frc Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 W brzeczce sie wręcz gotowało. Temometry sprawne. Te drożdze stosuję 1 raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 burzliwa w 20 stopniach trwa dwa dni max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Zależy jakiego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Pozwolę sobie odświeżyć temat bo kwestia temperatury fermentacji ostatnio zaprzata intensywnie moją głowę. Co myślicie o tego typu termometrze --> http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=672182&gclid=Cj0KEQiAuf2lBRDW07y3z6f96awBEiQA0IngJozmCBRcXbOg9u8DYRp0PMk0ZzP0hMYUhpxrjqqVZBcaAiKs8P8HAQ Osobiście mam lekkie obawy co do kwestii utrzymania czystości takiego gadżetu oraz jego dezynfekcja. Wydaje mi się, że traktowanie tego sodą kaustyczną raczej odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Alkoholem dezynfekuj, powinno wytrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Pozwolę sobie odświeżyć temat bo kwestia temperatury fermentacji ostatnio zaprzata intensywnie moją głowę. Co myślicie o tego typu termometrze --> http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=672182&gclid=Cj0KEQiAuf2lBRDW07y3z6f96awBEiQA0IngJozmCBRcXbOg9u8DYRp0PMk0ZzP0hMYUhpxrjqqVZBcaAiKs8P8HAQ Osobiście mam lekkie obawy co do kwestii utrzymania czystości takiego gadżetu oraz jego dezynfekcja. Wydaje mi się, że traktowanie tego sodą kaustyczną raczej odpada. Po pierwsze NaOH służy raczej do mycia, nie do dezynfekcji. Po drugie zorientuj się czy to ma atest do spożywki i czy alkohol temu ustrojstwu nie szkodzi. Moim zdaniem kiepski pomysł... Ja bym tego do piwa nie włożył. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 kwestia temperatury fermentacji ostatnio zaprzata intensywnie moją głowę. Masz możliwość regulowania temp. fermetacji? ... jeśli nie, odpuść sobie pomiary, fermentuj w warunkach, które możesz uzyskać! Temperatura otoczenia (plus trochę, wynikające z... egzotermiki?) to Twoja temp. fermentacji. Nie stresuj się! Warz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Plus trochę czyli czasem może nawet plus 5 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 kwestia temperatury fermentacji ostatnio zaprzata intensywnie moją głowę. Masz możliwość regulowania temp. fermetacji? Nie mam kompletnej możliwości regulowania temp. fermentacji, ale mam pudło styropianowe i mogę w pewnym stopniu wpływać na temperaturę brzeczki modulując temp. otoczenia. Utrzymanie stałej temp. w pudle nie jest trudną sprawą, niestety nie jest to równoznaczne z utrzymaniem stałej temp. brzeczki. W moim odczuciu utrzymywanie stałej temp. w pudle na poziomie np. 15°C może być sporym problemem bo jak burzliwa ruszy to dostanę nagły skok temp., natomiast jak zacznie się kończyć to temp. brzeczki zacznie spadać, a z tego co mi wiadomo lepiej ją w tym momencie podnosić. Niestety żeby wiedzieć w jakim momencie zacząć ją podwyższać musiałbym znać temp. brzeczki a nie otoczenia, gdzie jest ona i tak na stałym poziomie. Warzę, cieszę się tym ale jestem takim typem, który dąży do perfekcji i hasło 'kolegom smakuje' nie jest dla mnie wystarczające. Żeby nikogo nie urazić nie potępiam w żadnym stopniu takiego podejścia, mam po prostu inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Warzę, cieszę się tym ale jestem takim typem, który dąży do perfekcji i hasło 'kolegom smakuje' nie jest dla mnie wystarczające. Żeby nikogo nie urazić nie potępiam w żadnym stopniu takiego podejścia, mam po prostu inne ... czyli szybko inwestuj w urządzenia do utrzymania temp. fermentorów! Inaczej z dążenia do perfekcji... niewiele wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja kiedyś montowałem sondę termometru elektronicznego w pokrywie fermentora, tak żeby była zanurzona w piwie. Taką sondę łatwo utrzymać w czystości. Ostatnio kontroluje tylko temp. otoczenia w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 ... czyli szybko inwestuj w urządzenia do utrzymania temp. fermentorów! Inaczej z dążenia do perfekcji... niewiele wyjdzie. Konkretna, fachowa i precyzyjna odpowiedź. Takiej właśnie potrzebowałem. Ja kiedyś montowałem sondę termometru elektronicznego w pokrywie fermentora, tak żeby była zanurzona w piwie. Taką sondę łatwo utrzymać w czystości. Ostatnio kontroluje tylko temp. otoczenia w lodówce. O takim rozwiązaniu z sondą właśnie myślałem. Jeśli mogę spytać dlaczego zrezygnowałeś z takiego rozwiązania? Brak wyczuwalnych efektów czy może jakiś inny powód? Masz jakiś konkretny schemat kontroli temp. otoczenia w lodówce czy cały czas utrzymujesz stałą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zrezygnowałem bo mam tylko jeden termometr i na razie wystarcza mi taki schemat. Przykład dla US-05. Brzeczka schłodzona do 15°C zaszczepiona trafia do lodówki gdzie temperatura jest ustawiona na 13°C. Kiedy skończy się faza wysokich krążków temperaturę powoli podnoszę do nawet 20°C. Po zakończonej fermentacji przelewam, lub nie, zależy czy potrzebuję gęstwę i czy chmielę na zimno. Wstawiam piwo do lodówki ustawionej na 2°C (Cold Crashing) i po paru dniach rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzięki wielkie za odpowiedź. Sam staram się postępować podobnie, choć jeszcze parę detali muszę dopracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się