jakabzdura Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 po 24 godzinach przestało bulgotać i już 2 godziny cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly375 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 dociśnij pokrywę i nic nie ruszaj, mogła się obluzować (rozszczelnić). Cierpliwość popłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Pokusiło mnie żeby zajrzeć do środka, pobrałem próbkę i po zamknięciu fermentacja ruszyła od razu. Blg z 17 spadło do 8. Piwo ma zapach kawy z mlekiem, może takiego kakao rozpuszczonego w mleku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly375 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 czyli wszystko jest w porządku i najlepiej zapomnij o nim na jakiś czas, oczywiście próbkę pobierałeś zdezynfekowanym sprzętem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 przez minutę gotowałem chochelkę Wzrasta mi nadzieja na to że nie zainfekowałem drożdży przez trzymanie w niesterylnym pojemniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly375 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jak to mówi nasz kolega BROWAR TO NIE APTEKA pewnie wszystko będzie dobrze, mi przy pierwszej warce podczas przenoszenia zaciągnęło wody z rurki i nic się nie wydarzyło a przelewałem już na cichą, zapomniałem ją wyciągnąć przed przenoszeniem ale wszystko było ok, także cierpliwości i wytrwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Jak to mówi nasz kolega BROWAR TO NIE APTEKA Ale to dotyczy odmierzania wszystkiego z dokładnością do miligrama, a NIE kwestii reżimu sanitarnego. jakabzdrura - drożdże w niesterylnym pojemniku, niepotrzebne otwieranie wiadra, jesteś na dobrej drodze by coś się przyplątało... Edytowane 21 Lutego 2014 przez KosciaK bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Mam nadzieje że będzie dobrze, już nie ruszam przez kilka dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Już nie straszcie;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Już nie straszcie;) A mamy głaskać po główce i chwalić to, że ktoś niepotrzebnie naraża się na infekcję przez jakieś nieprzemyślane zachowania? Trzeba sobie wyrobić pewne nawyki, im szybciej tym lepiej. Po co uczyć się o infekcjach na własnych błędach i niepotrzebnie się na początku zniechęcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Ja tam lubię temat infekcja. Ładne zdjęcia się trafiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Piwo ma zapach kawy z mlekiem, może takiego kakao rozpuszczonego w mleku Podnieś temperaturę fermentacji na ostatnie dwa dni burzliwej. Posmaki "czegoś" z dodatkiem mleka to często diacetyl. ...I nie zaglądaj do młodego piwa. Martwi Cię lub świerzbi? Kup przeźroczysty fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Znowu przestało bulgotać, po otwarciu pojemnika bulgotało jak zwariowane i rano cisza. To jest normalne zjawisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Znowu przestało bulgotać, po otwarciu pojemnika bulgotało jak zwariowane i rano cisza. To jest normalne zjawisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Całkiem normalne! Nic się nie przejmuj. Czekaj cierpliwie. A co do bulgotania to za obserwację i wyznaczanie fermentacji na tej podstawie powinno się profilaktycznie bata stosować Pamiętaj, że plastikowe fermentory nie są w 100% szczelne i jeśli CO2 znajduje inne ujście niż, przez rurkę, to po co się męczyć... Po kilku warkach stwierdzisz, że rurka jest tylko dla ozdoby i będziesz jej używać tyko do cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ok, dziwne mi sie wydawało to że przestaje, po otwarciu wariuje i znowu przestaje, ale będę cierpliwy. W domu będę dopiero w niedziele wieczorem to będzie sobie spokojnie fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Po otwarciu znów zamykałeś i na chwilę się uszczelniało, dlatego bulgało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ja proponuję wprowadzić zakaz sprzedaży rurek;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 A ja proponuję pobieranie próbek bez otwierania pokrywy [zawsze to trochę mniejsze ryzyko zakażenia] Wyjmujemy rurkę i przez dziurkę w wiadrze rurką do karmienia pozajelitowego założoną na strzykawkę pobieramy próbkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Widzę przez fermentor że piana nie pojawiła się, zapach mleka, kawy z mlekiem. Wieko jest wypchane do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 przez minutę gotowałem chochelkę Wzrasta mi nadzieja na to że nie zainfekowałem drożdży przez trzymanie w niesterylnym pojemniku lepiej niż gotować ( a wypadało by dłużej niż 1-2 minuty) łyżkę lub inne szpargały zastosować CLO2 ( 1 litr koncentratu - > wychodzi 250L płynu do dezynfekcji który po tej 1 -2 minutach będzie o wiele skuteczniejszy niż gotowanie. koszt clo2 w koncentacie ok 35pln/litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Dzisiaj tydzień mija .Zastanawiam się czy zlać na cicha, zmierzyłem blg - 5. Z fermentatora zapach kawy z mlekiem, mleka ale już z próbki zapach lekko słodki i palony. W smaku też "paloność", nie czuć kwasy ani niczego dziwnego. Wygląda jak na zdjęciu wcześniejszym, tylko piany trochę mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Chłopie, wszyscy mówią żeby sprawdzić w odstępach kilkudniowych. Jeśli się nie zmieni to zalewaj. W innym przypadku czekaj. Jeśli jesteś niecierpliwy i chcesz się napić piwa to idź do sklepu. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Dzisiaj tydzień mija .Zastanawiam się czy zlać na cicha, zmierzyłem blg - 5. Z fermentatora zapach kawy z mlekiem, mleka ale już z próbki zapach lekko słodki i palony. W smaku też "paloność", nie czuć kwasy ani niczego dziwnego. Wygląda jak na zdjęciu wcześniejszym, tylko piany trochę mniej. drożdze s33 potrafią tak odfermentować do 5blg - wiec tak jak kolega wczesniej powiedział sprawdz cukromierzem w niewielkim odstępie 1-2 dni i decyduj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Blg dalej 5 to przelałem na cichą, a z rozpędu zrobiłem nowe wczoraj Skład; 1,5 kg pale ale strzegom 1 kg pale ale castle 1 kg monachijski 0,5 kg pilzneński 150 g jęczmień palony 200 g kawowy ciemny 200 g Abbey 45 120 g czekoladowy 50 g karmelowy ciemny 250 g płatki jęczmienne 70 minut w około 65 stopniach Dodanie słodów ciemnych 15 minut w 72 stopniach Chmielenie: - na 70 minut Marynka 15 g - na 60 minut Bramling 10 g - na 30 minut Pilgrim 15 g - na 15 minut Lubelski 10 g - na 10 minut dr Rudi 10 g Wyszło ok 15 litrów 18 Blg Drożdże Safale S-04 Po 10 godzinach od zadania drożdży przez fermentor widać 3 cm pianę i piwo ładnie pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się