Viking Malt Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja tez w sobotnim zacieraniu tak zrobiłem. Podzielę się informacją jak to wyszło. Miałem 98% zasypu pilzneńskiego, chcialem sie go pozbyć po prostu i zrobić eksperyment. Przednia leciała mega klar i przełom też gruby był. Ekstrakt po tak długim zacieraniu wydaje mi się chyba najwyższy jaki dotąd miałem w mojej amatorskiej karierze. Przednia z ok 7 kg w 30l kotle po brzegi zalanym leciała ok 22° BLG. Po wysładzaniu chmieleniu itd wyszło ok 28l 18° .. Nie klepałem w beersmith ale wydajność chyba spora wyszła. Potwierdza to wyniki doświadczenia kolegów undeatha i leszcza bodajże z czasem zacierania. Może warto wydłużyć standardowo przyjęte czasy ? Witam,Jakiej partii słodu używałeś? Czy tej którą wprowadziliśmy w kwietniu po sygnalizowanych przez was problemach? Data z worka śruty to bodajże 28.02.14 Raczej to ta stara partia. Mam jeszcze trochę bo zamawiałem chyba w sumie 30kg różnych. Piwko zapowiada się ciekawe ale kilka ładnych godzin roboty. Podzielę się wynikami za pare tygodni. Z informacji od osób, które zamówiły nową partię wynika, że mają dużo większe wydajności niż ze starej. Co do przebiegu procesu to każdy robi to na swój sposób i wyniki mogą być różne. Jak macie informacje o nowej partii to proszę się nimi podzielić. Z góry dziękuje. A wy importujecie głównie ziarno czy skupujecie polskie zboża ? Jakie idzie na pilzneński ? Jęczmień 2 4 czy 6 rzędowy? (Tak z ciekawości pytam). Macie widać dobre podejście do klienta skoro interesujecie się wątkiem na forum. Szacunek za to. Do kwietnia dla homebrewingu był przeznaczony jęczmień i słód z codziennej produkcji. Po zgłoszonych problemach zmieniliśmy podejście. Obecnie analizujemy wszystkie partie i do homebrewingu przeznaczamy tylko te z najlepszymi wynikami i najlepszymi opiniami z rynku. Dotyczy to nie tylko Pilsneńskiego, ale również pozostałych słodów suszarniowych jak Pale ale, Wiedeński czy Monachijskie. Ze względu, że są to niewielkie ilości zawsze możemy odłożyć kilka ton.Co do jęczmienia to używamy tylko jęczmienia 2 rzędowego, odmiany browarne. Bazujemy głównie na jęczmieniach pozyskiwanych od polskich rolników, 80% pochodzi z okolic Dolnego Śląska i Opolszczyzny, 15% Lubelskie i Zamojskie, 5% z pozostałych regionów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Ja jadę na Strzegomskim bo Strzegom 12km ode mnie i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Pewnie. Ja mam tak samo do optimy. Nie ma co sie zrazac. Kazdya swoją opinię i kazdy ma wolny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się