Estakada Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Witam. Robię moją drugą warkę - Stout od gozdawy. Z racji, że jestem panikarz robiłem wszystko z instrukcją, jednak w zamotaniu zrobiłem jedną, mam nadzieje, że nie bardzo głupią, rzecz. Gdy wsypałem drożdże do letniej wody zamieszałem je. Dopiero później, na Waszym wiki, doczytałem, że nie należy ich mieszać. Drożdże niedługo powinny wystartować i na razie nie wiem czy będzie to miało jakiś wpływ. Proszę jednak o o opinie jak może to się skończyć. I, jeżeli można, o wytłumaczenie dlaczego ich się nie miesza. Pozdrawiam Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 do letniej wody ile °C miała ta woda? Wiele razy mieszałem drożdże i startowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estakada Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 O to już mnie uspokoiłeś W granicach 18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Będzie dobrze. do 24h powinny ruszyć. Estakada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Mogły się poczuć lekko zmieszane. Nie wróżę nic dobrego jeśli ich nie przeprosisz;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Estakada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 ło północy czarnego koguta zabić, na rozstajnych drogach siedym razy nade łbe nim zamajtać, lewą ręką w prawe jajo dwa razy się podrapać, zdrowaśkę na jednej nodze odmówić, zapić jednym tyskim i rano bulgotanie w lewym i prawym uchu z rurki usłyszysz. Będzie dobrze, nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 woda mogła być cieplejsza ,brzeczka ile będzie miała 18C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To ja przy okazji pytania kolegi zapytam również o praktykę mieszania drożdży. Bo jak rehydratyzuję suche drożdże to zawsze zamieszam po zadaniu drożdży do wody, odstawiam na ok 20-40 min i po napowiertezeniu brzeczki wlewam je do fermentora. Na logikę wydaje się to nie mieć żadnego znaczenia, więc pytanie jest następujące- mieszać, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ja zawsze mieszam, drożdże do namnożenia potrzebują tlenu, później już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Większość producentów sugeruje najpierw rozsypać drożdże, a dopiero jak się zanurzą w wodzie (kilka minut) zamieszać je. Ja zawsze mieszam, drożdże do namnożenia potrzebują tlenu ale tu mowa o uwadnianiu, a nie namnażaniu drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Ja również mieszam drożdże, później bez "zaglądania" leżą sobie godzinkę. Ostatnio zamieszałem je gdy miały temperaturę 23'c i po ok. 12 godzinach ruszyła fermentacja. Edytowane 18 Lutego 2014 przez SebaGdynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Hmm też sobie uświadomiłem, że ostatnio przy uwadnianiu zamieszałem swoje Nottinghamy... mało tego, wcześniej do ciepłej wody zapodałem łyżkę ekstraktu słodowego. Efekt był taki, że po 15 minutach piana wychodziła już ze szklanki na spacer, a po zadaniu tego wieczorem do fermentora, już rano śmigały jak szalone. Wniosek? Chyba wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi