Ochlapus Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Mam pytanie dotyczące niesłodowanej pszenicy. Czy zwykła ześrutowana pszenica wymaga kleikowania? Czytałem że poprawia pienistość piwa. Teść ma sporo pszenicy wiec chciałem trochę poeksperymentować Są jakieś zasady stosowania takiej pszenicy? Przy okazji drugie pytanko: Chciałbym śrutować słody w śrutowniku teścia (grubość śrutowni chyba ok) jednak czy resztki pszenicy, żyta i innych ziaren jakie zostały w śrutowniku mogą mi pogorszyć jakość piwa? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Drobno śrutorać Definitywnie kleikować. Niewielkie ilości innych zbóż nie zaszkodzą przyda się użyć łuski gryczanej, szczególnei przy dużym udziale pszenicy niesłodowanej (powyżej 50%) - mogą być problemy z filtracją. Ja nie używam, ale czasem kończy się to kilkugodzinną bolączką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Używam, kupuję na bazarach, trzeba ją oczyszczać z paproszków. Dodać po trochu nie szkodzi (u mnie ). Gotowych przepisów jest dużo na forum z dodatkiem niesłodków. Bąk odpada, zerknij na temat 'słody z Bruntala', tam jest fotka śrutownika, który do piwowarstwa jest ok. Edytowane 25 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Śrutownik jakiś tam rolniczy Jest możliwość zmiany sit na różne grubości śrutu. Nie planowałem dużego udziału niesłodowanej pszenicy w całym zasypie, co najwyżej 20%. No to będzie trzeba kleikować . Na wiki jest to dość skromnie opisane szczególnie jakie efekty stosowania takich niesłodowanych zbóż. Czy ktoś ma jakąś sprawdzoną recepturę na piwko z udziałem dodatku takiego ziarna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Śrutownik rolniczy z wymiennymi sitami to lipa, możesz sobie w nim pszenicę ześrutować, ale słodu już nie, bo będziesz miał całkowicie zmieloną łuskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Nie wiem o jakim dokładnie modelu mówisz ale mój "rolniczy" działa bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlapus Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Raczej mam coś podobnego jak kolega Tomato bo łuski zostają...no wygląda to jak kupowane przeze mnie śrutowane słody. Zapowiada się witek . Potrzeba mi jeszcze tylko kolendry i curacao.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Kleikowanie bardzo dobrze opisane jest na blogu Dori http://blog.homebrewing.pl/?p=195 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 http://www.piwo.org/topic/10256-pszenica-nieslodowana-pomoc-w-doborze-receptury/page__st__20 http://www.piwo.org/topic/9697-jeczmien-nieslodowany-jako-duzy-zasypu/page__st__20#entry209213 Polecam czasem używać wyszukiwarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ja czasami używam pszenicy lub żyta niesłodowanego lub ich mixu nawet do 50% zasypu (zalecane jest do 30%) i wychodzi dobre piwko. Tylko trzeba dłużej zacierać, ze względu na mniejszą ilość enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Nie wiem o jakim dokładnie modelu mówisz ale mój "rolniczy" działa bez zarzutu. Mówię o tzw. bijakowym, to one najczęściej mają wymienne sita i robią sieczkę z łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się