geophagus Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 - Czy podana tutaj receptura ma jakieś odniesienie do Saisona komercyjnego? np. Saison Dupont? planuje zrobić Saisona jako klona jakiegoś przykładu komercyjnego w ramach odniesienia:) Jeśli chcesz celować w coś w stylu Dupont, moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby komplikowania zasypu. Do produkcji tegoż używa się 100% słodu pilzeńskiego oraz chmieli EKG oraz właśnie Styrian Goldings. Sekret zaś polega na właściwej fermentacji w temperaturze przekraczającej 30°C, ponoć szczepem Wyeast 3724 Saison. Dlatego też swoje kolejne piwa w tym mam zamiar upraszczać, charakter saisonowy i tak jest determinowany poprzez dobór szczepu i odpowiednią temperaturę fermentacji. Choć muszę zaznaczyć iż z powyższej, "klasycznej" receptury nie korzystałem i nie mogę do niej odnieść swoich skromnych eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Też właśnie piję piwo według (w 99%) tej receptury. Jestem pozytywnie zaskoczony, bo wcześniej nie piłem nigdy Saisona i nie wiedziałem czego się spodziewać. Na drugi raz nic nie będę zmieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się