bnp Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Jak nie przekroczy tych 80°C to będzie git. Wszystkie przerwy po trochu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? Obiło mi się o uszy, że gdzieś w przemyśle tak robią. Ale dostajesz bardzo fermentowalną, wytrawną brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? a jeśli temperatura wzrośnie szybciej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 @coder no właśnie też mi się obiło ale nie wiem czy to było przy piwsku czy whisky Nie wydaje mi się że będzie wytrawne zakładając przyrost temp na przerwy wychodzi gdzieś koło 1:1 maltozowej do dekstrynujacej (tak spróbuję ustawić proces) @anteks no trochę przesadziłem z tym że wrócę za 1,5 h Proces będzie oczywiście nadzorowany termometrem, zegarkiem i jodyną ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło. to może zacieranie w lodówce turystycznej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać. ale zemnie leń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać. ale zemnie leń Wody się dolewa, zeby utrzymać stałą temperaturę, jak Ci nie zależy na powtarzalności , ustal temperaturę na 68* i zostaw na 1h. W lodówce spadnie gdzieś do 65*, zatrze się wszystko na pewno. Może nawet i w 1/2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 ja bym zaczął od większej temp 55-60°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 (edytowane) ja bym zaczął od większej temp 55-60°C a dlaczego 60°? Edytowane 23 Czerwca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się