Jump to content

Ciemne palone piwo miodowe


Gorst

Recommended Posts

Pomysł:

Składniki:

1. 400g otrębów owsianych wyprażonych na patelni. (otręby, a nie płatki gdyż mają więcej białka co pozytywnie wpłynie na pianę przy sporej ilości miodu)

2. 1kg słodu pilzeńskiego Strzegom

3. 1kg słodu ciemnego Strzegom

4. 100g słodu barwiącego Strzegom

5. 0,5kg miodu gryczanego

6. sok z połowy małej cytryny

7. woda

 

drożdże górnej fermentacji: Safale-04

 

Zacieranie:

1. Zagotować miód w 5l wody w jednym garnku zbierając szumowiny, aż się lekko skarmelizuje.

2. Do drugiego wsypać słód, wyprażone otręby do 10l wody z sokiem z cytryny przy ~60°C.

3. Przerwa w 64°C: 60 minut

4. Dolanie zawartości pierwszego garnka do drugiego.

5. Przerwa w 72°C : 20 minut

 

Filtracja/wysładzanie:

 

Do uzyskania 15-17°Blg ~16l, nie więcej niż 19,5l.

 

Chmielenie:

Marynka 25g: 0-50 minut

Zatecky aromatyczny 15g: 50-80 minut.

Zatecky aromatyczny 10g na 8 minut przed końcem gotowania.

 

 

Czekam na wszelkie poprawki/sugestie. :)

Link to comment
Share on other sites

Pomysł:

Składniki:

1. 400g otrębów owsianych wyprażonych na patelni. (otręby, a nie płatki gdyż mają więcej białka co pozytywnie wpłynie na pianę przy sporej ilości miodu)

2. 1kg słodu pilzeńskiego Strzegom

3. 1kg słodu ciemnego Strzegom

4. 100g słodu barwiącego Strzegom

5. 0,5kg miodu gryczanego

6. sok z połowy małej cytryny

7. woda

 

drożdże górnej fermentacji: Safale-04

 

Zacieranie:

1. Zagotować miód w 5l wody w jednym garnku zbierając szumowiny, aż się lekko skarmelizuje.

2. Do drugiego wsypać słód, wyprażone otręby do 10l wody z sokiem z cytryny przy ~60°C.

3. Przerwa w 64°C: 60 minut

4. Dolanie zawartości pierwszego garnka do drugiego.

5. Przerwa w 72°C : 20 minut

 

Filtracja/wysładzanie:

 

Do uzyskania 15-17°Blg ~16l, nie więcej niż 19,5l.

 

Chmielenie:

Marynka 25g: 0-50 minut

Zatecky aromatyczny 15g: 50-80 minut.

Zatecky aromatyczny 10g na 8 minut przed końcem gotowania.

 

 

Czekam na wszelkie poprawki/sugestie. :)

1. Odradzam stosowanie otrębów. Otręby nie mają więcej białka niż płatki. A nawet jeśli, to jest to białko kompletnie nieprzydatne pod względem piwowarskim.

2. Rozumiem, że słód ciemny to monachijski. Tak?

3. Po jakiego grzyba chcesz dać sok z cytryny? Odradzam, chyba że robisz Desperadosa lub innego Gingersa.

 

Miód się nie skarmelizuje w temperaturze 60 °C.

Z takich ilości surowców nie uzyskasz 15 Blg. Brakuje ok. 1-1,5 słodu.

Co oznaczają te minuty przy chmieleniu? No i dlaczego ostatnia dawka akurat na 8 minut? :)

Link to comment
Share on other sites

1. W takim razie zamienię je na płatki. Co jest złego w białku z otrębów?

2. E-e, karmelowy ciemny. :)

3. Tak mała ilość soku z cytryny smaku raczej mocno nie zmieni, a czytałem gdzieś na angielskojęzycznym forum o takim sposobie zakwaszania brzeczki do lepszej ekstrakcji słodu i produktów niesłodowanych.

 

Miód będę gotować w innym garnku w ~100°C i doleję to później do reszty, żeby skokowo zwiększyć temperaturę.

Co do °Blg to będę musiał zmniejszyć ilość wody, albo zadowolić się ok 12°, bo póki co zapasów słodu nie powiększę.

 

Marynka od początku gotowania, po 50 minutach aromatyczny i pod koniec jeszcze raz aromatyczny - ten pod koniec to widziałem w jakimś przepisie na mocno aromatyzowane piwo. W sumie nawet nie wiem czemu tak. :)

Link to comment
Share on other sites

1. W takim razie zamienię je na płatki. Co jest złego w białku z otrębów?

2. E-e, karmelowy ciemny. :)

3. Tak mała ilość soku z cytryny smaku raczej mocno nie zmieni, a czytałem gdzieś na angielskojęzycznym forum o takim sposobie zakwaszania brzeczki do lepszej ekstrakcji słodu i produktów niesłodowanych.

 

Miód będę gotować w innym garnku w ~100°C i doleję to później do reszty, żeby skokowo zwiększyć temperaturę.

Co do °Blg to będę musiał zmniejszyć ilość wody, albo zadowolić się ok 12°, bo póki co zapasów słodu nie powiększę.

 

Marynka od początku gotowania, po 50 minutach aromatyczny i pod koniec jeszcze raz aromatyczny - ten pod koniec to widziałem w jakimś przepisie na mocno aromatyzowane piwo. W sumie nawet nie wiem czemu tak. :)

Skąd pomysł, żeby dodawać otrębów do zasypu? Otręby to łuska ziaren zbóż, nie nadają się do piwa. Po prostu o tym zapomnij i już.

Dużo za dużo tego karmelowego ciemnego. Maksymalnie daj 5%. Jak Ty w ogóle chciałeś zrobić piwo z kilograma słodu???

Widzę, że dopiero zaczynasz, tak więc nie baw się w żadne soki z żadnych cytryn.

 

A tak w ogóle to moim zdaniem cały przepis jest do bani. Zrób lepiej jakieś piwo ze sprawdzonych przepisów.

Link to comment
Share on other sites

Po co miód do zacierania?

Poprawka to że będziesz gotował w osobnym garnku.

Miód jak już to dodaj na sam koniec warzenia brzeczki, możesz nawet po wyłączeniu palnika.

Link to comment
Share on other sites

@Gorst:

Jak nie masz więcej słodów, możesz dodać surowców niesłodowanych np. płatków gryczanych lub pszennych. Właśnie zrobiłem piwo miodowe z kaszą gryczaną.

 

Dodawanie miodu to delikatna sprawa: miód jest pełen mikrobów, więc trzeba go trochę spasteryzować, ale też ma dużo ulotnych aromatów, więc nie należy go za długo grzać, trudno znaleźć złoty środek. Większośc przepisów dodaje miód na koniec gotowania.

 

Sok z cytryny: nie wiem czemu, ale zwykle się go nie używa. Ale jezeli będzie to tylko parę ml, nie powinien wnieść więcej posmaku niz taki np. kwas mlekowy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.