marny_popis Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich szanownych piwowarów, mam pytanie czy ktoś może próbował uważyć piwo w stylu żytorillo z pinty, może jakieś sugestie? Edytowane 24 Lutego 2014 przez marny_popis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam wszystkich szanownych piwowarów, mam pytanie czy ktoś może próbował uważyć piwo w stylu żytorillo z pinty, może jakieś sugestie? Ostatnio uwarzyłem CDA z 1,2kg płatków żytnich, ale piwo jeszcze fermentuje więc trudno mi coś o nim powiedzieć. Efekt oleistości trochę mniejszy niż w żytorillo. http://www.piwo.org/topic/8681-goat-city-brewery/page__st__60#entry258806 Uwarzyłem też jasne Żytnie IPA z 1kg słodu żytniego i 800g płatków i efekt oleistości jest dużo lepszy. http://www.piwo.org/topic/8681-goat-city-brewery/page__st__60#entry260803 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Dzięki chyba uwględnie Żytnie IPA w planach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 to się przygotuj na masakryczną filtrację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) U mnie przy 1kg słodu żytniego i 0,8kg płatków problemów nie było. Jak kolega chce coś jak Żytorillo to na stronie Pinty podany jest skład: PINTA Żytorillo - piwo żytnie na nowe czasy. Skład: słody Weyermann® pale ale, żytni, monachijski typ II, słód palony Carafa® Special typ II; chmiel Amarillo (USA), drożdże Fermentis S-04 Surowce dla PINTY dostarcza Browamator. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Ekstrakt: 14,0 % wag. Alkohol: 5,3 % obj.Wartość IBU: 68 Pokombinować jakoś sensownie z ilościami i będzie klon Edytowane 24 Lutego 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 U mnie przy 1kg słodu żytniego i 0,8kg płatków problemów nie było. następnym razem podgrzeje zacier do 79°C i przefiltruję szybko, żeby nie zdążyło przestygnąć. Bez powrotu brzeczki przedniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Myślę że jakby sie udało żeby zrobić jakiegoś zbliżonego klona to coś może pokombinuję bo piwko jest przednie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Zasyp bym zrobił taki: 14blg Pale ale - 2,9kg Żytni - 1,6kg Monach - 0,5kg Carafa special II - 0,4kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Też celowałem coś koło tego, jeszcze amarillo na goryczke i na aromat i może się uda, oczywiście s-04 jak w oryginale, tylko zastanawia mnie ta "niby katastrofalna filtracja" czy faktycznie jest tak ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Dopóki nie spróbujesz, będziesz się ciągle zastanawiał. Tutaj nikt nic nie powie. Musisz zadziałać Edytowane 24 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Słód żytni nie posiada łuski oraz zwiększa lepkość brzeczki, więc filtracja może rzeczywiście być utrudniona. Ja przy 1kg żytniego i 0,8kg płatków błyskawicznych problemów nie miałem. Użyj płatków jeśli obawiasz się filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Jak szaleć to szaleć poleci z żytnim, i wtedy się przekonam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 tylko zastanawia mnie ta "niby katastrofalna filtracja" czy faktycznie jest tak ciężko to, że ja miałem ciężką filtrację to też z mojej winy. przy żytnim lepiej nie czekać z filtracją i najlepiej podgrzać do 78°C. ja podgrzałem do 76°C i odczekałem aż ułoży się na oplocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja nawet mashoutu nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Za jakiś czas zrobię zgodnie z Waszymi wskazówkami i dam znać jak poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja nawet mashoutu nie robiłem. to może ja coś spieprzyłem chociaż robiłem jak zawsze. płatki błyskawiczne żytnie różnią się od słodu żytniego? (chodzi mi o zacieranie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja nawet mashoutu nie robiłem. to może ja coś spieprzyłem chociaż robiłem jak zawsze. płatki błyskawiczne żytnie różnią się od słodu żytniego? (chodzi mi o zacieranie) Ja zacierałem na lenia 69-66C - 90' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 i w 66°C do filtrowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 i w 66°C do filtrowania? W 72°C. Nie dopisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się