bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Hej. Posiadam 4kg pszenicy niesłodowanej, i zastanawiam się co z nią zrobić. Piwo w stylu witbier mi nie smakuje (nie lubię smaku kolendry i szczególnie curacao). Może ktoś z was ma fajny pomysł co można z nią zrobić? Zaznaczam że chciałbym zrobić piwo o zasypie 50% tej pszenicy. Z góry dzięki za wszystkie propozycje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Masz kilka wariantów np. Hefe-Weizen, American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Można ją uwędzić i zrobić a'la Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) kownik mateos dnia 03 lipiec 2013 - 10:38 napisał American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. To niekoniecznie to odnosi się do smaku czy raczej do stylu?. Musze poszukać do czego Scooby się odnosił. Edytowane 3 Lipca 2013 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Jeśli idzie o style to tak duży zasyp niesłodowanej pszenicy masz tylko w witku. Gdzie indziej dodatek jest kilku- kilkunasto- procentowy. No ale przecież style nie mogą nas ograniczać. Zrób po prostu eila i nachmiel jak lubisz. Może być jasny (pilzneński i pszenica pół na pół) albo z dodatkiem niewielkiej ilości słodów karmelowych lub barwiących. W każdym razie zdecydowanie potrzebujesz użyć silnego enzymatycznie słodu (pilzneński lub pale). Jeżeli nie znasz rzeczywistych parametrów tego słodu to nie schodź z jego udziału poniżej 45%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Albo w ramach doświadczeń zesłoduj te 4 kg i zrób warkę na własnym słodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Nie zauważyłem działu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Sam przy uwarzonych zaledwie 2 warkach (chwilowo mnie sprzęt ogranicza) zesłodowalem 5kg ziarna jęczmienia i wyszło z tego 3,9kg "słodu" tylko nie wiem jakiego ale na pewno użyję go z samej ciekawości a mam jeszcze wór prawie 10kg jęczmienia i tak się właśnie zastanawiam nad uwędzeniem go a gdybym posiadam pszenicę to na bank uwędziłbym ją dębem na al'a Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Słodowanie nie jest zabronione więc jak masz czas i pieniądze to nikt nie może zakazać. Jeżeli masz możliwość wędzenia to możesz ususzyć słód w dymie, wtedy będzie coś zbliżonego do surowca na Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ovzywiście i słodowanie i wędzenie mam w planach na przyszłość( jestem synem rolnika, surowca mam sporo). Tą pszenicę jednak mam już pogniecioną. Co sądzicie o zrobieniu Ipa na niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 A nie lepiej Ci zrobić coś na wzór witbiera ale bez przypraw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Tzn? Jaki zasyp i chmielenie? Nie robiłem nigdy witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Pochwal sie jeszcze jakimi drożdżami dysponujesz to coś Ci poradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Edytowane 4 Lipca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zrób wita bez przypraw na S33. Możesz sypnąć na aromat trochę jakiegoś amerykańskiego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Takie coś kiedyś zrobiłem: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__100#entry154694 Myślę, że to może być baza do takich czy innych piw owocowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Dobry pomysł. Najlepiej na Nottinghamach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jacek mógłbyś odsunąć jakiś przykładowy przepis? Jak chmielić (ile ibu i ile na aromat)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ile %ak. ma twój chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 14.6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zrobiłem kiedyś ciemne, eksperymentalne piwo "z resztek", i dałem dość sporo płatków pszenicznych. Myślę że podobnie wyszłoby na niesłodowanej, generalnie bardzo podobne w smaku do "Czarnego barana" albo Gniewosza ciemnego (zaraz mnie ukrzyżują). Mniej więcej zasyp (przeliczony na 20 l) wyglądał tak: - słód pszeniczny – 0.9 kg - słod pilznieński – 2.4 kg, - płatki pszenne - 0.9 kg, - słód melanoidynowy – 0.5 kg, - ekstrakt WES bursztynowy – 0.5 kg - słód czekoladowy 0.2 kg Możesz zrezygnować z melanoidynowego, zamiast tego dać monachijskiego. Zamiast ekstraktu, który ja dałem (bo miałem akurat resztki), możesz dać dodatkowe 400 g pilznieńskiego + 300 g jakiegoś karmelowego. Płatki i słód pszeniczny zamień surowizną, wychodzi wprawdzie 1/3 a nie jedna druga. Chmielenie lubelskim tak na około 20 IBU, fermentacja na danstarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Prosto i bez kombinowania: 2 kg - słód pilzneński 2 kg - niesłodowana pszenica Zacieranie (bez kleikowania pszenicy, temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest niższa niż jęczmiennej) 52°C - 20' 62°C - 30' 72°C - 30-45' (do negatywnej próby jodowej) 77-78°C - 15' Chmielenie: 10g PGem - na 60' 10g PGem - na 20' 15g PGem - po wyłączeniu palnika Powinieneś dostać około 20-22' brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12°Blg. IBU około 32. Edytowane 4 Lipca 2013 przez JacekKocurek bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 A do filtracji dorzucić owsa? Mam taki pognieciony (nie płatki). Ewentualnie do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się