Skocz do zawartości

BROWAR WEST 11 PIĘTRO


Rekomendowane odpowiedzi

WARKA # 20 25.10.2014

POLSKIE ALE (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 4,0 kg

- Pszeniczny 0,25 kg

 

Chmiel:

- Marynka ( +- ) 8% szyszka własna 35 gr

- Sybilla ( +- ) 5,5% szyszka własna 45 gr

 

Drożdże:

- Safale US-05 gęstwa po warce nr. 19

 

ZACIERANIE:

 

14,9L wody o temp. 68°C dodane słody

20min w temp. 63°C

40min w temp. 72°C

10min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie ciągłe 18,8L wodą o temp. około 76°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

35 gr Marynka - Boil 60,0 min

45 gr Sybilla - Boil 5,0 min

 

Wyszło 12.6 Brix 20,0L

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 12°C - 18°C

05.11 przelane na cichą temp. otoczenia 16°C - 18°C Brix 6.6

11.11 zabutelkowane z 96gr cukru wysycenie 2.1 Brix 6.4

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Recenzja warki #13 Dark Wizard II Robust Porter

 

Kolor: Calkowicie czarne

Piana: jasno kremowa, srednio bujna, drobno i sredniopecherzykowa, srednio trwala

Aromat: Kawa, czekolada, chmiel raczej niewyczuwalny, brak wad.

Smak: Umiarkowanie pelne, znowu czekolada, palonosc ale nie kwasna, lekka slodycz, goryczka wyczuwalna i przyjemna, brak wad.

Wysycenie: srednie, w sam raz tak jak piana

 

Piwo fajnie zbalansowane, bogate w smaku ale nie przegiete w zadna strone i bez wad. Jak na 16-tke bardzo pijalne i przyjemne w odbiorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 21 29.10.2014

BELGIAN BLONDE ALE 18BLG, (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 5,0 kg

- Pszeniczny 0,20 kg

- Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg

- Cara-Pils 0,5 kg

- Cukier biały - 0,45 kg

 

Chmiel:

- East Kent Goldings 5,8% granulat 75 gr

 

Drożdże:

- Sawbrew Abbaye gęstwa

 

ZACIERANIE:

 

17,8L wody o temp. 68°C wsyp słodów

30min w temp. 62°C

40min w temp. 72°C

5 min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 18,5L wodą o temp. około 78-80°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 70 min

 

25 gr EKG - Boil 70,0 min

25 gr EKG - Boil 30,0 min

25 gr EKG - Boil 5,0 min

 

Cukier dodany w 60 min gotowania

 

Wyszło 18.8 Brix 19,5L

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 13°C do 24°C

08.11 przelane na cichą temp otoczenia 22°C

20.11 rozlane do butelek 100gr cukru / 0,8L wody, wysycenie 2,2 Brix 9,8

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki #17 American Amber Ale

 

Kolor: Ciemnobursztynowy/czerwony

Piana: niska, drobno i sredniopęcherzykowa, trwała, oblepia szkło

Aromat: na pierwszym planie chmiele amerykanskie ale umiarkowanie intensywne, w tle slodowość i karmel.

Smak: Srednio pelne, goryczka niska, wyraźny smak amerykańskich chmieli i przyjemne ciało, w pierwszych łykach wyczuwalna jakaś wada której nie umiem opisac

Wysycenie: niskie jak w brytyjskim ale, ja bym zwiekszyl, może było niedogazowane

 

Ogólnie piwo wypite z przyjemnością, goryczka niska bo taki styl, jest aromat chmieli amerykańskich (ja bym jednak dał jeszcze na zimno), część słodowa bardzo fajna - nie za pełne i nie za karmelowe pomimo braku kontry.

 

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za kolejną recenzje. Co do wysycenia to specjalnie jest niskie, ponieważ takie lubię większość piw tak gazuje :). Co do chmielenia na zimno może pomyśle następnym razem ewentualnie zwiększę ilość chmielu przez dodanie innych odmian np. cascade, mosaic żeby zwiększyć troszku aromat i dodać na smak. Cieszę się że smakowało.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 22 07.11.2014

STRONG SCOTCH ALE, WEE-HEAVY 20BLG

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 4,0 kg

- Monachijski I - 2,0 kg

- Płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg

- Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg

- Jęczmień palony - 0,05 kg

- Caraaroma - 0,25 kg

- Cukier biały - 0,35 kg

 

Chmiel:

- East Kent Goldings 5,8% granulat 50 gr

 

Drożdże:

- Sawbrew Abbaye gęstwa

 

ZACIERANIE:

 

22L wody o temp. 69°C wsyp słodów

20min w temp. 63°C

55min w temp. 72°C

10min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 15,2L wodą o temp. 78°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 70 min

 

40 gr EKG - Boil 60,0 min

10 gr EKG - Boil 10,0 min

 

Cukier dodany w 60 min gotowania

 

Wyszło 21 Brix 21,3L tj. 20,2BLG i wydajność na poziomie 81%

Fermentacja burzliwa w temp od 14°C do 20°C

15.11. Brix 11.2 co daje 5.09BLG

21.11 przelane na cichą Brix 11.2 bez zmian temp. 17°C do 20°C

04.12 zabutelkowane wysycenie 2.0

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 23 11.11.2014

CHRISTMAS ALE, ŚWIĄTECZNE 15BLG (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 3,6 kg

- Pszeniczny 0,82 kg

- Karmelowy ciemny Litovel 333EBC - 0,29 kg

- Czekoladowy ciemny 1200EBC - 0,15 kg

- Karmelowy 600 - 0,10 kg

- Jęczmień palony - 0,05 kg

 

Chmiel:

- East Kent Goldings 5,8% granulat 40 gr

- Chinook 11% granulat 10 gr

 

Drożdże:

- Sawbrew Abbaye gęstwa po warce #21

 

Dodatki:

- Cukier demerara - 0,5 kg

- Cukier waniliowy - 16gr

- Cukier migdałowy - 15gr

- Goździki - 8 sztuk

- Gałka muszkatołowa - pół łyżeczki

- Imbir - pół łyżeczki

- Ziele angielskie całe - pół łyżeczki

- Cynamon mielony - 7gr

- Kminek cały - 1/5 łyżeczki

- Skórka tarta z połowy cytryny

- Skórka tarta z dwóch pomarańczy

- Skórka pomarańczowa suszona KOTÁNYI - 20gr

- Kolendra zmiażdżona - 1 łyżeczka

Wszystkie dodatki poszły na ostatnie 10 minut gotowania

 

ZACIERANIE:

 

19L wody o temp. 67°C wsyp słodów

30min w temp. 62°C

35min w temp. 72°C

5min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 16,5L wodą o temp. 78°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

40 gr EKG - Boil 60,0 min

10 gr Chinook - Boil 60,0 min

 

Wyszło 15.6 Brix 22,8L tj. 15BLG i wydajność na poziomie 84%

Fermentacja burzliwa w temp od 14°C do 20°C

23.11 przelane na cichą Brix 7.8 tj. 3,4BLG temp. 16°C do 19°C

26.11 Brix 7.0 tj. 2,8BLG temp. 20°C do 22°C

01.12 zabutelkowane 97gr cukru / 0,7l wody wysycenie 2.0 Brix bez zmian

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 24 25.11.2014

BELGIAN TRIPEL 18BLG, (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 5,0 kg

- Pszeniczny 0,30 kg

- Karmelowy Strzegom 30 EBC - 0,25 kg

- Cukier biały - 0,8 kg

 

Chmiel:

- Iunga 11,9% granulat 15 gr

- East Kent Goldings 5,8% granulat 45 gr

 

Drożdże:

- Sawbrew Abbaye gęstwa po Belgian Blonde

 

ZACIERANIE:

 

19,4L wody o temp. 72°C wsyp słodów

60min w temp. 66°C - 65°C

15min w temp. 72°C

5 min w temp. 78°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 18L wodą o temp. 78°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 90 min

 

15 gr Iunga - Boil 60,0 min

10 gr EKG - Boil 30,0 min

20 gr EKG - Boil 15,0 min

15 gr EKG - Boil 1,0 min

 

Cukier dodany w 80 min gotowania

 

Wyszło 19 Brix tj. 18,3BLG 21,8L wydajność na poziomie 85%

Gęstwa zadana w temp. 16°C

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia od 16°C do 22°C

08.12 przelane na cichą

13.12 Brix 8.6

18.12 zabutelkowane 106gr cukru wysycenie 2.4 piwo miało temp. 13C

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ile trwała praca? :smilies::P

 

Ile wody zużyto do chłodzenia? Dodajesz Pan owies na garści czy zamierzasz? :P

Czas pracy to 7 godzin więc do 3,5h nie mam jeszcze startu :smilies:

Schłodzono chłodnicą do 26°C wody zużyto a kto by to k... liczył heheh ;)

ale receptura własna :lol::beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 25 07.12.2014

OATMEAL STOUT (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 4 kg

- Karmelowy Strzegom 30EBC 0,25 kg

- Karmelowy Strzegom 300EBC 0,25 kg

- Carafa III R Weyermann 0,25kg

- Czekoladowy 1200 0,15kg

- Płatki owsiane błyskawiczne 0,6kg

 

Chmiel:

- Magnum ( +- ) 9% szyszka własna 50 gr

 

Drożdże:

- Safale S-04 suchary

 

ZACIERANIE:

 

17,5L wody temp. 72°C wsyp słodów bez carafy i czekoladowego

70 min w temp. 68°C - 65°C

10 min w temp. 76°C dodane słody czekoladowy i carafa

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 15,5L wodą o temp. około 78°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

50 gr Magnum - Boil 50,0 min

 

Wyszło 15,4 Brix 21,0L

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C - 19°C

16.12 Brix 9.0

19.12 zlane na cicha temp. 16C

28.12 rozlane do butelek 80gr cukru wysycenie 1.9 Brix bez zmian

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki #18, Polskie Ale Cream

 

Kolor: Ciemnozłoty, na granicy bursztynu jak American Pale Ale, widoczne zmętnienie na zimno bez farfocli

Piana: niska, drobnopęcherzykowa, trwała, ładnie oblepia szkło, super

Aromat: estrowy, mała nuta zielonego jabłka.

Smak: średnio pełne do pełnego, goryczka niska, czuć aksamitność, lepkość

Wysycenie: niskie jak w każdym piwie z tego browaru :) sesyjne

 

Sesyjne, uniwersalne piwo, widać w nim cechy zasypu (kolor, aksamitność, zmętnienie od wiekszej ilości białka) ale to nie mój klimat, za bardzo ugrzecznione. Chyba Cream Ale właśnie takie powinno być :) więc jak najbardziej udane. Gdybym nie wiedział to pewnie bym o owsie nie pomyślał ale czuć go w smaku.

Dzieki za możliwość spróbowania!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za recenzje. Dokładnie takie ma być to piwko sesyjne, grzeczne :) dla każdego. Dla mnie to taka polska alternatywa dla bittera:)

Będę robił niedługo coś podobnego tylko już z większą goryczką, dam znać jak będzie do degustacji. Pzdr

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę robił niedługo coś podobnego tylko już z większą goryczką, dam znać jak będzie do degustacji. Pzdr

 

to może dasz więcej karmelów ( tylko nie carapils ) - tak ze 100% - :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Przemo kurde może to jest pomysł albo stout na 100% palonym heheh i potem merytoryczny komentarz z procesu warzenia, albo dodać taką kategorie do tego konkursu konsumenckiego co bedzie w Krk ale numer jakby ktoś coś przysłał.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki #21, Belgian Blonde Ale

 

Kolor: Jasnobursztynowy, klarowne

Piana: niska, oblepia szkło, obrączka trwała

Aromat: Kwiatowy, owocowy, słodki

Smak: średnio pełne, goryczki brak, bardzo pijalne jak na ten ekstrakt

Wysycenie: niskie jak w każdym piwie z tego browaru, trochę go tu brakuje

 

Aromat typowo belgijski chociaż nie złożony (to nie quadrupel), taki słodko-winno-kwiatowy, jednoznacznie kojarzy sie z niektórymi blondami a może troche i z Duvel'em. Mimo 18 blg i dodatku cukru alkohol jest ukryty co mnie zaskoczyło. Piwo bardzo pijalne przez niskie nasycenie ale brak CO2 i goryczki poteguje wrażenie słodkości mimo że nie jest to piwo pełne.

Wypiłem prawie całe zanim zabrałem się do pisania. Może być hit wśród płci pięknej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za kolejną recenzje. Z tym wysyceniem mam nadzieje że jeszcze z czasem będzię większe, mi odpowiada ale minimalnie wyżej byłoby super. Pijalność super i dlatego muszę schować :) z czasem piwko robi się troszku wytrawniejsze myślę że jak jeszcze troszku wysycenie wyższe będzie lux.

Belgian Tripel już zabutelkowany za jakiś czas będzie do degustacji. Teraz Angielska ipa idzie na warsztat.

Super że smakowało. Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 26 20.12.2014

ENGLISH IPA (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 4 kg

- Monachijski typ I 0,35 kg

- Monachijski typ II 0,5 kg

- Karmelowy jasny 120EBC 0,25 kg

- Caraaroma 0,1 kg

 

Chmiel:

- Iunga granulat 11,9% 30gr

- EKG granulat 6,9% 50gr

- Fugles granulat 5,2% 25gr

 

Drożdże:

- Safale S-04 gęstwa po warce 25

 

ZACIERANIE:

 

15L wody temp. 66°C wsyp słodów

40 min w temp. 62°Ci

20 min w temp. 72°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie 18L wodą o temp. 78°C

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

30gr Iunga - Boil 60,0 min

25gr Fugles - Boil 20,0 min

10gr EKG - Boil 20,0 min

15gr EKG - Boil 10,0 min

25gr EKG - Boil 5,0 min

 

Wyszło 16,6 Brix i 20,5L

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 15°C - 18°C

02.01 przelano na cichą Brix 8.6

10.01 zabutelkowano wysycenie 2.3 Brix bez zmian

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 27 28.12.2014

DRY STOUT

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 2,83 kg

- Jęczmień palony 0,35 kg (mielony w młynku do kawy na pył)

- Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

 

Chmiel:

- Hallertau Tradition granulat 6,6% 45 gr

 

Drożdże:

- Safale US-05 suche

 

ZACIERANIE:

 

14,3L wody o temp. 53°C

15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia

60min w temp. 64°C dodany jęczmień na całe 60min

5min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie wodą o temp. około 78°C 15,6L

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

45 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min

 

Wyszło 11,6Brix i 22,3L

Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C - 19°C

12.01 przelane na cichą Brix 5.8

18.01 zabutelkowano 97gr cukru wysycenie 2.0 Brix bez zmian. 4,3% alk.

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Rok 2015 czas zacząć. :)

W 2014 zmiany były duże w browarze pojawiły się Kegi Cornelius i Petainery, StarSan robi robotę :) tu podziękowania Dla Tomo33 i Mariusza_CH. Browar wszedł w posiadanie kociołków gastronomicznych z nierdzewki 2 sztuki 70L każdy ponad 10kg wagi :) następny 35L nierdzewka też ciężki. Kociołek Lidlowski wer.2, refraktometr choinka i sterylizator do butelek ile czasu zaoszczędzone szkoda mówić. W planie zwiększenie wybicia brakuje jeszcze kilku rzeczy ( taboret ) ale z czasem pewnie będzie komplet. Zakupy bezpośrednio z słodowni po 50kg jaka wygoda dzięki dla Dr2, Malinowego i Furio.

Pozdrowienia dla 8zLS :D

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 28 10.01.2015

ROBUST PORTER

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 3,52 kg

- Monachijski Bruntal 1,01 kg

- Czekoladowy 1200 Strzegom 0,20 kg (mielony w młynku do kawy na pył)

- Specjal W Weyermann 0,15 kg

- Karmelowy 600 Strzegom 0,10 kg

- Jęczmień palony 0,05 kg (mielony w młynku do kawy na pył)

 

Chmiel:

- Hallertau Tradition granulat 6,6% 5 gr

- Iunga granulat 11% 25 gr

- EKG granulat 5,6% 45 gr

 

Drożdże:

- Safale S-04 gęstwa z warki 26

 

ZACIERANIE:

 

17,6L wody o temp. 73°C

105min w temp. 67°C bez palonego jęczmienia i czekoladowego 1200

dodany jęczmień palony i czekoladowy 1200 podgrzewanie do 76°C

10min w temp. 76°C

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 17,8L

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

5 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min

15 gr Iunga 11% - Boil 60,0 min

10 gr Iunga 11% - Boil 30,0 min

45 gr EKG 5,6% - Boil 5,0 min

 

Wyszło 13,6BLG i 24L

Fermentacja burzliwa w temp 16°C - 20°C

18.10 przelane na cichą temp. 15°C - 17°C

28.01 zabutelkowano, 105 gr cukru wysycenie 2.0, BLG 4.3

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 29 16.01.2015

SMOKED BEER - LEKKO WĘDZONE (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 2,03 kg

- Wędzony Torfem Bruntal 1,0 kg

- Melanoidynowy Weyermann 0,2 kg

- Pszenica prażona 0,1 kg (mielona w młynku do kawy na pył)

- Caraaroma Weyermann 0,05 kg

 

Chmiel:

- Iunga granulat 11% 25 gr

- EKG granulat 5,6% 5 gr

 

Drożdże:

- Safale S-04 gęstwa

 

ZACIERANIE:

 

13,5L wody o temp. 73°C

50min w temp. 67°C bez prażonej pszenicy

dodana pszenica prażona i podgrzewanie do 72°C

10min w temp. 72°C

podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,5L

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

20 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min

5 gr Iunga 11% - Boil 10,0 min

5 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 min

 

Wyszło 10,2BLG i 22L

01.02 przelane na cichą Brix 5.4

06.02 zabutelkowane 126gr cukru wysycenie 2.3, Brix bez zmian czyli 2,7 BLG po korekcie.

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 22 07.11.2014

 

STRONG SCOTCH ALE, WEE-HEAVY 20BLG

Pierwsze piwo otwarte.

 

1. Po otwarciu wyskoczyło z butelki, niewielki spacerek (może za krótko dojrzewało)

2.Piana: obrączka na ściankach w szklance, potem znikła. CO2 na minimalnym poziomie.

3.Zapach: Trochę jak kompot ze śliwek wędzonych ale delikatny , przyjemny.

4.Smak i wygląd: gęste, można by napisać syrop.

5.Odczucia smakowe: alkohol piecze ale gęstość łagodzi smak.

6.Podsumowanie: mocne solidne piwo, na zimowe dni idealne, ok 40 minut piłem to piwo.

7.Piwo mi smakowało, warte do powtórzenia bez modyfikacji receptury ale na co najmniej pół roku powinieneś zostawić je w spokoju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że smakowało co do ułożenia to tutaj racja przy tym ekstrakcie z czasem będzie lepsze a potencjał jest spory. W następnej wymianie muszę odłożyć po butelce żeby piwo do wysłania nie było takie młode. Ciekaw jestem jak z świątecznym :) troszku przypomina Cole z wyglądu ale cały czas się zmienia hehe.

Pzdr

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.