Rider Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 #14 Robust Porter zabutelkowany z dodatkiem 90g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 (edytowane) #16 American India Pale Ale (Single Hop Centennial): 09.07.2014r. Zasyp: Pale Ale 5kg Cara Blond 0,4kg Zacieranie: 66oC - 60min 76oC - 10min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Centennial 35g (10,2%aa) 30' - Centennial 15g 10' - Centennial 20g 5' - Centennial 25g 1' - Centennial 5g IBU: 62 Fermentacja: 17l brzeczki 17oBlg zadane gęstwą Safale US-05 w temp 20oC. 25.07.2014r. - 3,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 55g cukru. Uwagi: Warzenie podzielone na dwa dni wczoraj zacieranie, filtracja i chmielenie; przez noc chłodzenie brzeczki a dzisiaj zadanie drożdży. Edytowane 25 Lipca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 #16 American India Pale Ale zabutelkowane z dodatkiem 55g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Letnia przerwa minęła więc czas zacząć działać w browarze od nowa #17 Ale Święta: 13.10.2014r. Zasyp: Pale Ale 2kg Monachijski 2kg Karmelowy ciemny 0,4kg Caramunich 0,4kg Czekoladowy 0,2kg Barwiący 0,2kg Przyprawy: 25g skórki pomarańczy 10g przyprawy do piernika 5g zmielonych goździków 5g cynamonu 3g imbiru 2g gałki muszkatołowej Zacieranie: 52-58oC - 10min 62oC - 55min 72oC - 20min 78oC - mash out Wsypanie ciemnych słodów na filtrację. Chmielenie: 60' - Magnum 25g 15' - przyprawy IBU: 33 Fermentacja: 20l brzeczki 14oBlg zadane uwodnionymi Safale US-05 w temp. 22oC. 22.10.2014r. - przelane na cichą 4oBlg. 01.11.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru 3oBlg. Uwagi: Skleroza nie boli! Zapomniałem o dodaniu ciemnych słodów (czekoladowego i barwiącego) przed mash outem, zorientowałem się dopiero jak zacier czekał na filtracje. Nie chciało mi się przenosić do gara na kuchenkę i podgrzewać więc słody oddały swe wdzięki w filtracie - mam nadzieję że oddały Edytowane 2 Listopada 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) #18 Weizen: 23.10.2014r. Zasyp: Pilzneński 2,1kg Pszeniczny 1,9kg Zacieranie: 45oC - 15min 63oC - -> 1/3 73oC - 10min 100oC - 15min 73oC - 45min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 15g IBU: 10 Fermentacja: 19l brzeczki 12oBlg zadane uwodnionymi Safbrew WB-06 w temp. 23oC. 02.11.2014r. - zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 2oBlg. Edytowane 3 Listopada 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Naszło mnie na nalewki, będzie jak znalazł na grudniowe święta. Porterówka: 1x 0,7l z warki #7 Porter Bałtycki 1x 0,7l Żywiec Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) #19 Weizenbock: 11.11.2014r. Zasyp: Pszeniczny 3 kg Pilzneński 1,2kg Monachijski 1,2kg Karmelowy jasny 0,5kg Karmelowy ciemny 0,2kg Zacieranie: 43oC - 15min 63oC - 1/3 -> 73oC - 10min 100oC - 15min 73oC - 45min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 25g IBU: 15 Fermentacja: 21l brzeczki 16oBlg zadane gęstwą Safbrew WB-06 w temp 22oC. 25.11.2014r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) #20 American India Pale Ale: 03.03.2015r. Zasyp: Pale Ale 5,7kg Cara Gold 0,5kg Pszeniczny 0,2kg Zacieranie: 62oC - 50min 71oC - 10min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Warrior 20g (15,1%aa) 15' - Simcoe 20g (11,4%aa) 10' - Amarillo 30g (8,9%aa) 5' - Amarillo 20g IBU: 52 Fermentacja: 20l brzeczki 17oBlg zadane suchymi Safale US-05, temp 23oC. 16.03.2015r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Uwagi: Pierwsze piwerko w 2015r. Brak gęstwy i zahartowania drożdży w mniej kalorycznie brzeczce, ale po 12h po zadaniu już tam coś bulgocze Edytowane 16 Marca 2015 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) po długiej przerwie ... #21 American Wheat 25.08.2015r. Zasyp: Pszeniczny 2kg Pilzneński 2kg Cara Blond 0,2kg Zacieranie: 63oC - 50min 71oC - 30min 78oC - 5min Chmielenie: 60' - Equinox 10g 15' - Equinox 15g 5' - Equinox 25g IBU: 36 Fermentacja: 20l brzeczki 12oBlg zadane suchymi Safale US-05. Temperatura fermentacji 21oC 16.09.2015r. - zabutelkowane z dodatkiem 105g cukru Edytowane 28 Września 2015 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) #22 Pils 23.09.2015r. Zasyp: Pilzneński 3,7kg Monachijski 0,7kg Zacieranie: 55oC - dekokcja -> 62oC - 15min -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min 63oC -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min 72oC - 30min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Saaz 50g 30' - Saaz 30g 15' - Saaz 35g 5' - Saaz 35g IBU: 34 Fermentacja: 21l brzeczki 12oBlg zadane uwodnionymi Saflager W34/70. 15.10.2015r. - 3oBlg zabutelkowane z dodatkiem 96g cukru Edytowane 22 Listopada 2015 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) #23 Porter Bałtycki 15.10.2015r. Zasyp: Monachijski 3,8kg Pilzneński 2,1kg Karmelowy jasny 0,25kg Karmelowy ciemny 0,15kg Barwiący 0,1kg Zacieranie: 55oC - 5min 62oC - 30 min 72oC - 60min słody barwiące po 30min 78oC - mash out Chmielenie: 70' - gotowanie 60' - Marynka 30g 10% aa 15' - Lubelski 15g 4,5% aa IBU: 34 Fermentacja: 16l brzeczki 21oBlg zadane Saflager W34/70 po pilsie. Pzelane do tego samego fermentora 17.11.2015r. - 5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) #24 Milk Stout 28.01.2016r. Zasyp: Pale Ale 3,6kg Carramunich II 0,3kg Carafa I 0,2kg Carafa II 0,2kg Jęczmień palony 0,2kg Pszeniczny 0,1kg Zacieranie: 63oC - 60min 72oC - 15min + (jęczmień palony) 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Marynka 30g 10% aa 1' - Laktoza 500g IBU: 31 Fermentacja: 21,5l brzeczki 14oBlg zadane Safale S-04. 10.02.2016r. - butelkowanie 6oBlg z dodatkiem 94g cukru Edytowane 11 Lutego 2016 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) #25 Pils 11.02.2016r. Zasyp: Pilzneński 4kg Monachijski 0,5kg Zacieranie: 55oC: ->dekokcja: 62oC - 15min 72oC - 15min 100oC - 15 min 62oC: -> dekokcja 72oC - 15min 100oC - 15min 72oC - 30min 78oC - mash out Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - Marynka 15g 9,2%aa 30' - Marynka 10g 9,2%aa 15' - Marynka 20g 9,2%aa 5' - Marynka 25g 9,2%aa IBU: 42 Fermentacja: 21l brzeczki 12oBlg zadane Saflager W34/70 16.03.2016r. 2,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru Edytowane 18 Marca 2016 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 #26 Portret Bałtycki 17.03.2016r. Zasyp: Pilzneński 4kg Monachijski II 1,6kg Caramunich III 1kg Caraaroma 0,6kg Carafa 0,2kg Czekoladowy 1200 0,2kg Pszeniczny 0,1kg Zacieranie: 55oC - 5min 62oC - 30min 72oC - 60min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Marynka 30g 9,2%aa 15' - Marynka 20g 9,2%aa IBU: 33 Fermentacja: 16l brzeczki 24oBlg zadane gęstwą Saflager W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) REAKTYWACJA 2020 #27 Pils 24.02.2020 Zasyp, zacier i chmielenie takie samo jak z warki #25 pils Fermentacja: 20l brzeczki 13°Blg zadane Saflager W34/70 16.03.2020r. 4°Blg zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru #28 Porter Bałtycki 17.03.2020r. Zasyp, zacier i chmielenie takie samo jak z warki #26 Porter Bałtycki Fermentacja: 18,5l brzeczki 20°Blg zadane gęstwą Saflager W34/70 z pilsa 22.04 - 8°Blg przelane na cichą fermentację 30.05 - 8°Blg (nic nie dojadły) zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru Edytowane 30 Maja 2020 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Reaktywacja w wyniku pandemii czy jakiś inny powód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 @WiHuRa Wszystko po trochu, namowa znajomych, więcej wolnego czasu, stary sprzęt się kurzył i warto było go wykorzystać od nowa niż wyrzucić na śmietnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) #29 Weizen: 06.05.2020r. Zasyp: Pilzneński 2,2kg Pszeniczny 2kg Zacieranie: 45°C -> 15min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 15g Fermentacja: 18l brzeczki 11°Blg zadane drożdżami WB-06 24.05 - 2°Blg zabutelkowane z dodatkiem 170g cukru Edytowane 24 Maja 2020 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) #30 a'la Żytnie 24.05.2020r. Zasyp: Żytni karmelowy 2,2kg Pilzneński 2,2kg Monachijski 0,4kg Zacieranie: 45°C -> 30min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 25g Fermentacja: 17,5l brzeczki 12°Blg zadane gęstwą z #29 Weizen 08.06 - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru Edytowane 8 Czerwca 2020 przez Rider bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 (edytowane) #31 Pils 30.05.2020r. Zasyp: Pilzneński 3,7kg Monachijski 0.75kg Zacieranie: 55oC - dekokcja -> 62oC - 15min -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min 63oC -> 72oC - 15min -> 100oC - 15min 72oC - 30min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Saaz 50g 30' - Saaz 30g 15' - Saaz 35g 5' - Saaz 35g Fermentacja: 17.5l brzeczki 12°Blg zadane rozwodnionymi Saflager S-189 01.09.2020r. - 2,5°Blg zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru Edytowane 1 Września 2020 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) #32 Witbier 08.06.2020r. Zasyp: Pilzneński 3kg Pszeniczny 1kg Płatki owsiane błyskawicznie 0,4kg Płatki jęczmienne błyskawicznie 0,4kg Łuska ryżowa 0,1kg Zacieranie: 65-62°C -> 45min 75-72°C -> 55min 78°C -> mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 25g 2' - skórka z pomarańczy 170g 2' - skórka z cytryny 40g 2' - ziarna kolendry 10g Fermentacja: 20l brzeczki 12,5°Blg zadane rozwodnionymi Brewferm Blanche 19.06 - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 220g cukru, piwo zachwalone i spierniczone... Brewferum dały siarkowodór Uwagi: -pierwszy raz od wznowienia warzenia uzyskałem przyzwoitą wydajność. Podejrzewam że stoi za tym wydłużenie czasu zacierania i utrzymywanie wyższych temperatur 62-65°C i 72-75°C gdzie dawniej podgrzewałem do 62°C czekałem, temp. spadła o 5°C i już była lipa. Również wrzucenie słodów w odpowiednią temp. mogło przynieść efekt (ale tego pewien nie jestem) dawniej wrzucałem słody do zimnej wody i podgrzewałem do temp. zacierania. Z zasypu 4,8kg wyszło 20l o gęstości 12,5°Blg gdzie w poprzednich warkach z podobnego zasypu wychodziło o 2-3l brzeczki mniej. Jak dotąd nadmiernie nie interesowała mnie wydajność ale jutro sobie ją policzę dla każdej warki. -z racji tego że duży udział w chmieleniu miały skórki i ziarna postanowiłem wszystko (łącznie z chmielem) wrzucić do siatki muślinowej. Wnioski: smak i aromat brzeczki pochodzący z przypraw idealny, chmielu nie czuć może malutka goryczka ale taki styl piwa, dekantacja idealna, pozostały osad z chmielin 0,5l gdzie dotychczas przy średniej 70g granulatu chmielu osadu zostawało 2-3l. I tutaj zastanawiam się nad hopspiderem. -udało mi się tak zoptymalizować prace aby w 6h rozpocząć (przygotować)i zakończyć (umyć/posprzątać) na gotowo zarówno warzenie jak i butelkowanie poprzedniej warki. Dużo dała chłodnica (jak ja mogłem chłodzić w wannie albo na balkonie - masakra) problemem jest teraz grzanie wody i straty ciepła w zacieraniu. Edytowane 23 Czerwca 2020 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 1 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) #33 Pils 01.09.2020r. Zasyp: Pilzneński 5kg Zacieranie: 62°C -> 30min 72°C -> 60min 78°C -> mash out Chmielenie: 60' - Marynka 30g 5' - Saaz 30g 5' - Lubelski 20g Fermentacja: 20l brzeczki 12°Blg zadane rozwodnionymi Saflager W34/70 08.01.2021r. - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru. Uwagi: 4 miesiące fermentacji w jednym fermentorze, piwo się nie zepsuło, fermentowało w lodówce, droższe wymarły brzydkie i ciemnego koloru. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy się nagazuje. W smaku poprawne bez większych wad czy zakażeń. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 (edytowane) #34 Pszeniczne 08.01.2021r. Zasyp: Pszeniczny 3kg Pilzneński 2kg Monachijski 0,3kg Żytni karmelowy 0,1kg Zacieranie: 45°C -> 15min 55°C -> 15min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> mash out Chmielenie: 15' - Mosaic 10g Fermentacja: 22l brzeczki 13°Blg zadane rozwodnionymi WB-06 19.01.2021r. - 3°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru Uwagi: znudziły się hefeweizeny i tak powstaje wariacja, mocniejsze i pełniejsze na zimę, z dodatkiem Mosaica dla dodatkowego aromatu Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) #35 Weizen 19.01.2021r. Zasyp: Pszeniczny 3,1kg Pilzneński 2,5kg Monachijski 0,5kg Zacieranie: 45°C -> 15min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 11g Fermentacja: 22l brzeczki 12°Blg zadane gęstwą po poprzedniej warce #34 02.02.2021r. - 2,5°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru Edytowane 2 Lutego 2021 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) #36 Pszeniczne 02.02.2021r. Zasyp: Pszeniczny 3kg Pilzneński 2kg Monachijski 0,5kg Żytni karmelowy 0,2kg Zacieranie: 45°C -> 15min 62°C -> 30min 72°C -> 30min 78°C -> mash out Chmielenie: 15' - Mosaic 10g Fermentacja: 21l brzeczki 13°Blg zadane gęstwą WB-06 po Weizenie 08.03.2021r. - 1°Blg zabutelkowane z dodatkiem 230g cukru Edytowane 8 Marca 2021 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się