Mrzon Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Heheheh a bo nie chciało mi wyjść 12BLG a nie chciało mi się otwierać jakiegoś dodatkowego słodu, poza tym lepsza fermentowalność bo zacierane wysoko To taka wisienka właśnie a piwo wyszło pyszne, właśnie spijam drugie do powtórzenia ze zmianą pilzneńskiego na pale ale reszta bez zmian no może drożdże bo mam mieć FM. Pijalność masakra kilka takich warek i esperal do wszycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Warzywa ze zmieniasz na pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 nie pilzneński się skończył hehehe zresztą wcześniej będzie dry stout bo już FM13 wysłane mają być jutro P.S. Przemo jak będzie Piotr jechał może uda się coś zorganizować dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Mrzon - w każdej ilości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Do przechowalni wstaw. Może przed Świętami coś < > będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Recenzja warki #31 Saison Kolor: pomaranczowo-bursztynowe, kojarzy sie z BPA i Saison Piana: Obfita, trwała, dopełnia wizualne wrażenie Aromat: Belgia, Belgia i Belgia. Nie ma dzikości ani pieprzu/ostrych aromatów, jest estrowo belgijsko w najlepszym wydaniu Smak: Rześkie, bardzo pijalne, goryczka średnia (nie pamietam dokładnie), minimalna przyjemna kwaskowatość Wysycenie: w sam raz, wyższe niż w typowym piwie Maćka Dla mnie super, jak na belga lekkie w odbiorze ale sama przyjemność. Drożdże które tutaj robią 50-60% efektu trochę mnie zaskoczyły - są bardziej w strone klasztornych/belgian ale niż fenolowo/pieprzowo/dzikie saison ale efekt jest "WOW". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) WARKA # 33 28.02.2015DUBBEL (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Pilzneński Bruntal 2,8 kg- Maris Other Pale Ale 1,0 kg- Monachijski Bruntal 0,5 kg - Carabelge Weyermann 0,25 kg - Caraamber Weyermann 0,25 kg - Abbey Weyermann 0,25 kg- Special B Weyermann 0,1 kg - Pszenica prażona 0,03 kg- Cukier 0,3 kgChmiel:- Iunga granulat 11% 5 gr- EKG granulat 5,6% 15 gr- Hallertau Tradition 6,6% 15grDrożdże:- Fermentum Mobile FM21 - Odkrycie sezonu gęstwa z warki 31ZACIERANIE:15,5L wody wsyp słodów przy temp. wody 55°C i podgrzewanie do 66°C60min w temp. 66°C15min w temp. 72°C 5min w temp. 76°CFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,1LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min5 gr Iunga 11% - Boil 60,0 min15 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min15 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 minCukier dodany na ostatnie 10 minut gotowaniaWyszło 17,1BLG i 21,5LFermentacja burzliwa w temp. 19°C --> 26°C 11.03 przelane na cichą 8,4 Brix zabutelkowane gdzieś koło 02.04 wysycenie 2.4 lub 2.5 Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) WARKA # 34 18.03.2015DRY STOUT (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 2,2 kg - Jęczmień niesłodowany 1,0 kg- Jęczmień palony 0,35 kg (mielony w młynku do kawy na pył)- Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg - Monachijski Bruntal 0,3 kgChmiel:- Hallertau Tradition granulat 6,6% 35 gr - East Kent Goldings granulat 5,6% 21 grDrożdże:- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwaZACIERANIE:16,1L wody o temp. 53°C15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia60min w temp. 64°C dodany jęczmień palony na całe 60min5min w temp. 76°CFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. około 78°C 16LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min35 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min 13 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 60,0 min 8 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 30,0 minWyszło 11BLG i 24LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 17°C -> 20°C 31.03 przelane na cichą Brix 6.2 tj. 3.2BLG Pierwsze piwo z Kega same plusy !!! jeden minus to że pachnie malizną heheheh Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 W dniu dzisiejszym kolejne zmiany w browarze w końcu Kegi Cornelius doczekały się butli Co2 i system mamy już kompletny. Warka 34 DRY STOUT przelana do kega reszta po świętach trafi do butelek. Pierwsze wrażenia z użytkowania kega same Plusy POLECAM KAŻDEMU MISTRZOSTWO ŚWIATA !!! WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 DRY STOUT przelana do kega To masz okazję popróbować tego efektu https://www.youtube.com/watch?v=bSxLqt0PCLI Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Będziemy się starać ale czy się uda nie wiadomo ale najpierw trzeba troszku opanować sprzęt. Mariusz ale jest jeden minus tego pachnie malizną heheheh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Recenzja warki #33 Dubbel Kolor: ciemno czerwone, takie BPA troche jasniejsze niz typowy dubbel Piana: Obfita, drobnopechezykowa, redukuje sie powoli do kozucha, oblepia ladnie szklo Aromat: Belgia tak jak w saison #31, jest bardziej kwasno, w Beer Gallery pilem piwa o identycznym zapachu i smaku ale nie pamietam jakie Smak: Bardzo Rześkie, bardzo pijalne, przyjemna kwaskowatość wieksza niz w #31 i wpadajaca w dzikosc. Wysycenie: w sam raz na to piwo Te drozdze to samograj, kiedys zakupie - w porownaniu do klasztornych daja piwa pozytywnie kwaskowate, rzeskie, pijalne a rownoczesnie bardzo belgijskie, malo przyprawowe jak na saison. Trafiaja w moj gust. Dwie klasy wyzej niz Fermentis Abbaye a do T58 to w ogole szkoda porownywac. Oczywiscie chwala Mackowi ze zapewnil dobre warunki fermentacji i dzieki za butelke!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dzięki za opinie cieszę się że posmakowało, jeszcze buteleczki mam więc przy okazji jeszcze ci podrzucę. Drożdże również uważam za bardzo dobre, szczerze mówiąc irlandzkie ciemności też są super, teraz pora na wichrowe wzgórza słód już ześrutowany bitter idzie na warsztat będzie znowu coś na wymianę a i American Oatmeal Stout już fermentuje na irlandzkich ciemnościach według FM temp. fermentacji od 16C u mnie ruszyły w 14C zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) WARKA # 35 18.04.2015AMERICAN OATMEAL STOUT (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 3,5 kg - Płatki owsiane 0,4 kg - Owies niesłodowany 0,35 kg- Karmelowy 600 - 0,25 kg- Carafa III - 0,25 kg - Caraaroma - 0,2 kg - Czekoladowy 1200 - 0,1 kgChmiel:- Chinook 11% 35 gr - Mosaic 11,4% 5 gr - Amarillo 9,1% 5 gr - Cascade 7,1% 5 grDrożdże:- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwaZACIERANIE:17,6L wody o temp. 73°C60min w temp. 67°C bez carafy i czekoladowego10min w temp. 76°C dodana carafa i czekoladowyFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,3LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min15 gr Chinook 11% - Zacieranie 60,0 min 20 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min 5 gr Amarillo 9,1% - Boil 5,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min Wyszło 15Brix = 14,4BLG i 23LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 17°C -> 21°C 28.04 przelane na cichą Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 WARKA # 36 24.04.2015BITTER (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 2,5 kg - Caraamber Weyermann 0,25 kg - Bursztynowy Strzegom 0,25 kg Chmiel: - East Kent Goldings granulat 5,6% 100 grDrożdże:- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwaZACIERANIE:10,5L wody o temp. 73°C70 min w temp. 67°C dodane 4,8L wody wrzącej temp. po dodaniu wody 76°C przerwa 10 minFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 12,7LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 10 gr East Kent Goldings 5,6% - Zacieranie 30,0 min 20 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 60,0 min 10 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 30,0 min 20 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 5,0 min 40 gr East Kent Goldings 5,6% - WhirpoolWyszło 10,2BLG i 19,5LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 20°C 07.05 przelane do kega przy 5 Brix tj. 2.12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 WARKA # 37 02.05.2015JAKIEŚ ALE, POLSKIE ALE (Receptura własna) Małe porządki w browarzeSKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 2,3 kg - Monachijskie Bruntal 0,4 kg - Carapils Weyermann 0,25 kg - Wiedeński Strzegom 0,2 kg - Zakwaszający Weyermann 0,15 kg - Melanoidynowy Weyermann 0,10 kg Chmiel: - Sybilla szyszka własna +- 5,5% 40 gr - Sybilla granulat 5,5% 35 gr - Lubelski granulat 4,5% 50 gr Drożdże:- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwaZACIERANIE:10,9L wody o temp. 70°C wsyp słodów30 min w temp. 64°C dodane 5,2L wody o temp. 92°C temp. po dodaniu wody 72°C przerwa 30 min 10 min w temp. 78°CFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 12,2LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 40 gr Sybilla szyszka własna +- 5,5% - Zacieranie 60,0 min 10 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 50,0 min 25 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 30,0 min 30 gr Lubelski granulat 4,5% - Boil 5,0 min 20 gr Lubelski granulat 4,5% - Whirpool Wyszło 11,1BLG i 19,2LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 WARKA # 38 17.05.2015APA (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 3,0 kg- Monachijski Bruntal 0,4 kg - Melanoidynowy Weyermann 0,2 kg- Caramunich I Weyermann 0,1 kgChmiel:- Chinook granulat 11% 25 gr - Mosaic granulat 11,4% 34 gr - Cascade granulat 7,1% 28 gr - Amarillo granulat 9,1% 29 grDrożdże:- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwaZACIERANIE:12,9L wody o temp. 72°C wsyp słodów30min w temp. 66°C 30min w temp. 72°C podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzaniaFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 76°C 15,2LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min 5 gr Amarillo 9,1 - Boil 30,0 min 5 gr Cascade 7,1% - Boil 30,0 min 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 30,0 min 10 gr Amarillo 9,1 - Boil 5,0 min 10 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min 10 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min 14 gr Amarillo 9,1 - Whirpool 13 gr Cascade 7,1% - Whirpool 19 gr Mosaic 11,4% - Whirpool 15 gr Chinook 11% - Whirpool Wyszło 12,5BLG i 19,5LFermentacja burzliwa w temp. 14°C - 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) WARKA # 39 19.06.2015DRY STOUT (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Maris Otter Pale Ale 2,2 kg - Jęczmień niesłodowany 1,0 kg- Jęczmień palony 0,15 kg (mielony w młynku do kawy na pył)- Pszenica prażona 0,25 kg (mielony w młynku do kawy na pył) Chmiel:- Brewer's Gold 8,8% 25 gr Drożdże:- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwaZACIERANIE:12,6L wody o temp. 53°C15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia i prażonej pszenicy60min w temp. 64°C dodany jęczmień palony i prażona pszenica na całe 60min5min w temp. 76°CFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,8LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min25 gr Brewer's Gold 8,8% - Boil 60,0 min Wyszło 10,8BLG i 20LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 15°C -> 20°C 28.06 6.2 Brix tj.3,28 BLG Edytowane 28 Czerwca 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 WARKA # 40 25.06.2015POLSKIE ALE (Receptura własna) SKŁAD:Słody: - Pilzneński Bruntal 3,0 kg- Maris Otter Pale Ale 0,4 kg - Pszeniczny 0,2 kg - Karmelowy 30 0,15 kg - Zakwaszający 0,1 kg Chmiel: - Sybilla granulat 5,5% 13 gr - Kazbek granulat 5,6% 30gr - Brewer's Gold granulat 8,8% 10gr Drożdże:- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwaZACIERANIE:13,5L wody o temp. 67°C wsyp słodów10 min w temp. 62°C 45 min w temp. 72°C 10 min w temp. 76°C FILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 16,2LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 10 gr Brewer's Gold granulat 8,8% - Boil 60,0 min 10 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 60,0 min 3 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 30,0 min 30 gr Kazbek granulat 5,6% - Boil 5,0 min Wyszło 12,3BLG i 21LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C 04.07 przelane na cichą temp. 17°C 11.07 zabutelkowane 2,7BLG i wysycenie 2.2 tj. 103gr cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) WARKA # 41 16.07.2015POLSKIE ALE (Receptura własna) SKŁAD:Słody: - Pilzneński Bruntal 2,0 kg - Jęczmień niesłodowany 1,15 kg - Pszeniczny 0,4 kg - Karmelowy 30 0,3 kg - Monachijski 0,2 kg - Zakwaszający 0,05 kg Chmiel: - Iunga granulat 11% 10 gr - Kazbek granulat 5,6% 20gr - Brewer's Gold granulat 8,8% 15gr - Perle granulat 5% 20gr Drożdże:- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwaZACIERANIE:14,3L wody o temp. 69°C wsyp słodów30 min w temp. 64°C 35 min w temp. 72°C 10 min w temp. 76°C FILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,6LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 10 gr Iunga granulat 11% - Boil 45,0 min 15 gr Brewer's Gold granulat 8,8% - Boil 30,0 min 20 gr Kazbek granulat 5,6% - Boil 5,0 min 20 gr Perle granulat 5% - Boil 5,0 min Wyszło 11,7BLG i 19,8LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C 23.07 przelane na cichą temp. 16°C 5,6Brix 03.08 zabutelkowane z 80 gr cukru wysycenie 2.0 Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) WARKA # 42 25.07.2015PSZENICA (Receptura własna) SKŁAD:Słody: - Pilzneński Bruntal 1,8 kg - Pszeniczny 1,8 kg - Karmelowy 30 0,15 kg - Melanoidynowy 0,1 kg Chmiel: - Hallertau Tradition granulat 6,6% 20 gr Drożdże:- Mauribrew Weiss Y1433 suche rozsypane na brzeczkęZACIERANIE:13,5L wody o temp. 47°C wsyp słodów20 min w temp. 44°C 35 min w temp. 64°C 30 min w temp. 72°C podgrzanie do 76°C mash out FILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,2LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 60,0 min 10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 20,0 min Wyszło 12,5BLG i 20,5LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 18°C 01.08 przelane do kega Pycha Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 WARKA # 43 30.07.2015PSZENICA (Receptura własna) SKŁAD:Słody: - Pilzneński Bruntal 1,8 kg - Pszeniczny 1,8 kg - Karmelowy 30 0,15 kg - Melanoidynowy 0,1 kg - Zakwaszający 0,05 kg Chmiel: - Hallertau Tradition granulat 6,6% 20 gr Drożdże:- Mauribrew Weiss Y1433 gęstwa z warki 42ZACIERANIE:13,6L wody o temp. 47°C wsyp słodów20 min w temp. 44°C 30 min w temp. 64°C 30 min w temp. 72°C podgrzanie do 76°C mash out FILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,1LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 50,0 min 10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 20,0 min Wyszło 13,6BLG i 18,5LFermentacja burzliwa w temp otoczenia 18°C 07.08 przelane do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) WARKA # 44 23.08.2015AMERICAN AMBER ALE (Receptura własna)SKŁAD:Słody:- Pilzneński Bruntal 3,3 kg - Bursztynowy Strzegom 0,5 kg- Monachijski Bruntal 0,4 kg - Caraaroma Weyermann 0,15 kg- Caraamber Weyermann 0,15 kg - Czekoladowy jasny Strzegom 350EBC 0,05 kgChmiel:- Chinook granulat 11% 20 gr - Citra granulat 11,9% 25 gr Drożdże:- Fermentis Safale US-05 sucharyZACIERANIE:15,5L wody o temp. 73°C wsyp słodów65min w temp. 68°C - 67°C podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzaniaFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,4LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min 10 gr Chinook 11% - Boil 30,0 min 25 gr Citra 11,9% - Boil 5,0 min Wyszło 14,4BLG i 20,2LFermentacja burzliwa temp. 16°C po 2 dniach podnoszona o 0,5°C na dzień do temp. 19°C 03.09 przelane na cichą Brix 9.6 zacieranie robi swoje 08.09 zabutelkowane 1.9 wysycenie, 73 gr cukru Edytowane 16 Września 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) WARKA # 45 05.09.2015AMERICAN WHEATSKŁAD:Słody:- Pilzneński Bruntal 2,0 kg - Pszeniczny Malteurop 2,0 kg - Carahell Weyermann 0,2 kg Chmiel:- Chinook granulat 11% 10 gr - Amarillo granulat 9,2% 20 gr - Citra granulat 11,9% 25 gr Drożdże:- Fermentis Safale US-05 gęstwa z warki 44ZACIERANIE:14,7L wody o temp. 72°C wsyp słodów65min w temp. 67°C - 66°C podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzaniaFILTRACJA:Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,8LCHMIELENIE: czas gotowania 60 min 5 gr Amarillo 9,2% - do zacieru10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min 15 gr Amarillo 9,2% - Boil 15,0 min 25 gr Citra 11,9% - Whirpool Wyszło 13,2BLG i 20LFermentacja burzliwa temp. 17°C po 2 dniach podnoszona o 0,5°C na dzień do temp. 19°C 15.09 zabutelkowane wysycenie 2.2, 95 gr cukru 7.0Brix Edytowane 16 Września 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się