Rider Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Jakoś nie mogłem się zebrać do pisania tutaj swoich notatek. W końcu nadszedł ten czas gdy znudziła mi się tradycyjna metoda papierowych zapisków a wyparł ją postęp technologiczny Mam nadzieję że jedną z korzyści pisania tutaj będzie fachowa krytyka i pomoc reszty użytkowników. Browar pod skałą rozpoczął działalność warzelniczą 15.11.2013r. od Dry Stouta wraz z zestawem startowym z CP. #1 Dry Stout: 15.11.2013r. Zasyp: Pilzneński 3kg Monachijski 1kg Barwiący 0,2kg Jęczmień palony 0,3kg Zacieranie: 63 oC - 45' słody jasne 73 oC - 15' wsypanie słodów ciemnych i barwiących 78 oC - mash out Chmielenie: 40g Marynka - 60' Fermentacja: 20l brzeczki 12 oBlg - zadane drożdżami suchymi Danstar Nottingham w temp. ok. 20 oC 25.11.2013r. zeszło do ok 5oBlg przelanie na cichą 02.12.2013r. spadło na 4oBlg butelkowanie z dodatkiem cukru (nie pamiętam ile gram) Uwagi: Przy warzeniu chaos - jak przy pierwszej warce. Nie obyło się bez żadnych kłopotów. Największe były z temp. fermentacji, bardzo skakała 14-23 oC. Piwko na dzień dzisiejszy pijalne ale rewelacji nie ma. Jak na pierwsze warzenie ok. W kuchni spędziłem duuuużo czasu od 16-2 w nocy, większość czasu zajęła filtracja i chłodzenie brzeczki. Mimo to się nie zniechęciłem i przystąpiłem do dalszych czynów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 #2 Hefeweizen: 3.12.2013r. Zasyp: Pszeniczny 2,1 kg Pilzneński 1,9kg Zacieranie: - infuzyjne 45 oC - 15' 63 oC - 30' 73 oC - 30' 78 oC - mash out Chmielenie: 15g Lubelski - 60' Fermentacja: Wyszło tylko 18l brzeczki 12 oBlg (słaba wydajność?) zadane suchymi drożdżami Safbrew WB-06 w temp 22 oC. 10.12.2013r. przelanie na cichą 16.12.2013r. zeszło do 3 oBlg zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Uwagi: Niecały tydzień refermentacji w temp. pokojowej wystarczył do nagazowania. Piwo po dłuższym czasie (ok miesiąca) jednak zbytnio nagazowane. Weizen taki powinien być ale zdaje mi się że trochę przesadziłem z cukrem do refermentacji. I znów wystąpiły problemy z temperaturą fermentacji. Chcąc uzyskać aromat bananów piwko fermentowało sobie w temp 24-25 oC co spowodowało że uzyskało dziwny posmak. Czytałam że to może wynikać z obecności wyższych alkoholi które powstają po przekroczeniu górnej granicy temp. fermentacji drożdży Kolejny minus to to że piwo jest klarowne . Może przez to że dałem na cichą fermentacje bo w specyfikacji ten szczep drożdży ma małą flokulację. Problem jednak rozwiązuje zabełtanie końcówki z butelki i wlanie osadu drożdży. Żeby były też dobre strony to powiem że piwo było idealnym dodatkiem do świątecznych potraw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) #3 Pils czeski: 13.01.2014r. Zasyp: Pilzneński 3,5kg Monachijski 0,5kg Zacieranie: 63 oC - 20' 73 oC - 40' 78 oC - mash out Chmielenie: 90' - Marynka 20g 25' - Marynka 20g 5 ' - Lubelski 25g Fermentacja: 18l brzeczki 12 oBlg zadane suchymi Saflager W34/70 w temp 14 oC 5.02.2014r. lagerowanie przy 3 oBlg w lodówce w ok 2 oC 31.03.2014r. zabutelkowane z dodatkiem 55g cukru i jedną łyżeczką gęstwy. Uwagi: Drożdże bardzo dużo czasu potrzebowały na ruszenie z fermentacją dopiero po 2 dniach "raczyły się" wziąć za robotę. Jedna paczka to jednak mało ale się udało. Podczas leżakowania piwo zamarzło dwa razy. Edytowane 31 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) #4 Pale Ale/Bitter: 05.02.2014r. Zasyp: Pale Ale 3,8kg Karmelowy jasny 0,2kg Zacieranie: 67 oC - 75min 78 oC - mash out Chmielenie: 60' - Marynka 35g 15' - Lubelski 30g 5' - Lubelski 5g Fermentacja: 20l brzeczki 12 oBlg zadane suchymi Danstar Nottingham w temp 22 oC Temp. fermentacji burzliwej wzrastająca stopniowo od 18-21 oC. 10.02.2014r. Blg zeszło do 2 przelane na cichą 14.02.2014r. butelkowanie + 110g cukru Uwagi: Za bardzo nagazowany, prawdopodobnie za dużo cukru do refermentacji. Za to jaka piana!! Były propozycje zmiany stylu na belga ale już mało buteleczek zostało. Edytowane 10 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Browar działa pełną parą. Zwolnił się fermentor z kranikiem po bitterze oraz zebrałem gęstwę więc wziąłem się za kolejną warkę. #5 Coffee Milk Stout: 10.02.2014r. Zasyp: Monachijski 2kg Pilzneński 1,8kg Karmelowy jasny 0,3kg Karmelowy ciemny 0,3kg Jęczmień palony 0,3kg Barwiący 0,2kg Zacieranie: 63 oC - 45min słody jasne i 1/2 ciemnych 73 oC - 20min 1/2 ciemnych 78 oC - mash out Chmielenie: 60' - Marynka 40g 10' - Laktoza 500g 1' - kawa mielona Arabica 130g Fermentacja: 18l brzeczki 17 oBlg razem z laktozą, zadane świeżą gęstwą po #4 Bitter w temp 24 oC. 15.02.2014r. 7,5oBlg przelane na cichą 21.02.2014r. zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Uwagi: Lekki aldehyd octowy, jakieś tam jabłuszko wyczuwalne. Pełne słodkie deserowe. W aromacie i smaku wyraźna kawa. Sądzę że 100g/20l to odpowiednia ilość do uzyskania balansu. W tym wypadku kawa jest na pierwszym planie. Edytowane 12 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Czy to twoja receptura ,czy jakaś sprawdzona ,bo ostatnio dużo różnych przepisów krąży na to piwo,szczególnie ta ilość kawy jest różna.Napisz koniecznie jakie wyszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 @betiglo Też przeglądałem wiele receptur zanim zabrałem się za warzenie. Jednak moja jest pomieszana chyba z 4-5 różnych sposobów. I tak robię od #2 warki. Przeglądam co dana temp, chmiel i czas dają i układam pod siebie. Co do kawy to tyle miałem i wsypałem to co było, nawet specjalnie nie warzyłem, tak na oko szklanka zmielonej i resztka co w młynku została. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dlatego napisz koniecznie o wrazeniach smakowych.Ja ostatnio namierzyłam taką recepturę pilzneński-4kg Pszeniczny-0,5kg karmelowy-0,45kg jęczmień palony-125g chmiele 60'-marynka-2og 10'-Willamette-25g kawa 100g -pod koniec gotowania Laktoza [opcjonalnie-500g-dla wersji mild] Zacieranie jedno temperaturowe 67stopni/60min Receptury różne -jedno piwo- nie wiem do której się przymierzyć? Chciałabym tą warkę podzielić na pół -jedną część z dodatkiem laktozy ,drugą z samą kawą,dlatego ciekawa jestem twojej oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) #4 Pale Ale/Bitter zabutelkowane przy 2oBlg z dodatkiem ok 110g cukru. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) #5 Coffee Milk Stout przelane dzisiaj na cichą fermentacje 7,5 oBlg. Na później zapowiadam premierę etykiet Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) Tak jak zapowiadałem w temacie pojawiają się pierwsze etykiety: Czarny Brat (#1 Dry Stout), Royal Flush (#3 Pils), ZIO (#4 Pale Ale). Dla warki #2 Hefeweizen etykiety nie przewidziano z powodu wyczerpania asortymentu Premiera etykietki do Coffee Milk Stout za około tydzień po zbadaniu parametrów. P.S. Mogę zdradzić nazwę: Tetris Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Wczoraj miała miejsce pierwsza degustacja #4 Pale Ale po 5 dniach nagazowania w temp. pokojowej. Piwko się delikatnie nasyciło więc przeniosłem do piwniczki - tam reszta dojdzie. Z samej degustacji to jest katastrofa. PRZEchmielone! W aromacie sam chmiel w dodatku bardzo nie przyjemny. Na 100% pewien nie jestem ale są to wymiociny/stare skarpety (jak to mawia jeden z youtuberów). Smak przyzwoity delikatna słodowość ale znów na pierwszy plan wychodzi chmiel. Kurcze miał to być lekki bitter a wyszło "dobre" india pale ale. Z drugiej strony w zestawie CP ostrzegali że będą mocno gorzkie(nie sądziłem że aż tak) Jedynie na co teraz liczę to czas i że wraz z jego biegiem aromaty chmielowe się ulotnią. Obym tylko ja nie uschnął w oczekiwaniu. Za chwilę idę szykować butelki a jutro rozlew #5 Coffee Milk Stout. P.S. Awari uległo moje centrum dowodzenia(dysk twardy) i wszelki kontakt ze światem prowadzę przez komórkę a wszystkie dane poszły w pi... . Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) #5 Coffee Milk Stout zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 18l więc w celu zwiększenia objętości roztwór cukru i wody miał objętość 2l. 7,5 oBlg na cichej i nic nie zeszło niżej. Sądzę że spowodowane jest to dodatkiem laktozy i 18l brzeczki. Jutro coś uwarzymy Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Oj pogoda nie dopisuje na warzenie dolniaków Więc trzeba ich warzyć jak najwięcej i najszybciej! #6 Koźlak: 21.02.2014r. Zasyp: Monachijski 3kg Pilzneński 2kg Karmelowy jasny 0,75kg Karmelowy ciemny 0,25 Zacieranie: 63 oC - 15min -> 1/3 73 oC - 10min 100 oC - 15min 73 oC - 60 min 78 oC - mash out Chmielenie: 90 ' - gotowanie 60' - Marynka 30g Fermentacja: 20l brzeczki 17oBlg zadane gęstwą Saflager W34/70 w temp. 13 st.C. Gęstwa pierwsze pokolenie po #3 Pils czeski. 10.03.2014r - 5oBlg przelane na cichą. 31.03.2014r - przelane do leżakowania w temp. ok 0-2oC. Drożdże zeszły na cichej do 4,5oBlg. 23.04.2014r - zabutelkowane z dodatkiem 81g cukru. Uwagi: Pod żadnym pozorem nie mieszajcie energicznie gotującej się brzeczki !! Grozi wylezieniem z gara! I właśnie takim sposobem straciłem dzisiaj ok 3-4l, potem jeszcze odparowało i aby uzyskać zaplanowane stężenie musiałem dolać 5l wody - czyli chmielenie odbywało się w 15l brzeczki. Nie obyło się bez strat: zbita szklana menzurka baimgometru Ale nie poddajemy się! W planach uwarzenie jeszcze kilku dolniaków: porter, marcowe i na pewno kolejny pils. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Dzisiaj premiera etykiety #5 Coffee Milk Stout z powodu problemów technicznych etykieta niezbyt dopracowana. No cóż czas goni więc taka musi być. Nazwa piwka: Tetris (#5 Coffee Milk Stout) Edytowane 24 Lutego 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 #6 Koźlak przelane dzisiaj na cichą zeszło do 5oBlg. Próbka smakowa zapowiada nieprzeciętne piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) #7 Porter Bałtycki (El Pistolero) 10.03.2014r. Zasyp: Monachijski 4kg Pilzneński 2,5kg Karmelowy jasny 0,5kg Karmelowy ciemny 0,35kg Barwiący 0,2kg Zacieranie: 55oC - 5min 64oC - 30min 72oC - 60min słód barwiące - 10min 78oC - mash out Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - Marynka 30g 15' - Lubelski 10g Fermentacja: 11.03.2014r. 15l brzeczki 24oBlg zadane gęstwą Saflager W34/70 w temp 12oC. Gęstwa drugie pokolenie po #3 Pils i #6 Koźlak 31.03.2014r. przelane na fermentację cichą 8oBlg. 09.05.2014r. zabutelkowane z dodatkiem 61g cukru na 14l piwa 8oBlg. Uwagi: Wyszedł strasznie gęsty zacier z racji tego że gar mam tylko 27l. Konsekwencją tego był okropny przebieg filtracji, jak krew z nosa Do tego musiałem jeszcze wyjechać z domu pozostawiając kadź filtracyjną w samotności. Po przyjeździe ponowne podgrzanie zacieru... i do kadzi, i przez oplot, i do gara i w końcu gotowanie (które teraz trwa). Drożdże zostaną zadane jutro gdy brzeczka ochłodzi się na strychu przez noc. Można powiedzieć że zostaną upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu. Z reszty wody wysłodkowej zrobiło się ok 12l jakiegoś cieńkusza Cieńkusz zostanie popełniony jutro. Edytowane 9 Maja 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 #7 Porter Bałtycki 15l / 24oBlg zadany gęstwą Saflager W34/70 (drugie pokolenie po pilsie i koźlaku). Drożdże bardzo żywe prawie rozsadziły słoik w lodówce. Po niespełna 2 godzinach podjęły pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) #7 1/2 Bardzo Brunatny Stout (BBS) 11.03.2014r. Z pozostałości w młócie z porteru udało się wycisnąć resztki i powstała warka 71/2 Chmielenie: 60' - Marynka 20g 10' - Lubelski 5g Fermentacja: ok. 9l brzeczki 11oBlg zadane gęstwą Danstar Nottingham w temp. 17oC. Gęstwa drugie pokolenie po #4 Pale Ale i #5 Coffee Milk Stout 15.03.2014r - 2,5 Blg przelane na cichą . Uwagi: Barwa brzeczki brązowa więc i styl odpowiedni musi być W aromacie nic nadzwyczajnego, w smaku uczucie ziemistości = Ściągający Edytowane 12 Maja 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Praktycznie wpis drugiej kategorii, teoretycznie jednak wszystko powinno być udokumentowane:-D #7,5 Bardzo Brunatny Stout (BBS) przelana na cichą fermentacja 2,5 Blg. Przemianowaniu uległa nazwa piwka. Ze względu na bardzo jasny kolor (jak na stouta) piwko nosi nazwę Bardzo Brunatny Stout (BBS). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 #7 1/2 BBS 2,5oBlg zabutelkowane z dodatkiem 28g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) #8 Witbier: 26.03.2014r. Zasyp: Pilzneński 2kg Pszenica 1,8kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie: 63oC - 45min 73oC - 70min 78oC - mash out Chmielenie: 60' - Lubelski 25g 15' - starta skórka pomarańczy 30g 10' - kolendra 15g 10' - curacao 5' - starta skórka pomarańczy 30g 5' - starta skórka cytryny 12g IBU: 10 Fermentacja: 19l brzeczki 11oBlg zadane suchymi Safbrew S-33 w temp. 19oC. 08.04.2014r. - 4oBlg zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Uwagi: Filtracja poszła o dziwo jak z nut. Wiele głosów słyszałem że surowce niesłodowane mogą zatkać filtracje. A tu chyba najlepsza filtracja i wysładzanie w dotychczasowej karierze piwowara. Za to miał miejsce fatalny transfer brzeczki po chmieleniu do fermentora na chłodzenie. Curacao wszystko zatykało. Nie byłem pewny próby jodowej i przedłużałem zacieranie o "kilka" minut. Zapomniałem również od początku zacierania dodać płatków owsianych i wsypałem je dopiero po 20min. Przed zadaniem drożdży super aromat cytrusów w smaku jak i zapachu. Drożdże strasznie mało zjadły, chodź przez dwa pierwsze dni fermentacji hulały aż miło. Mimo to zabutelkowałem w końcu 2 tyg. fermentowało. W ostateczności w aromacie wyszła kanaliza Edytowane 12 Maja 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Ostatni dzień marca tradycyjnie oznacza koniec sezonu warzelniczego - Ale nie dla mnie Jednak aby tradycji stało się zadość dzisiaj warzymy piwo Marcowe oraz robimy porządki z resztą fermentujących piw. #7 Porter Bałtycki (El Pistolero) przelany na fermentację cichą, drożdże zeszły do 8oBlg i ani trochu więcej. #6 Koźlak przelany do leżakowania, drożdże zeszły do 4,5oBlg. Nie chciało mi się go butelkować więc postoi w zimnej lodówce z miesiąc. #3 Pils Czeski (Royal Flush) zabutelkowany z dodatkiem 55g cukru po prawie 2-miesiącach leżakowania w temp ok 0oC. Zobaczymy jakie wyjdzie bo zamarzło mi dwa razy w lodówce. Edytowane 31 Marca 2014 przez Rider Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ostatni dzień marca tradycyjnie oznacza koniec sezonu warzelniczego. A to jakaś nowa tradycja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ostatni dzień marca tradycyjnie oznacza koniec sezonu warzelniczego. A to jakaś nowa tradycja? Tak Na żartach się nie znacie... W gwoli ścisłości chodziło o piwo marcowe warzone w marcu (od tego w końcu pochodzi jego nazwa. A ta tradycja? Gdzieś tam mi się obiło o uszy. że owe piwo było dawniej ostatnim piwem które warzono na wiosnę (przed nadejściem upałów) gdyż lato gwarantowało infekcje etc. Czekano do września i rozpoczynano nowy sezon warzelniczy. Podobnie jak sezon polskiej Ekstraklasy (jesień-wiosna). No cóż, może mój kontekst mógł kogoś wprowadzić w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się