Ochlapus Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 No i witam ponownie. Postanowiłem, że przy jutrzejszym warzeniu AIPA popełnię od razu Dunkel Weizena tylko nie jestem pewny receptury. Prosiłbym o sprawdzenie czy jest wszystko ok. bo nie jestem przekonany czy aby 30g słodu czekoladowego wystarczy. Oto jaki mam zasyp: słody: - pszeniczny 2 kg, - monachijski typ II 1 kg, - pilzneński 1 kg, - pszeniczny czekoladowy 30g ?? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ja do dunkel weizena to dałbym trochę karmelowych aby piwo było bardziej pełne, sam palony to tylko trochę zwytrawni piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) No i witam ponownie. Postanowiłem, że przy jutrzejszym warzeniu AIPA popełnię od razu Dunkel Weizena tylko nie jestem pewny receptury. Prosiłbym o sprawdzenie czy jest wszystko ok. bo nie jestem przekonany czy aby 30g słodu czekoladowego wystarczy. Oto jaki mam zasyp: słody: - pszeniczny 2 kg, - monachijski typ II 1 kg, - pilzneński 1 kg, - pszeniczny czekoladowy 30g ?? Co o tym myślicie? Mało tego czekoladowego, a przy braku innych karmelowych ciemnych to i barwa piwa będzie słaba. Radził bym dać tak ok. 200 g tego czekoladowego. EDIT: kolega Kantor był szybszy. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Rafek00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Coś właśnie czułem że będzie mało tego czekoladowego. Dam jak kolega Rafek00 poleca 200gr. Jak ogólnie słód czekoladowy wpływa na smak piwa? Wnosi jakieś smaki czekolady czy to tylko dla nazwy koloru? Przejrzałem moje zasoby i mam kilka karmelowych na stanie: -carared -caramunich II i słód melanoidowy(wiem że to nie jest słód karmelowy ale podobno poprawia kolor) Co doradzicie? Chciałbym aby piwo nie miało bardzo wyraźnej słodowości ale chciałem je mocniej nachmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) i słód melanoidowy(wiem że to nie jest słód karmelowy ale podobno poprawia kolor) Tego nie używaj bo oprócz barwy, da Tobie również posmaki palonej skórki od chleba, a dunkelwaizenie to chyba nie potrzebne. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Chemik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się