zasada Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Na Facebooku, powstała grupa: Setkowe warzenie. Ponieważ część użytkowników forum i portalu piwo.org nie korzysta z FB a w wątku o depozycie w Poznaniu zadeklarowali zainteresowanie ustaleniami, tworzę watek, aby nie zaśmiecać tamtego. W drugiej dobie działalności, grupa ma 56 członków, i obecnie trwają dwie ankiety - obydwie mają zakończyć się w piątek. Pierwsza, mająca za zadanie wyznaczyć termin pierwszego wspólnego warzenia (spośród zaproponowanych przez Setkę niedziel) dotychczas prowadzi 09.03 z 13 głosami. Kolejne są 23.02 z 7 i 02.09 z 3 głosami. Druga ma wyłonić styl piwa do pierwszego wspólnego uwarzenia. IPA/SRIPA ma 15 głosów, kolejne to ex equo z 7 głosami: Grodziskie i American Wheat. W osobnych wątkach następuje wymienianie surowców oraz sprzętów które użytkownicy mogliby użyczyć do wspólnego wykorzystania. Tyle raportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Się nie dziwię, że na 2.09 nikt się nie nastawia. Ciężko coś planować tyle naprzód A 8.03 jest spotkanie w Zielonej Górze, na które zawsze spora część piwowarów z Wlkp. jedzie. Jak dla mnie warzenie grodziskiego powinno być. Może ktoś drożdże oryginalne dostarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Wraz z końcem piątku, można ogłosić wyniki dwóch ankiet Data: z 15 głosami wygrał 09.03.2014. Styl: z 16 głosami wygrała IPA SRIPA. Teraz wybór receptury, znalezienie źródła surowców - tu w jednym z wątków trwają rozważania jak to ugryźć by było sprawiedliwie, oraz ustalenia sprzętowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Termin zaklepany. Tam nie napiszę więc mam nadzieję, że zasada weźmiesz pod uwagę. Citry mam ze 100gr i mogę przekazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Cieszę się bardzo z reaktywacji "tradycji" warzenia piwa w Setce. Tradycja co prawda była krótka, ale bardzo przyjemnie wspominam tych kilka spotkań przy warzeniu piwa. Ale do rzeczy. Zasada coś wspomniał o surowcach. Sprawiedliwość nie ma tu nic do rzeczy; Browar Szałpiw chciałby zasponsorować tę wskrzeszoną inicjatywę i dostarczyć ześrutowane słody oraz chmiel Citra i być może Chinook, ale muszę sprawdzić w chłodni czy jeszcze coś zostało. Proszę tylko podać ile i jakich słodów potrzeba. sebek i leech 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Cieszę się bardzo z reaktywacji "tradycji" warzenia piwa w Setce. Tradycja co prawda była krótka, ale bardzo przyjemnie wspominam tych kilka spotkań przy warzeniu piwa. Ale do rzeczy. Zasada coś wspomniał o surowcach. Sprawiedliwość nie ma tu nic do rzeczy; Browar Szałpiw chciałby zasponsorować tę wskrzeszoną inicjatywę i dostarczyć ześrutowane słody oraz chmiel Citra i być może Chinook, ale muszę sprawdzić w chłodni czy jeszcze coś zostało. Proszę tylko podać ile i jakich słodów potrzeba. Dobra wiadomość Dawajcie propozycje na AIPA. Ja ze swojej strony proponuje tak: 15blg 65IBU Jasny słód (pale ale lub pils) - 5kg Monach - 0,5kg Karmelowy jasny - 0,3kg Zacieranie: 60' - 67°C Gotowanie: 90' Chinook 25g - FWH Chinook 25g - 20' Citra 30g - 5' Citra 30g - 0' Chinook i Citra po 30g - Chmielenie na zimno. Drożdże US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Do ustalenia:Wielkość Warki Drożdże Zasyp Chmielenie Godzina potwierdzona: 11:00 Dla Browar Szałpiw ilość chmieli i słodu jest obojętna, tylko muszę wiedzieć jak najszybciej, co Janek ma zamówić, by przybyło na 9.03. Miałby ktoś może gęstwe na 9.03? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Jeśli piwo ma być pite w czasie kolejnego warzenia wspólnego to uważam, że 40 litrów minimum trza by zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Piszę się na wspólne warzenie. Mogę dostarczyć fermentor 40l i lidla. Będę zamawiał w hb surowce, jak było by coś potrzebne to piszcie w tym wątku, to dopiszę do zamówienia. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Krzysztoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ustaliliśmy zasyp: 42l 9 kg Pale Ale 0,8 kg Monachijski 1,1 kg Pszeniczny 0,1 kg Karmelowy 90 EBC 30,00 g Tomahawk [17,00 %] - Gotowanie 60,0 min 50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 10,0 min 50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 5,0 min 50,00 g Citra [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min 60,00 g Citra [12,00 %] - Chmielenie na Zimno 6,0 Dni 60,00 g Citra [12,00 %] - Chmielenie na Zimno 3,0 Dni 2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Start 9.03.2014 godzina 11:00 Edytowane 27 Lutego 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Ok. na dzień dzisiejszy będę choć charakter mojej pracy wszystko może zmienić Jako, że temat warzenia wyszedł od pomysłu na depozyt to czy tego dnia odbędzie się inauguracja tegoż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Zasugerowałem, żeby wziąć ze sobą jakieś piwo. Taki pre-depozyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Zasyp ustalony więc zgodnie z obietnicą słód przygotuję, chociaż myślę że z 11kg słodu to powinno być bardziej 60 litrów niż 40. Może wydajność będzie słaba, a jak nie to klienci będą musieli wypić resztę brzeczki - najlepiej po chmieleniu Ześrutować, czy chcecie przynieść śrutownik i pobawić się na miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Zasyp ustalony więc zgodnie z obietnicą słód przygotuję, chociaż myślę że z 11kg słodu to powinno być bardziej 60 litrów niż 40. Może wydajność będzie słaba, a jak nie to klienci będą musieli wypić resztę brzeczki - najlepiej po chmieleniu Ześrutować, czy chcecie przynieść śrutownik i pobawić się na miejscu? Taka wydajność to chyba w browarze:) ja mam średnio 70% liczone po amerykańsku. Słody lepiej jak będą ześrutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jak tam, impreza będzie? Czy ktoś wie ile osób potwierdziło uczestnictwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 tak, impreza będzie. Na FB zadeklarowało się 48 osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Słody i chmiele zostały dostarczone do Setki - reszta w rękach piwowarów! Do zobaczenia w niedzielę. sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 tak, impreza będzie. Na FB zadeklarowało się 48 osób. plus moja deklaracja w tym wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 To ja też postaram się. Rozumiem że to w Setce, a o której godzinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 o której godzinie? 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Weźcie jakieś swoje piwa, te udane i te nieudane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Miło mi było spotkać i poznać tylu piwowarów w jednym miejscu, posmakować bardziej, lub mniej udanych piw. Było to dla mnie ciekawe doświadczenie. Miłe dla mnie było też to, że mój Lager Rudnicki smakował przynajmniej kilku piwowarom.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Tak, Twój lager był całkiem smaczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/dev/beer Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Hej, minęło już 10 dni. Jak wygląda aktualna sytuacja piwa? Edytowane 20 Marca 2014 przez /dev/beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Pewnie już na cichej. Pojawiła się opcja wykładów na temat danego gatunku wraz z degustacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi