Skocz do zawartości

BROWAR WEST 11 PIĘTRO


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

WARKA # 23 11.11.2014

CHRISTMAS ALE, ŚWIĄTECZNE 15BLG (Receptura własna)

 

Szkoda, że nie lubię grzanych piw, to jest b.dobrym przykładem. Mocne, aromat cynamonu, gęste, trochę dosłodzone na gorąco smakosze by docenili. Zimne powoli wypijam, alkoholu nie czuć ale nieźle paruje i szumi w głowie :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szafkę to musiałbym pod prąd podłączyć hehhe żeby z niej towar nie znikał, co do świątecznego to już mam pomysł na następne takie ale z dużymi zmianami jeżeli chodzi o przyprawy żeby niektóre nie dominowały tak bardzo, otwórz EIPE polecam :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz pisz będę dzielny trzeba być twardym a nie miętkim heheheh. Pozdrawiam

P.S. Kiedy jakaś kolejna wymiana ???

Wysyłkowo w marcu, wędzone lekkie dojrzeje, iunga oraz kolejny kukuryźnik. Jest opcja, że będę jechał pod koniec lutego (ferie) przez Tarnów ale to odległe plany :) Buduj szafkę, samokontrola musi być :smilies:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 30 25.01.2015

RIIPA (Receptura własna)

 

SKŁAD:

 

Słody:

- Pilzneński Bruntal 3 kg

- Żyto niesłodowane 2 kg

- Monachijski Bruntal 0,3 kg

- Pszeniczny 0,4 kg

- Pszenica prażona 0,1 kg (mielona w młynku do kawy na pył)

- Cukier 0,3 kg

 

Chmiel:

- Iunga granulat 11% 120 gr

 

Drożdże:

- Safale US-05 gęstwa z warki 27

 

ZACIERANIE:

 

17,4L wody wsyp żyta niesłodowanego oraz 1 kg pilzneńskiego temp. 40°C przerwa 70min

65min w temp. 64°C dodana reszta słodów podczas podgrzewania w temp. ok. 58°C

25min w temp. 72°C

podgrzanie do 80°C i przeniesione do filtracji

 

FILTRACJA:

 

Wysładzanie wodą o temp. 80+°C 14L

Filtracja nie będę opisywał bo by mnie admin z forum wywalił heheheh. W każdym razie pojechałem do kina jak wróciłem miałem większość wysłodzone pozostało kilka litrów podgrzałem do 90°C i reszta już poszła.

 

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

30 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min

30 gr Iunga 11% - Boil 25,0 min

30 gr Iunga 11% - Boil 15,0 min

30 gr Iunga 11% - Boil 5,0 min

Cukier dodany na ostatnie 10 minut

 

 

Wyszło 18 BLG i 20,7L

Fermentacja burzliwa w temp 15°C - 20°C

09.02 przelane na cichą, Brix 10

21.02 zabutelkowano 104 gr cukru, wysycenie 2.2

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacyś kontraktowcy nazwali swoje pierwsze żytnie "koszmar piwowara". Ty, ze względu na kino, mogłbyś nazwać "horror piwowara" albo "śmierć w Wenecji" :D

 

Ja najwięcej dawałem 1.2kg płatków albo 1.0 kg słodu na 7.5kg ogółem i wtedy nie było tragedii ale już szło dużo wolniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe zastanawiam się nad nazwą " Życiowy dramat ". :D Za jakiś czas będzie to dam na spróbowanie ciekaw jestem co z tego wyjdzie heheh. Jak bym warzył warkę 40l to na bank jadę na noc do kina heheh.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 31 04.02.2015
SAISON (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Pilzneński Bruntal 2,5 kg
- Wiedeński 0,8 kg
- Pszeniczny 0,3 kg
- Special B Weyermann 0,15 kg
- Zakwaszający Weyermann 0,1 kg
- Melanoidynowy Weyermann 0,05 kg
- Cukier 0,3 kg
- Skórka pomarańczowa suszona 15 gr

Chmiel:
- Iunga granulat 11% 15 gr
- EKG granulat 5,6% 30 gr
- Chinook granulat 11% 17 gr

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM21 - Odkrycie sezonu gęstwa

ZACIERANIE:

14,4L wody o temp. 69°C wsyp słodów
60min w temp. 64°C
10gr Chinooka dodane do zacieru na ostatnie 25 minut zacierania
20min w temp. 72°C
podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 16,4L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

10 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min
5 gr Iunga 11% - Boil 30,0 min
10 gr EKG 5,6% - Boil 15,0 min
10 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 min
10 gr EKG 5,6% - Boil 5,0 min
7 gr Chinook 11% - Boil 5,0 min
Cukier dodany na ostatnie 10 minut gotowania


Wyszło 13BLG i 22L
Fermentacja burzliwa w temp. 19°C - 24°C

12.02 przelane na cichą 5,8 Brix

26.02 zabutelkowano 123gr cukru wysycenie 2.3 Brix bez zmian

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hehe zastanawiam się nad nazwą " Życiowy dramat ". :D Za jakiś czas będzie to dam na spróbowanie ciekaw jestem co z tego wyjdzie heheh. Jak bym warzył warkę 40l to na bank jadę na noc do kina heheh.

Jest duża szansa na odbiór osobisty :) (szczegóły za kilka dni)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 25 OATMEAL STOUT

 

Właśnie teraz powoli piję i mi smakuje. Piwo jest:gęste, przyjemne, ładnie pachnie, rozgrzewa. Nagazowanie odpowiednie, mętne ale wygląd w tym ciemnym piwie jest drugorzędny. Dziękuję. Pozostał mi jeszcze nr 26.

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki 26 English IPA

 

Kolor: Ciemnomiedziany, klarowne, zgodne z moim wyobrażeniem stylu

Piana: Obfita, drobnopęcheżykowa, redukuje się do kożucha po jakimś czasie, oblepia szkło

Aromat: Estry, lekki alkohol

Smak: Pełne, karmelowe, goryczka wychodzi spod bazy słodowej, rozgrzewające

Wysycenie: średnie+

 

Bardzo udana brytyjska propozycja na zimowe wieczory. Zbalansowane z lekką przewagą strony słodowej, mocne i treściwe. Super klarowne i bez wad fermentacji więc mógłbym nie zgadnąć że to piwo z browaru domowego :)

Dzieki za możliwość spróbowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja warki 27 Dry Stout.

 

"Piana jak smietana" to pierwsze wrazenie po nalaniu - bardzo drobnopecherzykowa, beżowa, wypasiona. Piwo w smaku nie jest kwaśne, jest ułożone i pijalne, pełnia średnia (jak na lekkie piwo), delikatna kawa z czekoladą, goryczka w sam raz, pije się z przyjemnością, wysycenie niskie. Bardzo fajny stout na codzien.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie teraz powoli piję i mi smakuje. Piwo jest:gęste, przyjemne, ładnie pachnie, rozgrzewa. Nagazowanie odpowiednie, mętne ale wygląd w tym ciemnym piwie jest drugorzędny. Dziękuję. Pozostał mi jeszcze nr 26.

No a piana? :P:smilies:

Chwilowo nie mogę patrzeć na pianę (moja wędzonka pszeniczna). Tu była niewielka, obrączka, wystarczająca.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś wypiłem ostatnie piwo: 26 nr. Dziękuję za możliwość poznania Twoich wyrobów. Zalety : ciemne, przyjemne, mocne piwa, można szklankę spijać bardzo powoli, smakuje do samego końca i to jest istotny plus, starannie warzone. Wady: na wymianę powinny być przygotowane piwa, które po trudach podróży i odpoczynku nadają się do picia, były małe problemy ale odczekałem i ok. Najfajniejsze było z nr 25. Do następnego... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 32 15.02.2015
APA (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Pilzneński Bruntal 3,5 kg
- Karmelowy 150 Strzegom 0,25 kg
- Carapils Weyermann 0,25 kg
- Cukier 0,05 kg

Chmiel:
- Iunga granulat 11% 10 gr
- Chinook granulat 11% 10 gr

- Mosaic granulat 11,4% 10 gr

- Cascade granulat 7,1% 15 gr

- Amarillo granulat  9,1% 15 gr

Drożdże:
Safale US-05 gęstwa po RIIPA

ZACIERANIE:

13,8L wody o temp. 73°C wsyp słodów
60min w temp. 67°C
10gr Chinooka dodane do zacieru na ostatnie 30 minut zacierania
podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

10 gr Iunga 11%     - Boil 50,0 min
  5 gr Amarillo 9,1    - Boil 30,0 min

  5 gr Cascade 7,1% - Boil 30,0 min

  5 gr Amarillo 9,1    - Boil 15,0 min

  5 gr Cascade 7,1% - Boil 15,0 min

  5 gr Mosaic 11,4% - Boil 15,0 min

  5 gr Amarillo 9,1    - Boil 10,0 min

  5 gr Cascade 7,1% - Boil 10,0 min

  5 gr Mosaic 11,4% - Boil 10,0 min

  5 gr Amarillo 9,1    - Boil 5,0 min

  5 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min

  5 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min

 

Cukier dodany na ostatnie 10 minut gotowania


Wyszło 12,1BLG i 21,1L
Fermentacja burzliwa w temp. 15°C - 20°C

28.02 przelane na cichą Brix 7,0 temp. 17°C - 19°C

11.03 zabutelkowano 117gr cukru wysycenie 2.3 Brix 7,0

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.