Rider Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) #9 Marcowe: 31.03.2014r. Zasyp: Monachijski 2,5kg Pilzneński 1,3kg Karmelowy jasny 0,5kg Zacieranie: 63oC - 15min -> 1/3 73oC - 10min 100oC - 15min 73oC - 40min 78oC - mash out Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - Marynka 30g 10' - Lubelski 15g IBU: 32 Fermentacja: 19l brzeczki 15oBlg zadane suchymi Saflager S-23 w temp. 16oC. 23.04.2014r - 4oBlg przelane do leżakownia, ostatnie 4 dni fermentacji przerwa diacetylowa w 16oC. 10.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru. Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Tradycyjnie, według niemieckiego prawa czystości, sezon warzelniczy kończył się 23 kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 #8 Witbier zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Drożdże zeszły do 4oBlg. Przez pierwsze dwa dni fermentacji myślałem że wyrwie rurkę od bulgotania - tak drożdże pohulały. Potem coś tam drgało, a po dwóch tygodniach burzliwej (bez cichej) przyszedł czas butelkować i ku mojemu zdziwieniu odczyt wskazał 4oBlg. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) #10 American Amber Ale: 09.04.2014r. Zasyp: Pale Ale 3kg Monachijski 1kg Crystal 150 0,4kg Zacieranie: 52oC - 10min 63oC - 40min 72oC - 35min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Amarillo (9,1%aa) 10g 30' - Mosaic (12%aa) 10g 15' - Amarillo 20g 5' - Mosaic 20g chmielenie na zimno (cicha): Amarillo 20g i Mosaic 20g IBU: 36 Fermentacja: 19l brzeczki 13oBlg zadane suchymi Safale US-05 w temp. 16oC 17.04.2014r - przelane na cichą 3oBlg + chmielenie na zimno. 24.04.2013r - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru, 2,5oBlg. Uwagi: 10 warka na koncie więc można mówić o skromnym jubileuszu W sumie ładnie się złożyło gdyż po raz pierwszy miałem kontakt z amerykańskim chmielem przy warzeniu. Ciekaw jestem jak drożdże poradzą sobie przy tak niskiej temp. zadania (16oC). Niestety za bardzo schłodziłem brzeczkę, ale co mają nie dać rady, przecież w przeciągu paru godzin temperatura brzeczki wyrówna się z temp. pokojową. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelLC Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Będzie dobrze. U mnie US-05 jadą już drugą warkę w 17 stopniach aż miło - z 13 do 3 BLG w dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dla US-05 niska temperatura to 13-14°C, więc nie ma się co bać, będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Na fermentorze temp. skoczyła już do 19oC. W 13-14oC to mi fermentował Pils na W34/70, gdy warunki atmosferyczne były niekorzystne, a tutaj mówicie o górnej fermentacji . Na szczęście dolniaki przeniesione już w odpowiednie dla nich miejsce jakim jest lodówka i styropianowy box. No niestety bez naszej ingerencji jesteśmy bezsilni wobec pogody. Lato - upał: na ale za dużo o lagerach nie wspomnę. Zima - zimno: dla lagerów idealnie (można nawet je leżakować). A dla ejli optymalną temp. można otrzymać na wiosnę i jesień. Jak widać jesteśmy tak wybredni, że chcemy warzyć każdy styl o każdej porze roku i wtedy trzeba kombinować Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) #10 American Amber Ale przelana na fermentację cichą, zeszło do 3oBlg. Chmielenie na zimno po 20g Amarillo i Mosaic. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Wieść wiejska: 23.04.2014r. #6 Koźlak zabutelkowany z dodatkiem 81g cukru i łyżeczki gęstwy Saflager S-23. #9 Marcowe przelane do leżakowania. Drożdże przejadły do 4oBlg. W trakcie fermentacji burzliwej ostatnie 4 dni d-rest w temp. 16oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 #10 American Amber Ale zabutelkowany z dodatkiem 115g cukru. Drożdże jeszcze coś podjadły, odczyt wskazał 2,5oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #11 Pils Czeski (Mix vol.2): 26.04.2014r. Zasyp: Pilzneński czeski klepiskowy 4kg Monachijski 1kg Zacieranie: 55 oC - wsypane słody i od razu dekokcja dekokt 1: 62oC - 15min 72oC - 15min 100oC - 15min 62oC - wlanie dekoktu 1 do zacieru dekokt 2: 72oC - 15min 100oC - 15min 72oC - 30min (wlanie dekoktu 2 do zacieru) 78oC - mash out Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - Magnum 25g 30' - Saaz 20g 15' - Saaz 10g 5' - Saaz 20g IBU: 35 Fermentacja: 24l brzeczki 13oBlg zadane gęstwą Saflager S-23 (pierwsze pokolenie po #9 Marcowe) w temp. 14oC. 14.05.2014r. - przelane na cichą 4oBlg. 09.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 3oBlg. Uwagi: Podczas gotowania sporo odparowało więc w 15min dodane 4l zimnej wody. A i tak było z mało i trzeba było robić HGB. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 #7 Porter Bałtycki (El Pistolero) zabutelkowany z dodatkiem 61g cukru na 14l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Uzupełnienie etykiet: #6 Kożlak: #7 Porter Bałtycki (El Pistolero): #10 American Amber Ale: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 #11 Pils Czeski (Mix vol.2) przelany na fermentację cichą 4oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) #12 American Pale Ale: 14.05.2014r. Zasyp: Pilzneński 2,2kg Wiedeński 1,5kg Karmel Pils Steinbach 0,5kg Zacieranie: 52oC - 10min 62oC - 45min 72oC - 20min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Citra (13,6%aa) 25g 30' - Cascade (7,1%aa) 20g 5' - Cascade (7,1%aa) 30g IBU: 58 Fermentacja: 19l brzeczki 13oBlg zadane gęstwą Safale US-05 (pierwsze pokolenie po #10) w temp. 19oC 24.05.2014r. - 2oBlg przelane na cichą 01.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 95g cukru. Blg=2. Uwagi: Warzenie poszło bezproblemowo Edytowane 1 Czerwca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) #13 Witbier (Mix vol.2): 16.05.2014r. Zasyp: Pilzneński 2kg Pszenica 1,8kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie: 62oC - 30min 72oC - 50min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 25g 15' - starta skórka z pomarańczy 20g 10' - kolendra 15g 7' - curacao 20g 5' - starta skórka z pomarańczy 50g 5' - starta skórka z cytryny 13g IBU: 11 Fermentacja: 21l brzeczki 11oBlg zadane suchymi Brewferm Blanche w temp 26oC. Temp. fermentacji 21oC. 30.05.2014r. - 2,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 210g cukru. Uwagi: Witbier jest powtórką warki #8 w której pojawiła się kanaliza. Tym razem postanowiłem zaostrzyć reżim sanitarny W dodatku zmieniłem szczep drożdży z S-33 na Blanche gdyż te pierwsze też mogą dać w kość (popierdywanie ). Ostatni raz pracowałem z Curacao ! Przy transferze brzeczki po chmieleniu do chłodzenia ten szajs co rusz zatykał wężyk. W końcu okazało się że ze względów higieny trzeba było gotować brzeczkę jeszcze raz. I klapa (po raz drugi) znów nie ma pomarańczy a aromat podobny do d... . Mam nadzieję że to efekt drożdży i w butelkach się rozlezie. Na pewno natężenie "smrodku" mniejsze niż w pierwszej warce Wita. A czy to kanaliza to zobaczymy za kilkanaście dni. Edytowane 30 Maja 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 #12 American Pale Ale przelane na fermentację cichą w dniu 24.05.2014, drożdże zjadły do 2oBlg. Podczas fermentacji burzliwej piękna piana/czapa drożdżowa na wierzchu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 #13 Witbier zabutelkowany z dodatkiem 210g cukru drożdże zjadły do 2,5oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) #14 Robust Porter: 30.05.2014r. Zasyp: Pale Ale 3,4kg Karmelowy jasny 0,4kg Karmel Pils 0,4kg Czekoladowy 0,2kg Barwiący 0,2kg Zacieranie: 71oC-68oC - 90min 73oC - 10min (słody ciemne) 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Magnum 35g 20' - Lubelski 15g IBU: 55 Fermentacja: 20l brzeczki 14oBlg zadane gęstwą Safale US-05 (drugie pokolenie) w temp 26oC. 08.06.2014r. - przelane na cichą 3,5oBlg 17.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Uwagi: Warzenie odbywało się przez dwa dni. Wczoraj zacieranie i filtracja, dzisiaj chmielenie i zadanie drożdży. Brzeczka przez noc stała w spokoju, raczej nic nie powinno jej zagrozić gdyż była przed gotowaniem. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 #12 American Pale Ale zabutelkowana z dodatkiem 95g cukru na 19l piwa. Dodatkowo w ten weekend "ściągnąłem" uniwersalny wzór etykiet. Dzięki komercyjnemu browarowi Doctor Brew oznakowanie moich piw będzie łatwiejsze i szybsze. Z przyczyn oczywistych etykiety nie zostają upublicznione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) #15 Grodziskie: 03.06.2014r. Zasyp: Pszeniczny 1,3kg Wędzony 0,7kg Pilzneński 0,5kg Zacieranie: 62oC - 45min 72oC - 30min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 35g 15' - Lubelski 15g IBU: 25 Fermentacja: 16l brzeczki 8oBlg zadane suchymi Safbrew S-33 w temp 26oC. 13.06.2014r. - 2oBlg zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru. Uwagi: Strasznie mała wydajność tylko 16l z obiecywanych 20l Edytowane 13 Czerwca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 #14 Robust Porter przelany wczoraj na cichą fermentację 3,5oBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 #11 Pils Czeski (Mix vol.2) zabutelkowany z dodatkiem 115g cukru, drożdże na cichej dojadły do 3oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 #9 Marcowe zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru i łyżeczki gęstwy Saflager S-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 #15 Grodziskie zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru. Drożdże przejadły do 2oBlg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się