Gość pitupitu Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Równie dobrze można czystą butelkę przepłukać piro i będzie podobnie. Nie ma jednej prawdy objawionej Wiele naszych działań nie ma znaczenia technologicznego, tylko wynika z antropologicznego myślenia magicznego. Płukanie roztworem pirosiarczynu butelek właśnie jest tym co opisałeś Nie ma znaczenia technologicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Płukanie roztworem pirosiarczynu butelek właśnie jest tym co opisałeś Nie ma znaczenia technologicznego. Być może od kilkudziesięciu warek tkwię w błędzie, ale żadne bakterie jeszcze z tego błędu mnie nie wyprowadziły. Rozlewam piwo w atmosferze SO2 i łudzę się nadzieją że może mam rację... Edytowane 28 Lutego 2014 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) W atmosferze SO2 właśnie Edytowane 28 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 W atmosferze SO2 właśnie ??? Przepraszam nie zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ja bym to posumował tak, zrobienie piwa jest proste, zrobienie dobrego piwa to sztuka. Popieram też założenie, że nie ma co przesadzać bo to nie apteka. Jako że dopiero zaczynam, walnąłem kilka takich baboli, że powinienem się smażyć w piwnym piekiełku. Mimo to wszystkie moje piwa były zdatne do picia, tylko niektóre wolniej znikały ze skrzynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 W atmosferze SO2 właśnie ??? Przepraszam nie zrozumiałem A może na odwrót: co jest czynnikiem dezynfekującym po zalaniu pirosiarczynu wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Opary?! Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 A może na odwrót: co jest czynnikiem dezynfekującym po zalaniu pirosiarczynu wodą? To jakiś egzamin?? Test? coś mogę wygrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Czyli butelki należy jednak wyprażać w piekarniki w 180stC przez 30 min? Daje to 100% pewnośc że nic sie nie przypałeta po rozlewie? Nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) A może na odwrót: co jest czynnikiem dezynfekującym po zalaniu pirosiarczynu wodą? To jakiś egzamin?? Test? coś mogę wygrać? Faktycznie, to nie jest egzamin... Czynnikiem tym jest SO2, gaz, który co prawda łatwo rozpuszcza się w wodzie ale wtedy tworzy słaby kwas, siarkawy, zgodnie ze znaną mi nomenklaturą. Jeśli komuś wystarcza płukanie butelek tym kwasem, to ok ale jest to tzw. efekt placebo Edytowane 28 Lutego 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Stablilizacja wina czy nastawu pirosiarczynem potasu to też placebo? Albo np. zabicie drożdży po skończonej fermentacji? No popatrz, raz tego nie zrobiłem i uzyskałem szampana, a poza tym zawsze działa. ps. Nie używam pirosiarczynu w piwowarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Ja idę na łatwiznę i robię każdej buteleczce " psik psik " spirytusikiem i każdemu sprzętowi ,który używam do warzenia piwa.Na razie działa-szybko i skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Kup sobie desprej, albo mexipol, a spirytus przeznacz na nalewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) ps. Nie używam pirosiarczynu w piwowarstwie. Pirosiarczyn sodu i pirosiarczyn potasu to chyba są dwa różne związki? Edytowane 1 Marca 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Różne tak, ale w przypadku odkażania mają te same właściwości. Któryś jest silniejszy, ale nie pamiętam który Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Pirosiarczyn sodu i pirosiarczyn potasu to chyba są dwa różne związki Są dwa różne, ale działają tak samo. Jon kationowy w tym przypadku nie ma większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Kup sobie desprej, albo mexipol, a spirytus przeznacz na nalewkę. Poczytałem sobie o tych środkach i ten drugi jest do przedmiotów mających kontakt z żywnością. Używasz któregoś? Szukam czegoś do dezynfekcji na szybko, bez rozrabiania żadnych środków, do wysterylizowania np. tylko łyżeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Kup sobie desprej, albo mexipol, a spirytus przeznacz na nalewkę. Idąc na łatwiznę kupuje od naszych wschodnich sąsiadów po 20 zł za 1l 95% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 ps. Nie używam pirosiarczynu w piwowarstwie. Pirosiarczyn sodu i pirosiarczyn potasu to chyba są dwa różne związki? Aniony te same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Zaczyna się kombinowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Poczytałem sobie o tych środkach i ten drugi jest do przedmiotów mających kontakt z żywnością. Używasz któregoś? Szukam czegoś do dezynfekcji na szybko, bez rozrabiania żadnych środków, do wysterylizowania np. tylko łyżeczki. Jeszcze szybciej i zdecydowanie skuteczniej jest wypalić metalową łyżkę nad palnikiem kuchenki gazowej, chyba, że takowej nie posiadasz @Mesive Jon kationowy to masło maślane. Kation to jon o dodatnim ładunku. Ot, taka mała uwaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam drewniane łyżki, takie większe, dobre do gęstwy i mieszania. Kombinujmy dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Przestań już tak kombinować; piwowarstwo jest proste! Wystarczy iść do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Po co mam iść do sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Po piwo?!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się