Skocz do zawartości

Browar Pod Skałą


Rekomendowane odpowiedzi

#9 Marcowe:

31.03.2014r.

 

Zasyp:

Monachijski 2,5kg

Pilzneński 1,3kg

Karmelowy jasny 0,5kg

 

Zacieranie:

63oC - 15min

-> 1/3 73oC - 10min

100oC - 15min

73oC - 40min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

60' - Marynka 30g

10' - Lubelski 15g

IBU: 32

 

Fermentacja:

19l brzeczki 15oBlg zadane suchymi Saflager S-23 w temp. 16oC.

23.04.2014r - 4oBlg przelane do leżakownia, ostatnie 4 dni fermentacji przerwa diacetylowa w 16oC.

10.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru.

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Witbier zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Drożdże zeszły do 4oBlg. Przez pierwsze dwa dni fermentacji myślałem że wyrwie rurkę od bulgotania - tak drożdże pohulały. Potem coś tam drgało, a po dwóch tygodniach burzliwej (bez cichej) przyszedł czas butelkować i ku mojemu zdziwieniu odczyt wskazał 4oBlg.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 American Amber Ale:

09.04.2014r.

 

Zasyp:

Pale Ale 3kg

Monachijski 1kg

Crystal 150 0,4kg

 

Zacieranie:

52oC - 10min

63oC - 40min

72oC - 35min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Amarillo (9,1%aa) 10g

30' - Mosaic (12%aa) 10g

15' - Amarillo 20g

5' - Mosaic 20g

chmielenie na zimno (cicha): Amarillo 20g i Mosaic 20g

IBU: 36

 

Fermentacja:

19l brzeczki 13oBlg zadane suchymi Safale US-05 w temp. 16oC :/

17.04.2014r - przelane na cichą 3oBlg + chmielenie na zimno.

24.04.2013r - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru, 2,5oBlg.

 

Uwagi:

10 warka na koncie więc można mówić o skromnym jubileuszu :lol: W sumie ładnie się złożyło gdyż po raz pierwszy miałem kontakt z amerykańskim chmielem przy warzeniu.

Ciekaw jestem jak drożdże poradzą sobie przy tak niskiej temp. zadania (16oC). Niestety za bardzo schłodziłem brzeczkę, ale co mają nie dać rady, przecież w przeciągu paru godzin temperatura brzeczki wyrówna się z temp. pokojową.

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na fermentorze temp. skoczyła już do 19oC.

 

W 13-14oC to mi fermentował Pils na W34/70, gdy warunki atmosferyczne były niekorzystne, a tutaj mówicie o górnej fermentacji :D.

Na szczęście dolniaki przeniesione już w odpowiednie dla nich miejsce jakim jest lodówka i styropianowy box.

 

No niestety bez naszej ingerencji jesteśmy bezsilni wobec pogody. Lato - upał: na ale za dużo o lagerach nie wspomnę. Zima - zimno: dla lagerów idealnie (można nawet je leżakować). A dla ejli optymalną temp. można otrzymać na wiosnę i jesień.

Jak widać jesteśmy tak wybredni, że chcemy warzyć każdy styl o każdej porze roku i wtedy trzeba kombinować :P

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wieść wiejska:

 

23.04.2014r.

#6 Koźlak zabutelkowany z dodatkiem 81g cukru i łyżeczki gęstwy Saflager S-23.

#9 Marcowe przelane do leżakowania. Drożdże przejadły do 4oBlg. W trakcie fermentacji burzliwej ostatnie 4 dni d-rest w temp. 16oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Pils Czeski (Mix vol.2):

26.04.2014r.

 

Zasyp:

Pilzneński czeski klepiskowy 4kg

Monachijski 1kg

 

Zacieranie:

55 oC - wsypane słody i od razu dekokcja

dekokt 1: 62oC - 15min

72oC - 15min

100oC - 15min

62oC - wlanie dekoktu 1 do zacieru

dekokt 2: 72oC - 15min

100oC - 15min

72oC - 30min (wlanie dekoktu 2 do zacieru)

78oC - mash out

 

Chmielenie:

90' - gotowanie

60' - Magnum 25g

30' - Saaz 20g

15' - Saaz 10g

5' - Saaz 20g

IBU: 35

 

Fermentacja:

24l brzeczki 13oBlg zadane gęstwą Saflager S-23 (pierwsze pokolenie po #9 Marcowe) w temp. 14oC.

14.05.2014r. - przelane na cichą 4oBlg.

09.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 3oBlg.

 

Uwagi:

Podczas gotowania sporo odparowało więc w 15min dodane 4l zimnej wody. A i tak było z mało i trzeba było robić HGB.

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#12 American Pale Ale:

14.05.2014r.

 

Zasyp:

Pilzneński 2,2kg

Wiedeński 1,5kg

Karmel Pils Steinbach 0,5kg

 

Zacieranie:

52oC - 10min

62oC - 45min

72oC - 20min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Citra (13,6%aa) 25g

30' - Cascade (7,1%aa) 20g

5' - Cascade (7,1%aa) 30g

IBU: 58

 

Fermentacja:

19l brzeczki 13oBlg zadane gęstwą Safale US-05 (pierwsze pokolenie po #10) w temp. 19oC

24.05.2014r. - 2oBlg przelane na cichą

01.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 95g cukru. Blg=2.

 

Uwagi:

Warzenie poszło bezproblemowo :beer:

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#13 Witbier (Mix vol.2):

16.05.2014r.

 

Zasyp:

Pilzneński 2kg

Pszenica 1,8kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

Zacieranie:

62oC - 30min

72oC - 50min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 25g

15' - starta skórka z pomarańczy 20g

10' - kolendra 15g

7' - curacao 20g

5' - starta skórka z pomarańczy 50g

5' - starta skórka z cytryny 13g

IBU: 11

 

Fermentacja:

21l brzeczki 11oBlg zadane suchymi Brewferm Blanche w temp 26oC. Temp. fermentacji 21oC.

30.05.2014r. - 2,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 210g cukru.

 

Uwagi:

Witbier jest powtórką warki #8 w której pojawiła się kanaliza. Tym razem postanowiłem zaostrzyć reżim sanitarny :P W dodatku zmieniłem szczep drożdży z S-33 na Blanche gdyż te pierwsze też mogą dać w kość (popierdywanie :lol: ).

Ostatni raz pracowałem z Curacao :mad:! Przy transferze brzeczki po chmieleniu do chłodzenia ten szajs co rusz zatykał wężyk. W końcu okazało się że ze względów higieny trzeba było gotować brzeczkę jeszcze raz.

 

I klapa (po raz drugi) znów nie ma pomarańczy a aromat podobny do d... . Mam nadzieję że to efekt drożdży i w butelkach się rozlezie. Na pewno natężenie "smrodku" mniejsze niż w pierwszej warce Wita. A czy to kanaliza to zobaczymy za kilkanaście dni.

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#12 American Pale Ale przelane na fermentację cichą w dniu 24.05.2014, drożdże zjadły do 2oBlg. Podczas fermentacji burzliwej piękna piana/czapa drożdżowa na wierzchu piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 Robust Porter:

30.05.2014r.

 

Zasyp:

Pale Ale 3,4kg

Karmelowy jasny 0,4kg

Karmel Pils 0,4kg

Czekoladowy 0,2kg

Barwiący 0,2kg

 

Zacieranie:

71oC-68oC - 90min

73oC - 10min (słody ciemne)

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Magnum 35g

20' - Lubelski 15g

IBU: 55

 

Fermentacja:

20l brzeczki 14oBlg zadane gęstwą Safale US-05 (drugie pokolenie) w temp 26oC.

08.06.2014r. - przelane na cichą 3,5oBlg

17.06.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru.

 

Uwagi:

Warzenie odbywało się przez dwa dni. Wczoraj zacieranie i filtracja, dzisiaj chmielenie i zadanie drożdży. Brzeczka przez noc stała w spokoju, raczej nic nie powinno jej zagrozić gdyż była przed gotowaniem.

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 American Pale Ale zabutelkowana z dodatkiem 95g cukru na 19l piwa.

 

Dodatkowo w ten weekend "ściągnąłem" uniwersalny wzór etykiet. Dzięki komercyjnemu browarowi Doctor Brew oznakowanie moich piw będzie łatwiejsze i szybsze. Z przyczyn oczywistych etykiety nie zostają upublicznione :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 Grodziskie:

03.06.2014r.

 

Zasyp:

Pszeniczny 1,3kg

Wędzony 0,7kg

Pilzneński 0,5kg

 

Zacieranie:

62oC - 45min

72oC - 30min

78oC - mash out

 

Chmielenie:

60' - Lubelski 35g

15' - Lubelski 15g

IBU: 25

 

Fermentacja:

16l brzeczki 8oBlg zadane suchymi Safbrew S-33 w temp 26oC.

13.06.2014r. - 2oBlg zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru.

 

Uwagi:

Strasznie mała wydajność tylko 16l z obiecywanych 20l :roll:

Edytowane przez Rider
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.