bnp Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 Jak nie przekroczy tych 80°C to będzie git. Wszystkie przerwy po trochu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? Obiło mi się o uszy, że gdzieś w przemyśle tak robią. Ale dostajesz bardzo fermentowalną, wytrawną brzeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 Istnieje takie coś ? mam w planach zatrzeć w ten sposób, że do wody o temp ok 50 °C wsypię śrutę a następnie ustawie minimalny płomień palnika gazowego. W garze będzie mieszadło. Wrócę za ok 1,5 h gdy temp będzie ok 80 °C i przefiltruję zacier. Co o takim zacieraniu myślicie ? a jeśli temperatura wzrośnie szybciej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted June 21, 2009 Author Share Posted June 21, 2009 @coder no właśnie też mi się obiło ale nie wiem czy to było przy piwsku czy whisky Nie wydaje mi się że będzie wytrawne zakładając przyrost temp na przerwy wychodzi gdzieś koło 1:1 maltozowej do dekstrynujacej (tak spróbuję ustawić proces) @anteks no trochę przesadziłem z tym że wrócę za 1,5 h Proces będzie oczywiście nadzorowany termometrem, zegarkiem i jodyną ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 ponownie chcę sobie ułatwić proces zacierania. Wkurza mnie to śleńczenie przy garze i mieszanie by się nie przypaliło. to może zacieranie w lodówce turystycznej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted June 21, 2009 Author Share Posted June 21, 2009 lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać. ale zemnie leń Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 21, 2009 Share Posted June 21, 2009 lodówa odpada, wodę trzeba grzać i dolewać. ale zemnie leń Wody się dolewa, zeby utrzymać stałą temperaturę, jak Ci nie zależy na powtarzalności , ustal temperaturę na 68* i zostaw na 1h. W lodówce spadnie gdzieś do 65*, zatrze się wszystko na pewno. Może nawet i w 1/2h Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristof1984 Posted June 22, 2009 Share Posted June 22, 2009 ja bym zaczął od większej temp 55-60°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 (edited) ja bym zaczął od większej temp 55-60°C a dlaczego 60°? Edited June 23, 2009 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts