areks1111 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) witam Opiszę problem tak: zaszczepiłem mojego pilsa gęstwą urquell lager wyeasta i farmentacja przebiegła prawidłowo z 12 zeszło do 2,5 blg, aczkolwiek piwa po prawie miesiącu już refermentacji w butelkach wogóle się nienagazowały??!! (brat trzymał w ciepłym to mu się popsuły zamist nagazować) oczwywiście zebrałem gęstwę z w/w warki i tydzień temu chciałem zaszczepić nią kolejnego pilsa... i drożdże nie ruszyły...(musiałem awaryjnie użyć suchych) coś nie tak z tymi urquelami. Co mogło być przyczyną ich zgonu?? Prawdopodobnie padły jeszcze w fermentatorach. Zrobiłem kilkadziesiąt warek i nigdy takie coś mnie nie spotkało. pozdrawiam a. Edytowane 15 Lutego 2014 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Czy lagerowałeś to piwo ew. zastosowałeś długą cichą?? W jakiej temp trzymałeś piwo? Bodajże coder poradził sobie kiedyś z takim problemem wstrzykując do każdej butelki odrobinę gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) Czy lagerowałeś to piwo ew. zastosowałeś długą cichą?? W jakiej temp trzymałeś piwo? Bodajże coder poradził sobie kiedyś z takim problemem wstrzykując do każdej butelki odrobinę gęstwy. tak, była 3tyg cicha w ok 5-10 stopniach, ciągle stoi w ok 10 st i fermentowało też w 10st, refermentacja też była w 10 st i chyba tylko dlago że temp. jest niska jeszcze się nie zepsuło. zastanawiam się czy nie pootwierać wszystkich butelek, wlać do kega i nagazować sztucznie, ew. nową gęstwą??? ale pytanie jest... dlaczego te drożdże zdechły?? Edytowane 15 Lutego 2014 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Kup saszetkę suchych drożdży, otwórz kilka butelek i do każdej nasyp kilka granulek drożdży. Ponownie zakapsluj i przenies do temp pokojowej. Po tygodniu zobacz czy sie nagazowało piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 strasznie dziwne, robię ta tych drożdżach od jakiś 4 lat przynajmniej po 3-4warki w sezonie i nigdy czegoś takiego nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) strasznie dziwne no własnie, ja też w poprzednich sezonach robiłem dobre piwa na urquelach i niebyło problemów. Wogóle nigdy z gęstwami nie było problemów - zawsze startowały... a teraz taka lipa.. próbuję dociec przyczyny... Edytowane 15 Lutego 2014 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 płukałeś czymś gęstwę (ClO2), może zbyt długo leżała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 płukałeś czymś gęstwę (ClO2), może zbyt długo leżała? nie płukałem niczym, i nie leża zbyt długo gdyż problem występuje już w refermentacji .. skoro burzliwa poszła ok ... drożdże musiały zginąć na cichej prawdopodobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Bakterie beztlenowe zjadły cały cukier i drożdże nie miały co przefermentować. Piwo nie ma zalegającej goryczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Bakterie beztlenowe zjadły cały cukier i drożdże nie miały co przefermentować. Piwo nie ma zalegającej goryczki? góryczki od infekcji nie wyczuwam, natomiast jak potrząsnę butelką widać charakterystyczne rozmycie rozpuszczonego (nieprzetrawionego) cukru. Piwo w butelce klarowne, wszystkie drożdże opadnięte na dno. Po otwarciu gazu prawie brak. Rafał, a może to mieć związek z zbyt niską temp. na cichej?? 5 stopni?? cicha ok 3 tyg. może je zahibernowało jakoś albo coś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Zbyt niska temp mogła jedynie zminimalizować ilość drożdży, nie ubić. Ile trwała refermentacja i w jakiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Zbyt niska temp mogła jedynie zminimalizować ilość drożdży, nie ubić. Ile trwała refermentacja i w jakiej temp? refermentacja miesiąc prawie, u mnie część partii w 10 stopniach , u brata druga częsć w temp pokojowej - piwo mu się zepsuło w butelkach, nienagazowało i zainfekowało. Dodam jeszcze, że po burzliwej gęstwy było mniej niż zwykle.. może tych drożdży było zamało od samego początku + niska temp na cichej + kiepska jakość dały taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Ja nadal obstawiam za beztlenowce które weszły do piwa przed lub podczas fermentacji. Rozlewałem klarowne piwa i zawsze się nagazowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Ja bym opinie Wesołego traktował poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 No dziwne, bardzo dziwne. Mała ilość drożdży po burzliwej, startowane z gęstwy, to tak jakby wcale sie nie rozmnożyły tylko jadły, jadły aż pozdychały, wszystkie. Czy może zupełnie zrezygnowałeś z napowietrzenia? Nie miałem nigdy czegoś takiego a przy Urqellach to już zupełnie bym się nie spodziewał, to najbardziej żywotny i stabilny w efektach, mimo złego traktowania, szczep dolniaków jaki znam. Bardzo jestem ciekaw. Trzeba jakiemuś fachowcowi od drożdży i posiewów buteleczkę podrzucić. Inaczej się chyba nie dowiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 W sumie rozwiąże to tylko posiew. Mnie też to dziwi, bo zazwyczaj nie dodawałem gęstwy ani nic takiego, rozlewałem klarowne dolniaki i nigdy nie miałem problemów z refermentacją - choćby z racji tego, że przy zlewaniu do fermentora rozlewowego zawsze piwo się trochę wzburzyło i trochę mętnego tam poszło. Jeśli pamiętasz ile BLG miało piwo przy rozlewie, to sprawdź ile ma teraz. Lekki wzrost będzie oznaczał nie przejedzony cukier - wtedy dobrze napowietrz piwo i wstaw do temperatury pokojowej - jeśli znów ruszą to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Dzięki Panowie za odpowiedzi. Napowietrzane było ok. Piwo jest dobre w smaku , chodziaż nienagazowane. Nagazuję szybko i wypiję póki się jeszcze da. Natomiast dwie butelki przenoszę do temp pokojowej do obserwacji. (brat cały czas trzymał na refermentacji w temp pokojowej i mówił, że nie dało się pić - bez gazu i zapach szamba). Oczywiście tą felerną gęstwą zaszczepiłem także ostatnie moje piwo (120litrów !!) niewystartowało i po 3 dniach i dodałem suchych ... wystartowało niemal od razu i dalej pracuje. Ciekawe co zniego będzie...obawiam się kolejnej wtopy jeżeli faktycznie doszło do infekcji beztlenowcami na burzliwej tej wczesniejszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jeśli brat miał takie jazdy, to masz odpowiedź: infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się