GB... Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zrób sobie szafkę, do której będziesz odkładał piwa na wymianę lub poczęstunek. Zakaz dotykania szafki nawet jak pusto w magazynku / piwnicy / lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 WARKA # 23 11.11.2014 CHRISTMAS ALE, ŚWIĄTECZNE 15BLG (Receptura własna) Szkoda, że nie lubię grzanych piw, to jest b.dobrym przykładem. Mocne, aromat cynamonu, gęste, trochę dosłodzone na gorąco smakosze by docenili. Zimne powoli wypijam, alkoholu nie czuć ale nieźle paruje i szumi w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Szafkę to musiałbym pod prąd podłączyć hehhe żeby z niej towar nie znikał, co do świątecznego to już mam pomysł na następne takie ale z dużymi zmianami jeżeli chodzi o przyprawy żeby niektóre nie dominowały tak bardzo, otwórz EIPE polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 W niedzielę na spokojnie. Wydrukowałem z PSPD metryczkę, zmodyfikuję graficznie (sędzia kalosz GB), uzupełnię, wyślę tu kopię i będę bezlitosny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Grzegorz pisz będę dzielny trzeba być twardym a nie miętkim heheheh. Pozdrawiam P.S. Kiedy jakaś kolejna wymiana ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Grzegorz pisz będę dzielny trzeba być twardym a nie miętkim heheheh. Pozdrawiam P.S. Kiedy jakaś kolejna wymiana ??? Wysyłkowo w marcu, wędzone lekkie dojrzeje, iunga oraz kolejny kukuryźnik. Jest opcja, że będę jechał pod koniec lutego (ferie) przez Tarnów ale to odległe plany Buduj szafkę, samokontrola musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) WARKA # 30 25.01.2015 RIIPA (Receptura własna) SKŁAD: Słody: - Pilzneński Bruntal 3 kg - Żyto niesłodowane 2 kg - Monachijski Bruntal 0,3 kg - Pszeniczny 0,4 kg - Pszenica prażona 0,1 kg (mielona w młynku do kawy na pył) - Cukier 0,3 kg Chmiel: - Iunga granulat 11% 120 gr Drożdże: - Safale US-05 gęstwa z warki 27 ZACIERANIE: 17,4L wody wsyp żyta niesłodowanego oraz 1 kg pilzneńskiego temp. 40°C przerwa 70min 65min w temp. 64°C dodana reszta słodów podczas podgrzewania w temp. ok. 58°C 25min w temp. 72°C podgrzanie do 80°C i przeniesione do filtracji FILTRACJA: Wysładzanie wodą o temp. 80+°C 14L Filtracja nie będę opisywał bo by mnie admin z forum wywalił heheheh. W każdym razie pojechałem do kina jak wróciłem miałem większość wysłodzone pozostało kilka litrów podgrzałem do 90°C i reszta już poszła. CHMIELENIE: czas gotowania 60 min 30 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min 30 gr Iunga 11% - Boil 25,0 min 30 gr Iunga 11% - Boil 15,0 min 30 gr Iunga 11% - Boil 5,0 min Cukier dodany na ostatnie 10 minut Wyszło 18 BLG i 20,7L Fermentacja burzliwa w temp 15°C - 20°C 09.02 przelane na cichą, Brix 10 21.02 zabutelkowano 104 gr cukru, wysycenie 2.2 Edytowane 21 Lutego 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 pojechałem do kina Ostatnio jest moda na seansy całonocne . EIPA jeszcze nie ruszona, nie było natchnienia . Może jutro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jacyś kontraktowcy nazwali swoje pierwsze żytnie "koszmar piwowara". Ty, ze względu na kino, mogłbyś nazwać "horror piwowara" albo "śmierć w Wenecji" Ja najwięcej dawałem 1.2kg płatków albo 1.0 kg słodu na 7.5kg ogółem i wtedy nie było tragedii ale już szło dużo wolniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 hehe zastanawiam się nad nazwą " Życiowy dramat ". Za jakiś czas będzie to dam na spróbowanie ciekaw jestem co z tego wyjdzie heheh. Jak bym warzył warkę 40l to na bank jadę na noc do kina heheh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) WARKA # 31 04.02.2015SAISON (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Pilzneński Bruntal 2,5 kg- Wiedeński 0,8 kg- Pszeniczny 0,3 kg- Special B Weyermann 0,15 kg- Zakwaszający Weyermann 0,1 kg- Melanoidynowy Weyermann 0,05 kg- Cukier 0,3 kg- Skórka pomarańczowa suszona 15 grChmiel:- Iunga granulat 11% 15 gr- EKG granulat 5,6% 30 gr- Chinook granulat 11% 17 grDrożdże:- Fermentum Mobile FM21 - Odkrycie sezonu gęstwaZACIERANIE:14,4L wody o temp. 69°C wsyp słodów60min w temp. 64°C10gr Chinooka dodane do zacieru na ostatnie 25 minut zacierania20min w temp. 72°Cpodgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzaniaFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 16,4LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min10 gr Iunga 11% - Boil 40,0 min5 gr Iunga 11% - Boil 30,0 min10 gr EKG 5,6% - Boil 15,0 min10 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 min10 gr EKG 5,6% - Boil 5,0 min7 gr Chinook 11% - Boil 5,0 minCukier dodany na ostatnie 10 minut gotowaniaWyszło 13BLG i 22LFermentacja burzliwa w temp. 19°C - 24°C 12.02 przelane na cichą 5,8 Brix 26.02 zabutelkowano 123gr cukru wysycenie 2.3 Brix bez zmian Edytowane 11 Marca 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 hehe zastanawiam się nad nazwą " Życiowy dramat ". Za jakiś czas będzie to dam na spróbowanie ciekaw jestem co z tego wyjdzie heheh. Jak bym warzył warkę 40l to na bank jadę na noc do kina heheh. Jest duża szansa na odbiór osobisty (szczegóły za kilka dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Nr 25 OATMEAL STOUT Właśnie teraz powoli piję i mi smakuje. Piwo jest:gęste, przyjemne, ładnie pachnie, rozgrzewa. Nagazowanie odpowiednie, mętne ale wygląd w tym ciemnym piwie jest drugorzędny. Dziękuję. Pozostał mi jeszcze nr 26. Edytowane 8 Lutego 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Grzegorz jak będziesz coś więcej wiedział odnośnie przejazdu daj znać. Ciesze się że piwko smakowało, EIPA ci jeszcze została jest idealna do picia. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Właśnie teraz powoli piję i mi smakuje. Piwo jest:gęste, przyjemne, ładnie pachnie, rozgrzewa. Nagazowanie odpowiednie, mętne ale wygląd w tym ciemnym piwie jest drugorzędny. Dziękuję. Pozostał mi jeszcze nr 26. No a piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Recenzja warki 26 English IPA Kolor: Ciemnomiedziany, klarowne, zgodne z moim wyobrażeniem stylu Piana: Obfita, drobnopęcheżykowa, redukuje się do kożucha po jakimś czasie, oblepia szkło Aromat: Estry, lekki alkohol Smak: Pełne, karmelowe, goryczka wychodzi spod bazy słodowej, rozgrzewające Wysycenie: średnie+ Bardzo udana brytyjska propozycja na zimowe wieczory. Zbalansowane z lekką przewagą strony słodowej, mocne i treściwe. Super klarowne i bez wad fermentacji więc mógłbym nie zgadnąć że to piwo z browaru domowego Dzieki za możliwość spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Recenzja warki 27 Dry Stout. "Piana jak smietana" to pierwsze wrazenie po nalaniu - bardzo drobnopecherzykowa, beżowa, wypasiona. Piwo w smaku nie jest kwaśne, jest ułożone i pijalne, pełnia średnia (jak na lekkie piwo), delikatna kawa z czekoladą, goryczka w sam raz, pije się z przyjemnością, wysycenie niskie. Bardzo fajny stout na codzien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Właśnie teraz powoli piję i mi smakuje. Piwo jest:gęste, przyjemne, ładnie pachnie, rozgrzewa. Nagazowanie odpowiednie, mętne ale wygląd w tym ciemnym piwie jest drugorzędny. Dziękuję. Pozostał mi jeszcze nr 26. No a piana? Chwilowo nie mogę patrzeć na pianę (moja wędzonka pszeniczna). Tu była niewielka, obrączka, wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Cieszę się że piwka smakowały, kolejne będą butelkowane więc znowu coś będzie do wymiany. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Dziś wypiłem ostatnie piwo: 26 nr. Dziękuję za możliwość poznania Twoich wyrobów. Zalety : ciemne, przyjemne, mocne piwa, można szklankę spijać bardzo powoli, smakuje do samego końca i to jest istotny plus, starannie warzone. Wady: na wymianę powinny być przygotowane piwa, które po trudach podróży i odpoczynku nadają się do picia, były małe problemy ale odczekałem i ok. Najfajniejsze było z nr 25. Do następnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Brat pożyczył auto, przyjechał i niestety trąbka z 1-dniowej wycieczki. Za jakiś czas wycieczka DPD Edytowane 25 Lutego 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) WARKA # 32 15.02.2015APA (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Pilzneński Bruntal 3,5 kg- Karmelowy 150 Strzegom 0,25 kg- Carapils Weyermann 0,25 kg- Cukier 0,05 kgChmiel:- Iunga granulat 11% 10 gr- Chinook granulat 11% 10 gr - Mosaic granulat 11,4% 10 gr - Cascade granulat 7,1% 15 gr - Amarillo granulat 9,1% 15 grDrożdże:- Safale US-05 gęstwa po RIIPAZACIERANIE:13,8L wody o temp. 73°C wsyp słodów60min w temp. 67°C10gr Chinooka dodane do zacieru na ostatnie 30 minut zacieraniapodgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzaniaFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min10 gr Iunga 11% - Boil 50,0 min 5 gr Amarillo 9,1 - Boil 30,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 30,0 min 5 gr Amarillo 9,1 - Boil 15,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 15,0 min 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 15,0 min 5 gr Amarillo 9,1 - Boil 10,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 10,0 min 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 10,0 min 5 gr Amarillo 9,1 - Boil 5,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min Cukier dodany na ostatnie 10 minut gotowaniaWyszło 12,1BLG i 21,1LFermentacja burzliwa w temp. 15°C - 20°C 28.02 przelane na cichą Brix 7,0 temp. 17°C - 19°C 11.03 zabutelkowano 117gr cukru wysycenie 2.3 Brix 7,0 Edytowane 11 Marca 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Tak z ciekawości po co te 50g cukru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Tak z ciekawości po co te 50g cukru ? Wisienka na torcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Pewnie dlatego że cały pozostały cukier, 40 a może nawet 45g to rezerwa do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się