santa Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Intryguje mnie jedna rzecz. Był kiedyś temat, w którym pytający przygotwał recepturę. Oceniający określili mniej więcej ile BLG będzie miało piwo. Kolega chciał mniej BLG, więc naturalna rada padła, żeby zmniejszyć zasyp. Wtedy ktoś doświadczony (nie pamiętam kto, ale pamiętam, że ktoś z wyjadaczy) dodał, że oczywiście należy to zrobić poprzez zmniejszenie jedynie ilości słodów podstawowych, karmele i inne zostawić w takiej ilości, w jakiej są. Nie mogę znaleźć teraz tego tematu. O ile dobrze pamiętam, to była to rada ogólna (na zasadzie "tak się robi"), a nie dotycząca tego jednego przypadku. Skąd taka podpowiedź, może mnie ktoś oświecić? Przy okazji. Widziałem kilka filmów z USA, na których drożdże suche nie były uwadniane w wodzie, tylko rozsypywane delikatnie na grubą wartstwę piany, powstałą w trakcie mieszania (napowietrzanie). "Uwadniały" się na tej właśnie pianie. Czy ktoś to praktykuje? Edytowane 25 Lutego 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Wiele osób praktykuje zadawanie drożdży w taki sposób. Ja osobiście wole uwadnianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) Co do pierwszego pytania - rozumiem, że pytasz dlaczego zmniejszyć ilość słodu podstawowego, a nie wszystkich proporcjonalnie. Jeżeli mowa było o zmniejszeniu planowanej gęstości np. o 1°Blg, to zmniejszanie proporcjonalne ilości wszystkich słodów, łącznie z odejmowaniem po kilka gram słodów karmelowych, byłoby dosyć uciążliwe. Poza tym nieznaczne zmniejszenie procentowego udziału słodu podstawowego w całym zasypie w niewielkim stopniu wpłynie na końcowy charakter otrzymanego piwa (w przeciwieństwie do np. zmniejszenia zasypu słodu karmelowego). Edytowane 25 Lutego 2014 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 słody karmelowe mają mniejszą aktywność enzymatyczną czy jak to sie tam nazywa więc zmniejszanie ich ilości nie da pożądanego rezultatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 No nie bardzo, aktywnośc enzymatyczna w tym przypadku nie ma znaczenia, chodzi o ekstraktywność słodu czyli o to ile odda cukru do brzeczki a o enzymy bym się nie martwił bo po pierwsze karmelowe już są scukszone w procesi produkcji a jeśli nawet coś w nich zostało skrobii to rozłożą ją enzymy ze słodu podstawowego. Co do pytania z tytułu wątku to uważam, że jest to błędne założenie bo ilość słodów zmniejsza się w taki sposób aby osiągnąć konkretne piwo o konkretnym ekstrakcie a recepturę aktualizuje się dla wszystkich składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jeśli mnie pamięć nie myli to Coder to pisał,ale nie pamiętam gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) tu nie chodzi o aktywność enzymatyczną (siłę diastetyczną jak ktoś woli), ale o mniejszą ekstraktywność tych słodów. Poza tym, tak jak napisał kolega Olo, po co zmniejszać proporcjonalnie ilości karmeli, jak wyjdą jakieś śmieszne liczby, kwestia o ile ta być niemszenie to blg. [fito był szybszy ] Edytowane 25 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 fido, wiedziałem że gdzieś w trawie piszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się