Jump to content

Saison I miejsce w VII KPD Żywiec 2009


Recommended Posts

Warka 44 warzona 12.03.2009

 

Zasyp:

2,7kg pilsneński

0,8kg wiedeński

0,7kg pszeniczny

0,2kg Carahell

0,2kg Caraaroma

0,1kg zakwaszający

0,3kg glukoza

 

Zacieranie:

60 minut w 64°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 65 minut

 

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

20g Żateckiego (granulat) +20g curacao na 20 minut przed końcem

10g Żateckiego (granulat) + glukoza na 5 minut przed końcem gotowania

 

Ekstrakt 15°Blg.

Zadane starterem Wyeast 3724 Saison

 

Fermentacja burzliwa 14 dni w temp około 22°C

Fermentacja cicha 19 dni w temp około 22°C

 

Refermentacja 160g glukozy

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Twoja receptura to już klasyk... jakbyś zechciała się odnieść do planów dodania monachijskiego zamiast wiedeńskiego, ewentualnie trochę ciemnego pszenicznego no i dlaczego tak długa burzliwa?? Kolendry nie dowieźli??

 

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Twoja receptura to już klasyk... jakbyś zechciała się odnieść do planów dodania monachijskiego zamiast wiedeńskiego, ewentualnie trochę ciemnego pszenicznego no i dlaczego tak długa burzliwa?? Kolendry nie dowieźli??

 

Pozdrawiam!

Monachijski oczywiście możesz dodać, ale proponuję użyć go mniej niż wiedeńskiego, ciemny pszeniczny też może być, ale ta sama uwaga. Mój Saison był dość ciemny więc, żeby trzymać się stylu nie ma co przesadzać z ciemnymi słodami.

Na pytanie o burzliwą już Pieron odpowiedział.

Kto powiedział, że do Saisona koniecznie trzeba używać kolendry lub jakichkolwiek przypraw? :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

I ja chciałbym popełnić tu plagiat z ew. zamianą Carahella na Carabelge, głównie jednak zastanawia mnie inna modyfikacja ... chciałbym użyć wspomnianego Curacao a chmielić Styrian Goldings (Wiki proponuje do Saisona). Nie znam tego chmielu jeszcze i nie wiem czy taka mieszanka nie spowoduje jakiegoś przesadnego mixu aromatów, smaków ... generalnie landryny ?? :)

Edited by gottri
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Robiłem to piwo dwa razy. Pierwszy raz czerwiec był bardzo ciepły i w domu było 25C. Piwo było w smaku super. Następnego roku w trakcie burzliwej ochłodziło się ( w domu 19-20C) i piwo było dużo gorsze.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mam zamiar popełnić saisona i z tym związane moje pytanie, czy mogę zastosować zamiast dedykowanych drożdży Wyeast 3724 Saison, drożdże do wita Wyeast 3944 Belgian witbier na opakowaniu zalecanymi stylami są Belgian Dubbel, Belgian Tripel, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Witbier. Czy zmieni to znacząco smak?

Link to comment
Share on other sites

Na pewno będzie inny, ale pytanie czy gorszy/lepszy od Saisona na dedykowanych drożdżach, raczej nie. Ja zwykle fermentuję jedną warkę w kilku fermentatorach z rożnymi drożdżami (nawet dedykowanymi) i czuć różnice - to nic złego :)

Link to comment
Share on other sites

Nauczyłam się jednego, w produkcji belgijskich piw najważniejszy jest odpowiedni dobór szczepu drożdży i właściwie poprowadzona fermentacja. Jeśli prawdziwy Saison to tylko na dedykowanych drożdżach. Na innym szczepie wyjdzie Ci pewnie dobre piwo, ale niekoniecznie w stylu.

Link to comment
Share on other sites

Co wnosi glukoza dodana podczas gotowania?

Dodanie glukozy w przypadku tej receptury, miało spowodować wyższy stopień odfermentowania, podniesienie zawartości alkoholu, a zmniejszenie treściwości gotowego piwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Laktoza to cukier nie fermentowany doda mlecznej słodyczy. Czyli nie da %%%% tylko słodyczycz :)

A Piłeś Saisona ? Bo to jest ważna sprawa saison to dość nietypowe piwo więc dodawanie słodyczy czy "aromatu" miodowego mija się z celem..

Chyba że sie mylę to prosze o poprawę :]

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

mam takie pytania:

 

- Czy podana tutaj receptura ma jakieś odniesienie do Saisona komercyjnego? np. Saison Dupont?

planuje zrobić Saisona jako klona jakiegoś przykładu komercyjnego w ramach odniesienia:)

 

- Czy ktoś więcej robił piwo wg. tego wzorca, jeśli tak to jakie rezultaty?

 

--Swoją drogą, z małymi zmianami to chyba najsensowniejsza receptura w interwebie.

Link to comment
Share on other sites

mam takie pytania:

 

- Czy podana tutaj receptura ma jakieś odniesienie do Saisona komercyjnego? np. Saison Dupont?

planuje zrobić Saisona jako klona jakiegoś przykładu komercyjnego w ramach odniesienia:)

 

- Czy ktoś więcej robił piwo wg. tego wzorca, jeśli tak to jakie rezultaty?

 

--Swoją drogą, z małymi zmianami to chyba najsensowniejsza receptura w interwebie.

 

Jakoś tak dziwnie mi się to czyta ;)

 

tutaj znajdziesz porównanie do komercyjnych przykładów.

Na czym mają polegać te "małe zmiany"?

Link to comment
Share on other sites

- Czy ktoś więcej robił piwo wg. tego wzorca, jeśli tak to jakie rezultaty?

 

--Swoją drogą, z małymi zmianami to chyba najsensowniejsza receptura w interwebie.

Może nie robił, ale pił konkretnie to piwo od Doroty. :) Do dziś pamiętam degustację. Nie znając stylu wywarło na mnie wrażenie!

 

Nie rób żadnych zmian. To że jest troszkę ciemniejsze niema żadnego znaczenia. Zadbaj przede wszystkim o prawidłową fermentację, a "będzie Pan zadowolony" :okey:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.