aqbaq Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam, To mój pierwszy post na tym forum, mam za sobą jedną warkę z brwekita i zmotywowany porażką (infekcja) biorę się do drugiej. Chciałbym zrobić stouta owsianego, ale z uwagi na brak duzego garnka, mam 15l, postanowiłem spróbować częściowego zacierania, plan wygląda następująco: 1kg pilzeńskiego 1kg monachijskiego typ II 0,4 kg płatków owsianych błyskawicznych 0,25 palonego jęczmienia 0,25 Carafa I zacieranie chciałem przeprowadzić jedno temperaturowo w ok 68 stopniach przez godzinę w 10l wody potem filtracja (mam wężyk z oplotu) gotowanie + chmielenie: 40 g marynki 60 min 25 g East Kent Goldings 10 min + dodane oddzielnie już po chmieleniu 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal rozpuszczone w ok 10l wody tak żeby osiągnąć ~12,5 blg całości Drodze s-04 W razie czego mam jeszcze 0,5 kg słodu karmelowego 150 ze Strzegomia i 0,5 kg ekstraktu barwiącego WES. Co o tym sądzicie, może coś zmienić, na coś uważać ? zastanawiam się też czy jest sens sypania chmielu aromatycznego w stoucie ? z góry dziękuję za wszystkie uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Wszystko ok, tylko jak ten ekstrakt z wodą będziesz dodawał osobno to też go zagotuj. Edytowane 12 Lutego 2014 przez kantor aqbaq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqbaq Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki, a długo trzeba go gotować, w sensie tylko do wrzenia czy 10-15 min? Czy jest różnica którą część będę chmielił, bo tak teraz myślę, że jak bym chmielił tą część z ekstraktem, to pierwsza mogła by się już w tym czasie chłodzić. Edytowane 12 Lutego 2014 przez aqbaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Do wrzenia i z 5 minut, ja bym chmielił cześć zacieraną, bo w niej jest więcej rzeczy do odparowania (np DMS) i strącenia (np polifenole). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się