bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Hej. Posiadam 4kg pszenicy niesłodowanej, i zastanawiam się co z nią zrobić. Piwo w stylu witbier mi nie smakuje (nie lubię smaku kolendry i szczególnie curacao). Może ktoś z was ma fajny pomysł co można z nią zrobić? Zaznaczam że chciałbym zrobić piwo o zasypie 50% tej pszenicy. Z góry dzięki za wszystkie propozycje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Masz kilka wariantów np. Hefe-Weizen, American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Można ją uwędzić i zrobić a'la Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) kownik mateos dnia 03 lipiec 2013 - 10:38 napisał American Wheat Scooby z jakiś powodów podkreślał, że niesłodowana to niekoniecznie. To niekoniecznie to odnosi się do smaku czy raczej do stylu?. Musze poszukać do czego Scooby się odnosił. Edytowane 3 Lipca 2013 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Jeśli idzie o style to tak duży zasyp niesłodowanej pszenicy masz tylko w witku. Gdzie indziej dodatek jest kilku- kilkunasto- procentowy. No ale przecież style nie mogą nas ograniczać. Zrób po prostu eila i nachmiel jak lubisz. Może być jasny (pilzneński i pszenica pół na pół) albo z dodatkiem niewielkiej ilości słodów karmelowych lub barwiących. W każdym razie zdecydowanie potrzebujesz użyć silnego enzymatycznie słodu (pilzneński lub pale). Jeżeli nie znasz rzeczywistych parametrów tego słodu to nie schodź z jego udziału poniżej 45%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Albo w ramach doświadczeń zesłoduj te 4 kg i zrób warkę na własnym słodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Nie zauważyłem działu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aiterens Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Miej litość. Toć to piaskownica piwowarska! Sam przy uwarzonych zaledwie 2 warkach (chwilowo mnie sprzęt ogranicza) zesłodowalem 5kg ziarna jęczmienia i wyszło z tego 3,9kg "słodu" tylko nie wiem jakiego ale na pewno użyję go z samej ciekawości a mam jeszcze wór prawie 10kg jęczmienia i tak się właśnie zastanawiam nad uwędzeniem go a gdybym posiadam pszenicę to na bank uwędziłbym ją dębem na al'a Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Słodowanie nie jest zabronione więc jak masz czas i pieniądze to nikt nie może zakazać. Jeżeli masz możliwość wędzenia to możesz ususzyć słód w dymie, wtedy będzie coś zbliżonego do surowca na Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ovzywiście i słodowanie i wędzenie mam w planach na przyszłość( jestem synem rolnika, surowca mam sporo). Tą pszenicę jednak mam już pogniecioną. Co sądzicie o zrobieniu Ipa na niej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 A nie lepiej Ci zrobić coś na wzór witbiera ale bez przypraw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Tzn? Jaki zasyp i chmielenie? Nie robiłem nigdy witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Pochwal sie jeszcze jakimi drożdżami dysponujesz to coś Ci poradzimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Edytowane 4 Lipca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zrób wita bez przypraw na S33. Możesz sypnąć na aromat trochę jakiegoś amerykańskiego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Takie coś kiedyś zrobiłem: http://www.piwo.org/topic/3614-browar-parnik/page__st__100#entry154694 Myślę, że to może być baza do takich czy innych piw owocowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Z drożdży mam s-33, s04, i Danstar Nottingham. Korci mnie żeby zrobić z tego single hop na Pacific Gem. Dobry pomysł. Najlepiej na Nottinghamach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Jacek mógłbyś odsunąć jakiś przykładowy przepis? Jak chmielić (ile ibu i ile na aromat)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Ile %ak. ma twój chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 14.6% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zrobiłem kiedyś ciemne, eksperymentalne piwo "z resztek", i dałem dość sporo płatków pszenicznych. Myślę że podobnie wyszłoby na niesłodowanej, generalnie bardzo podobne w smaku do "Czarnego barana" albo Gniewosza ciemnego (zaraz mnie ukrzyżują). Mniej więcej zasyp (przeliczony na 20 l) wyglądał tak: - słód pszeniczny – 0.9 kg - słod pilznieński – 2.4 kg, - płatki pszenne - 0.9 kg, - słód melanoidynowy – 0.5 kg, - ekstrakt WES bursztynowy – 0.5 kg - słód czekoladowy 0.2 kg Możesz zrezygnować z melanoidynowego, zamiast tego dać monachijskiego. Zamiast ekstraktu, który ja dałem (bo miałem akurat resztki), możesz dać dodatkowe 400 g pilznieńskiego + 300 g jakiegoś karmelowego. Płatki i słód pszeniczny zamień surowizną, wychodzi wprawdzie 1/3 a nie jedna druga. Chmielenie lubelskim tak na około 20 IBU, fermentacja na danstarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Prosto i bez kombinowania: 2 kg - słód pilzneński 2 kg - niesłodowana pszenica Zacieranie (bez kleikowania pszenicy, temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest niższa niż jęczmiennej) 52°C - 20' 62°C - 30' 72°C - 30-45' (do negatywnej próby jodowej) 77-78°C - 15' Chmielenie: 10g PGem - na 60' 10g PGem - na 20' 15g PGem - po wyłączeniu palnika Powinieneś dostać około 20-22' brzeczki nastawnej o ekstrakcie 12°Blg. IBU około 32. Edytowane 4 Lipca 2013 przez JacekKocurek bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 A do filtracji dorzucić owsa? Mam taki pognieciony (nie płatki). Ewentualnie do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi