Skocz do zawartości

Niesłodowana pszenica


Ochlapus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie dotyczące niesłodowanej pszenicy. Czy zwykła ześrutowana pszenica wymaga kleikowania?

Czytałem że poprawia pienistość piwa. Teść ma sporo pszenicy wiec chciałem trochę poeksperymentować ;)

Są jakieś zasady stosowania takiej pszenicy?

Przy okazji drugie pytanko:

Chciałbym śrutować słody w śrutowniku teścia (grubość śrutowni chyba ok) jednak czy resztki pszenicy, żyta i innych ziaren jakie zostały w śrutowniku mogą mi pogorszyć jakość piwa?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drobno śrutorać

Definitywnie kleikować.

Niewielkie ilości innych zbóż nie zaszkodzą

 

przyda się użyć łuski gryczanej, szczególnei przy dużym udziale pszenicy niesłodowanej (powyżej 50%) - mogą być problemy z filtracją. Ja nie używam, ale czasem kończy się to kilkugodzinną bolączką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używam, kupuję na bazarach, trzeba ją oczyszczać z paproszków. Dodać po trochu nie szkodzi (u mnie :) ). Gotowych przepisów jest dużo na forum z dodatkiem niesłodków. Bąk odpada, zerknij na temat 'słody z Bruntala', tam jest fotka śrutownika, który do piwowarstwa jest ok.

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śrutownik jakiś tam rolniczy :P Jest możliwość zmiany sit na różne grubości śrutu.

Nie planowałem dużego udziału niesłodowanej pszenicy w całym zasypie, co najwyżej 20%.

No to będzie trzeba kleikować :/ . Na wiki jest to dość skromnie opisane szczególnie jakie efekty stosowania takich niesłodowanych zbóż.

Czy ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturę na piwko z udziałem dodatku takiego ziarna?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej mam coś podobnego jak kolega Tomato bo łuski zostają...no wygląda to jak kupowane przeze mnie śrutowane słody.

Zapowiada się witek :) . Potrzeba mi jeszcze tylko kolendry i curacao....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.