erulogoss Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Po kilku mniej lub bardziej udanych warkach w moich zapasach pozostały: monachijski I (Strzegom) - 2,5kg karmelowy 150 (Strzegom) - 650g karmelowy 600 (Strzegom) - 850g Co możecie zaproponować ? Jakie słody i chmiele zamówić ? Preferuję piwa górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Trochę mało danych podałeś. Nie są to jakieś wielkie zapasy, więc nie masz się czym martwić. Karmele na pewno nadadzą się do AIPA czy amber ale, choć też do przyciemnienia i nadania charaktaru innych stylów. Monach także dodaje pełni nie przyciemniając mocno koloru. Kombinuj albo napisz co konkretnie chciałbyś uwarzyć, to coś doradzimy. P.s. Pozdrawiam krajana. Edytowane 19 Lutego 2014 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) AIPA może nie będzie złym pomysłem, nawet 2 warki udałoby się zrobić jakbym dokupił 2x 5kg pale ale to zasyp mógłby wyglądać tak: pale ale - 5kg monach I - 1,25kg karmel 150 - 150g karmel 600 - 50g do tego dokupię Amarillo (200g) i Cascade (100g) - na 2 warki no i drożdże, tylko jakie: s-04 czy mauribrew ale ? nie wiem czy nie za ciemne wyjdzie to piwo... programami piwowarskimi jeszcze nie umiem się posługiwać też pozdrawiam, krajana szkoda, że tak daleko od siebie warzymy edit: co do obsługi programów to ściągnąłem BeerSmith2 i wg niego wychodzi mi barwa 9SRM (widełki są od 6 do 15SRM) pobawiłem się jeszcze troche beersmith'em i zasyp wyszedl taki: pale ale - 5kg (74,4%) monach I - 1,25kg (18,6%) karmel 150 - 325g (4,8%) karmel 600 - 150g (2,2%) wyszlo 13,2 SRM i chyba taki zrobię Edytowane 20 Lutego 2014 przez erulogoss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Według mnie karmel 600 EBC w ogóle nie pasuje do IPA. Czemu chcesz go tam wpakować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 karmel chciałem wrzucić na ostatnie 20min dla podbicia koloru... chyba za dużo smaków z niego nie powinno przejść do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 cytat z wiki: "Smak słodowy powinien być na niskim do średniego i jest generalnie czysty i słodowo słodki, aczkolwiek troszkę karmelowych czy tostowych smaków na niskim poziomie jest dopuszczalnych" wiele się czyta, że piwowarstwo tonie apteka jak czyścisz zapasy to nad czym się zastanawiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się