dla 8zLS Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) WARKA # 28 10.01.2015 ROBUST PORTER SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 3,52 kg - Monachijski Bruntal 1,01 kg - Czekoladowy 1200 Strzegom 0,20 kg (mielony w młynku do kawy na pył) - Specjal W Weyermann 0,15 kg - Karmelowy 600 Strzegom 0,10 kg - Jęczmień palony 0,05 kg (mielony w młynku do kawy na pył) Chmiel: - Hallertau Tradition granulat 6,6% 5 gr - Iunga granulat 11% 25 gr - EKG granulat 5,6% 45 gr Drożdże: - Safale S-04 gęstwa z warki 26 ZACIERANIE: 17,6L wody o temp. 73°C 105min w temp. 67°C bez palonego jęczmienia i czekoladowego 1200 dodany jęczmień palony i czekoladowy 1200 podgrzewanie do 76°C 10min w temp. 76°C FILTRACJA: Wysładzanie wodą o temp. 78°C 17,8L CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 5 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min 15 gr Iunga 11% - Boil 60,0 min 10 gr Iunga 11% - Boil 30,0 min 45 gr EKG 5,6% - Boil 5,0 min Wyszło 13,6BLG i 24L Fermentacja burzliwa w temp 16°C - 20°C 18.10 przelane na cichą temp. 15°C - 17°C 28.01 zabutelkowano, 105 gr cukru wysycenie 2.0, BLG 4.3 Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) WARKA # 29 16.01.2015 SMOKED BEER - LEKKO WĘDZONE (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 2,03 kg - Wędzony Torfem Bruntal 1,0 kg - Melanoidynowy Weyermann 0,2 kg - Pszenica prażona 0,1 kg (mielona w młynku do kawy na pył) - Caraaroma Weyermann 0,05 kg Chmiel: - Iunga granulat 11% 25 gr - EKG granulat 5,6% 5 gr Drożdże: - Safale S-04 gęstwa ZACIERANIE: 13,5L wody o temp. 73°C 50min w temp. 67°C bez prażonej pszenicy dodana pszenica prażona i podgrzewanie do 72°C 10min w temp. 72°C podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania FILTRACJA: Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,5L CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 20 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min 5 gr Iunga 11% - Boil 10,0 min 5 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 min Wyszło 10,2BLG i 22L 01.02 przelane na cichą Brix 5.4 06.02 zabutelkowane 126gr cukru wysycenie 2.3, Brix bez zmian czyli 2,7 BLG po korekcie. Edytowane 6 Lutego 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 WARKA # 22 07.11.2014 STRONG SCOTCH ALE, WEE-HEAVY 20BLG Pierwsze piwo otwarte. 1. Po otwarciu wyskoczyło z butelki, niewielki spacerek (może za krótko dojrzewało) 2.Piana: obrączka na ściankach w szklance, potem znikła. CO2 na minimalnym poziomie. 3.Zapach: Trochę jak kompot ze śliwek wędzonych ale delikatny , przyjemny. 4.Smak i wygląd: gęste, można by napisać syrop. 5.Odczucia smakowe: alkohol piecze ale gęstość łagodzi smak. 6.Podsumowanie: mocne solidne piwo, na zimowe dni idealne, ok 40 minut piłem to piwo. 7.Piwo mi smakowało, warte do powtórzenia bez modyfikacji receptury ale na co najmniej pół roku powinieneś zostawić je w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Cieszę się że smakowało co do ułożenia to tutaj racja przy tym ekstrakcie z czasem będzie lepsze a potencjał jest spory. W następnej wymianie muszę odłożyć po butelce żeby piwo do wysłania nie było takie młode. Ciekaw jestem jak z świątecznym troszku przypomina Cole z wyglądu ale cały czas się zmienia hehe. Pzdr Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się